Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 19 september 2016, nr. IENM/BSK-2016/152525, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 in verband met de Subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid BRZO-sector

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemende Nederland van het Ministerie van Economische Zaken van 25 juli 2016, kenmerk MD201626INSTHH

BESLUIT:

ARTIKEL I

In onderdeel C – milieu van de bijlage bij het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 wordt in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

  • Subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid BRZO-sector.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid BRZO-sector in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 (hierna: het algemene mandaatbesluit) is gewijzigd in verband met de komende inwerkingtreding van de Subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid BRZO-sector (hierna: de subsidieregeling).

De subsidieregeling heeft als doel het versterken van de omgevingsveiligheid ten aanzien van industriële activiteiten met gevaarlijke stoffen. De subsidieregeling geeft een kader voor het verlenen van subsidies aan projecten die bijdragen aan de omgevingsveiligheid. Voor deze regeling is gekozen om de focus te leggen op drie thema’s: verbeteren van de veiligheidscultuur, ketenverantwoordelijkheid en de bevordering van veilige bedrijventerreinen en veilige clusters.

Met deze subsidieregeling wil de Minister van Infrastructuur en Milieu in het bijzonder collectieve initiatieven faciliteren. Samenwerkingsverbanden, hetzij in ketens (verticaal), in branches (horizontaal) dan wel in clusters (lokaal) komen in aanmerking voor subsidie. Daarmee wordt gestreefd naar brede toepasbaarheid en maximale impact.

De subsidieregeling richt zich naast samenwerkingsverbanden ook op kleine en middelgrote ondernemingen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft veel ervaring opgedaan met de uitvoering van subsidieregelingen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gelet hierop is het gewenst dat ook de Subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid BRZO-sector door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt uitgevoerd.

Dit wijzigingsbesluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee.

De subsidieregeling treedt naar verwachting op 1 oktober 2016 in werking. Er is voor gekozen om in de inwerkingtredingsbepaling van het onderhavige besluit op te nemen dat het in werking treedt op het tijdstip waarop de subsidieregeling in werking treedt. Zodoende kan de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vanaf de inwerkingtreding van de subsidieregeling de uitvoering ervan verzorgen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven