Verkeersbesluit verwijderen parkeerbeugels Burggraaf Zwederlaan te Montfoort

Logo Montfoort

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

Hebben besloten:

- tot het verwijderen van alle parkeerbeugels op de Burggraaf Zwederlaan in Montfoort en hiermee de betreffende parkeerplaatsen weer open te stellen voor al het verkeer.

Montfoort, 16 september 2016

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

namens dezen, het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking,

namens deze,

J.Stieber

Beleidsmedewerker Verkeer

Bevoegdheid

De beleidsmedewerker Verkeer is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het door het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking op d.d. 24 november 2014 vastgestelde mandatenregister UW Samenwerking.

Wetgeving

De wettelijke grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

  • Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

  • Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);

  • (Uitvoeringvoorschriften) Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW).

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Er is geen reden meer om de aanwezige parkeerbeugels op de Burggraaf Zwederlaan te Montfoort in stand te houden, waardoor de betreffende parkeerplaatsen weer kunnen worden opengesteld voor al het verkeer.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, tweede lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

  • Op de Burggraaf Zwederlaan in Montfoort is een achttal parkeerplaatsen voorzien van een parkeerbeugel. Deze maatregel is in het verleden ingesteld omdat de bedrijfsactiviteiten van het nabijgelegen autobedrijf zorgden voor een hoge parkeerdruk. Met de parkeerbeugels werd gewaarborgd dat omwonenden konden beschikken over een parkeerplek in de nabijheid van de eigen woning.

  • Onlangs heeft de gemeente Montfoort een verzoek ontvangen om een defecte parkeerbeugel te repareren. Naar aanleiding hiervan is bekeken of het in stand houden van de parkeerbeugels noodzakelijk is.

  • Er is vastgesteld dat de bedrijfsactiviteiten van het nabijgelegen autobedrijf inmiddels niet meer (zullen) leiden tot parkeerproblemen op de Burggraaf Zwederlaan. Het nut en de noodzaak van de parkeerbeugels is hiermee komen te vervallen. Deze bevinding wordt ondersteund door een veldbezoek, waarbij is vastgesteld dat een groot deel van de beugels niet omhoog is gezet door de gebruiker. De parkeerplaatsen waren op dat moment dus voor een ieder toegankelijk.

  • Geleidelijke uitfasering van de parkeerbeugels wordt niet gezien als geschikte optie, vanwege het ontstaan van ongelijke voordelen voor omwonenden en onduidelijkheid over de termijn waarmee de situatie in dat geval in stand wordt gehouden.

  • Het bovenstaande heeft geleid tot het besluit om de parkeerbeugels op korte termijn gelijktijdig te verwijderen. Omwonenden zullen hier vooraf per brief over worden geïnformeerd.

De maatregelen uit dit verkeersbesluit strekken op basis van artikel 2 van de WVW 1994 derhalve tot:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

- het zo veel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de Politie Eenheid Midden-Nederland, district West Utrecht.

De wegen waarop de verkeersmaatregelen worden ingesteld en opgeheven zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Montfoort en in beheer bij de gemeente Montfoort. Daarom is het niet noodzakelijk, dat het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg, wordt gehoord (artikel 23 van het BABW).

Belangenafweging

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat door bovengenoemde maatregelen belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, noch dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.

Mededelingen

 

Bezwaar en beroep

Op grond van artikel 7:1 van de Awb kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking tegen dit verkeersbesluit schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Montfoort, Postbus 41, 3417 ZG Montfoort.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval te bevatten:

- de naam en het adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de motieven achter het bezwaar.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening aanvragen. Meer informatie hierover op: http://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Bestuursrechter/Procedures/Voorlopige-voorziening/Pages/default.aspx. Een verzoek tot een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, onder vermelding van voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Namens burgemeester en wethouders van Montfoort,

J. Stieber

Beleidsmedewerker Verkeer

 

Naar boven