Besluit van de Minister van Economische Zaken van 4 september 2016, nr. FEZ / 16125320, tot instelling van het Audit Committee EZ (Instellingsbesluit Audit Committee EZ)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de Regeling Audit Committees 2012;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de Minister:

de Minister van Economische Zaken;

b. Audit Committee EZ:

Audit Committee van het Ministerie van Economische Zaken;

c. de secretaris-generaal:

de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken;

d. de plaatsvervangend secretaris-generaal:

de plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken;

e. de directie Financieel-Economische Zaken:

de directie Financieel-Economische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken.

Artikel 2

  • 1. Er is een Audit Committee EZ.

  • 2. Het Audit Committee EZ heeft tot taak het adviseren van het departementale management als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Regeling Audit Committees 2012.

Artikel 3

  • 1. Het Audit Committee EZ bestaat uit de volgende leden:

    • a. de secretaris-generaal, tevens voorzitter;

    • b. de plaatsvervangend secretaris-generaal, de directeur-generaal van Agro en Natuur en de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging;

    • c. ten minste twee door de Minister benoemde onafhankelijke, externe leden.

  • 2. De directeur-generaal van Bedrijfsleven en Innovatie is agendalid. Op verzoek van de directeur-generaal van Bedrijfsleven en Innovatie stelt het Audit Committee de directeur-generaal van Bedrijfsleven en Innovatie in de gelegenheid om de vergaderingen of delen van de vergaderingen van het Audit Committee bij te wonen.

  • 3. Het secretariaat van het Audit Committee EZ berust bij de directie Financieel-Economische Zaken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2016.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Audit Committee EZ.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

’s-Gravenhage, 4 september 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Met dit besluit wordt de instelling van het Audit Committee EZ geregeld. Een Audit Committee heeft volgens de Regeling Audit Committees 2012 van de Minister van Financiën (hierna: de regeling) tot taak het adviseren van het departementale management op ten minste de volgende drie terreinen: het borgen van de kwaliteit van de bedrijfsvoering, inclusief de financiële verslaglegging, de regie op het auditbeleid, het risicomanagement en de uitkomsten daarvan (artikel 1, eerste lid, van de regeling).

In dit besluit is bepaald uit welke leden het Audit Committee EZ bestaat (artikel 3). De twee onafhankelijke externe leden worden door de Minister benoemd.

In de regeling is bepaald dat de sectordirecteur van de Auditdienst Rijk en de directeur Financieel-Economische Zaken het Audit Committee EZ ondersteunen als deskundigen bij zijn advisering van het departementale management. De Algemene Rekenkamer is agendalid van het Audit Committee EZ. Op verzoek van de Algemene Rekenkamer stelt het Audit Committee EZ de Algemene Rekenkamer in de gelegenheid om de vergaderingen of delen van de vergaderingen van het Audit Committee EZ bij te wonen. Het secretariaat van het Audit Committee EZ is belegd bij de directie Financieel-Economische Zaken.

Het Audit Committee EZ heeft zijn huishoudelijke aangelegenheden geregeld in een huishoudelijk reglement conform artikel 1, derde lid, van de regeling.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven