Wijziging situering enkele openbare gehandicaptenparkeerplaatsen centrum Geldrop (Hofdael, De Meent en Wielstraat)

Logo Geldrop-Mierlo

Het College van Burgemeester en Wethouders van Geldrop-Mierlo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Aanleiding

 

In het centrum van Geldrop is het nodig de situering van enkele openbare gehandicaptenparkeerplaatsen aan te passen, omdat sommige parkeerplaatsen nauwelijks worden gebruikt en op andere plaatsen er juist behoefte is aan meer parkeerplaatsen.

 

 

Huidige verkeersituatie

 

In de Wielstraat is op de laden- en lossenlocatie, direct tegenover cultureel centrum Hofdael nu één openbare gehandicaptenparkeerplaats aanwezig. Ditzelfde geldt voor het parkeerterrein De Meent, waar op het bezoekersdeel van de parkeerplaats nu één openbare parkeerplaats beschikbaar is.

Aan het Hofdael (ter hoogte van huisnummer 2) zijn nu een tweetal openbare gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar.

 

 

Gewenste verkeersituatie

 

Wielstraat

 

Aan de Wielstraat zal één openbare gehandicaptenparkeerplaats worden toegevoegd, zodat er twee plaatsen beschikbaar zullen zijn. Hierdoor is het noodzakelijk dat een bestaande ‘laden en lossen’-plaats iets wordt ingekort. Dit is goed mogelijk. De behoefte aan gehandicaptenparkeerplaatsen is hier vrij groot, omdat aan de Wielstraat enkele beschermde woonvormen zijn en omdat cultureel centrum Hofdael hier gevestigd is. Ook het bezoek van de betreffende woongroep en het cultureel centrum is over het algemeen wat minder goed ter been.

 

De Meent

 

Op het bezoekersdeel van het parkeerterrein De Meent (gemeentehuis) zal één extra openbare gehandicaptenparkeerplaats worden aangebracht. De behoefte is hier duidelijk aanwezig, nu de gemeente steeds meer verantwoordelijk is voor allerlei taken op het gebied van zorg. In totaal  zijn er dan twee openbare gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers van het gemeentehuis.

 

 

Hofdael

 

Hier zal een openbare gehandicaptenparkeerplaats worden verwijderd, waardoor er een reguliere parkeerplaats wordt toegevoegd. De behoefte voor deze openbare gehandicaptenparkeerplaats is hier niet aanwezig, omdat er al veel parkeerplaatsen voor gehandicapten aanwezig zijn (o.a. ook op kenteken). Deze plaats wordt dan ook niet veel gebruikt, zodat het gewenst is om hier weer een reguliere parkeerplaats van te maken.

 

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 2 augustus 2016 hierover een positief advies heeft afgegeven.

 

 

Dit verkeersbesluit is op 8 september 2016 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op 14 september 2016 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Wijziging situering enkele gehandicaptenparkeerplaatsen centrum Geldrop’, VKB2016-06, d.d. 28-07-2016.

 

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

 

Doelstelling

 

De maatregel is nodig om de weggebruikers en passagiers te beschermen. Ook wordt de doorstroming van het verkeer verbeterd, omdat het minder vaak nodig is dat auto’s op de openbare weg stil staan om gehandicapte passagiers uit de auto te laten gaan.

 

 

Belangenafweging

 

Er is er sprake van een beperkte verschuiving van de beschikbare openbare gehandicaptenparkeerplaatsen, waarbij er genoeg reguliere openbare parkeerplaatsen beschikbaar blijven. Bij de extra openbare gehandicapten parkeerplaats aan de Wielstraat wordt de bestaande los- en ladenplaats ingekort, maar gelet op het gegeven dat dit meestal kleinere vrachtwagens / bestelbusjes betreft, is dit goed mogelijk.

 

 

 

 

 

BESLUIT

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties (conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Wijziging situering enkele  gehandicaptenparkeerplaatsen centrum Geldrop’ (tekeningnummer VKB2016-06)’ d.d. 28-07-2016.

  • 1.

    Het plaatsen van het bord model E06 ter hoogte van het perceel Wielstraat 22 in Geldrop om aan te geven dat hier sprake is van een openbare gehandicaptenparkeerplaats;

  • 2.

    Het plaatsen van het bord model E06 op het blauwe zone deel van de parkeerplaats De Meent in Geldrop om aan te geven dat hier sprake is van een openbare gehandicaptenparkeerplaats;

  • 3.

    Het verwijderen van het bord model E06 ter hoogte van het perceel Hofdael 2 in Geldrop om aan te geven dat hier niet meer sprake is van een openbare parkeerplaats;

 

Geldrop, 8 september 2016

namens deze,

Gabriel van Houtert

senior cluster Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven