Vaststelling uitwerkingsplan “Laak3 Vathorst” en vaststelling Besluit Hogere grenswaarden spoorweg- en wegverkeerslawaai

Logo Amersfoort

Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken ter uitvoering van het bepaalde in artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat zij het uitwerkingsplan “Laak 3 Vathorst” hebben vastgesteld en hebben besloten om hogere waarden vast te stellen volgens de Wet geluidhinder voor de woningen in het gebied Laak 3.

Inhoud van het uitwerkingsplan

Laak 3 ligt in het uiterste noordoosten van de wijk Vathorst vlakbij het NS-station. Het gebied wordt begrensd door de spoorlijn Amersfoort-Zwolle, de A28 en de bestaande woonbebouwing van Laak 1. Laak 3 ligt nu nog grotendeels braak. In de afgelopen jaren is het gebied voor een aantal initiatieven in beeld geweest, maar het is tot voor kort nooit tot een concrete invulling gekomen. Inmiddels is wel centraal in het gebied van Laak 3 een turnhal gebouwd.

Het uitwerkingsplan Laak 3 Vathorst omvat het planologisch-juridische kader voor de inrichting van de rest van Laak 3. Er komen nog 75-100 (grachten)woningen, een kerk, maatschappelijke voorzieningen en kleinschalige bedrijven. Tussen de nieuwe kerk en de turnhal komt een P&R-terrein met een omvang van 150 parkeerplaatsen. Laak 3 wordt voor het autoverkeer ontsloten via 3 punten (kruising Oeverweg/Domstraat in het noorden, een verbinding met Laak 1a via de Elburgstraat en aan de zuidkant via Lovink/Paulinapolder). De verkeersstructuur is zo opgezet dat er geen doorgaand verkeer mogelijk is via de A28 door Laak 3.

Aanvragen om omgevingsvergunningen in het gebied worden getoetst aan het

uitwerkingsplan “Laak 3 Vathorst”.

Hogere grenswaarden spoorweg- en wegverkeerslawaai

Onderdeel van het uitwerkingsplan is de mogelijkheid van het bouwen van woningen. De woningen liggen binnen de geluidszones van spoorlijn Amersfoort-Zwolle, de rijksweg A28 en de Verbindingsweg. De Wet geluidhinder schrijft voor dat moet worden onderzocht in hoeverre de geluidsbelasting vanwege spoorweglawaai en wegverkeerslawaai leidt tot een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde op de gevels van de toekomstige woningen. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de voorkeursgrenswaarden (na het treffen van geluidsreducerende maatregelen langs het spoor en de A28) worden overschreden. Daarmee is voor diverse woningen ontheffing van de hogere waarden nodig. In het besluit Hogere grenswaarden spoorweg- en wegverkeerslawaai is die ontheffing gegeven door middel van het vaststellen van hogere waarden per woning. Dit is gedaan op basis van het bepaalde in artikel 110a van de Wet geluidhinder.

Procedure

Het uitwerkingsplan en het besluit Hogere grenswaarden Wet geluidhinder met de bijbehorende stukken liggen ter inzage van 15 september tot en met 26 oktober 2016 in de publiekshal van het gemeentehuis, Stadhuisplein 1. Het uitwerkingsplan en het besluit Hogere waarden Wet geluidhinder kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via www.amersfoort.nl en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatie van dit bestemmingsplan is NL.IMRO.0307.BP00120-0301).

Binnen de periode van ter inzage legging kunnen belanghebbenden, die een zienswijze over het ontwerpuitwerkingsplan hebben ingediend en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpuitwerkingsplan en/ of het ontwerpbesluit Hogere grenswaarden een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl/onze_werkwijze/bestuursrechtspraak, of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 070- 426 4426.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Een eventueel beroep schorst de werking van het plan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

Naar boven