Vastgesteld bestemmingsplan'Motorcrossterrein Arnhem'

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 25 januari 2016 gewijzigd heeft vastgesteld

Het bestemmingsplan ' Motorcrossterrein Arnhem '

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.857-0301.

Inzien

Het bestemmingsplan Motorcrossterrein en het besluit tot gewijzigdevaststelling liggen met ingang van 2 februari 2015 (tot en met 14 maart 2016) gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38. Het vastgestelde bestemmingsplan is met ingang van 2 februari 2016 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).

De interactieve digitale verbeelding van het bestemmingsplan is te raadplegen op het webadres:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.857-0301

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres:

http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.857-/NL.IMRO.0202.857-0301

Plangebied

Het motorcrossterrein ligt in het buitengebied Arnhem Noord, nabij de rijksweg A50. Ten westen ligt de snelweg, ten zuiden ligt de Koningsweg (provinciale weg N311).Ten noorden en oosten ligt militair terrein in eigendom van het ministerie van Defensie.

Aanleiding en doel

Motorclub Arnhem (MCA) en motorcrossclub Harskamp (MAC Harskamp) in Ede hebben besloten samen te gaan met als doel één regionaal motorcrossterrein mogelijk te maken, vertegenwoordigd door Stichting Motorsport Park Midden-Gelderland (tevens initiatiefnemer). De twee huidige locaties zijn planologisch niet toegestaan en zullen worden vervangen door één nieuw, legaal motorcrossterrein. De beoogde locatie hiervoor is in Arnhem gelegen aan de Koningsweg/Hooilaan, in de directe nabijheid van de A50.

Over de wijze waarop de ontwikkeling van een nieuw motorcrossterrein wordt vormgegeven en hoe wordt omgegaan met de te sluiten locaties is veelvuldig overleg gepleegd met diverse partijen (Defensie, gemeente Ede, Veluwecommissie, provincie). Ook is Groenformum Arnhem en de GNMF nauw betrokken bij de planontwikkeling. Uiteindelijk is met alle betrokken partijen- inclusief de natuurorganisaties- overeenstemming bereikt over de beoogde ontwikkeling door de concentratie van motorsport op Arnhems grondgebied.

Met zicht op een permanente, legale oplossing, is door Defensie aangegeven de bestaande locaties nog tijdelijk te laten gebruiken. Aan deze tijdelijkheid komt binnenkort een einde (Harskamp in Ede per maart 2016).

De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen de bestemming 'Militaire doeleinden' (M) en de nadere aanduiding 'militair oefenterrein'(ot) van het geldende bestemmingsplan "Buitengebied Arnhem-Noord 2007". Herziening van dit bestemmingsplan is daarom nodig.

Het initiatief bestaat uit de aanleg van een motorcrossterrein, inclusief realisatie van bijbehorende voorzieningen (parkeerplaats, clubgebouw, wasplaats voor motoren). Tijdens de inzagetermijn van het ontwerpbestemmingsplan is één zienswijze ontvangen. Deze had betrekking op een tweetal mogelijk cultuurhistorisch waardevolle objecten. Na overleg tussen de indiener en de initiatiefnemer over de bescherming hiervan is de zienswijze ingetrokken. Ambtshalve zijn enkele wijzigingen wenselijk waardoor sprake is van een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Voor de beoogde ontwikkeling van het motorcrossterrein (en dus het bijbehorende bestemmingsplan) bestaat de wettelijke verplichting een planMER op te stellen. Het hiertoe opgestelde MER is positief beoordeeld door de Commissie m.e.r.De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen de bestemming 'Militaire doeleinden' (M) en de nadere aanduiding 'militair oefenterrein'(ot) van het geldende bestemmingsplan "Buitengebied Arnhem-Noord 2007". Herziening van dit bestemmingsplan is daarom nodig.

Het initiatief bestaat uit de aanleg van een motorcrossterrein, inclusief realisatie van bijbehorende voorzieningen (parkeerplaats, clubgebouw, wasplaats voor motoren). Tijdens de inzagetermijn van het ontwerpbestemmingsplan is één zienswijze ontvangen. Deze had betrekking op een tweetal mogelijk cultuurhistorisch waardevolle objecten. Na overleg tussen de indiener en de initiatiefnemer over de bescherming hiervan is de zienswijze ingetrokken. Ambtshalve zijn enkele wijzigingen wenselijk waardoor sprake is van een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Voor de beoogde ontwikkeling van het motorcrossterrein (en dus het bijbehorende bestemmingsplan) bestaat de wettelijke verplichting een planMER op te stellen. Het hiertoe opgestelde MER is positief beoordeeld door de Commissie m.e.r.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn bij de vaststelling de volgende wijzigingen aangebracht:

1.Gewijzigd vast te stellen het bestemmingsplan "Motorcrossterrein Arnhem", zoals dit plan is vervat in de verbeelding NL.IMRO 0202.857-0301.gml met bijbehorende regels en toelichting:

Ten aanzien van de regels:

  • -

    in artikel 1.18 het aantal van 10 evenementen te wijzigen in een aantal van 12;

  • -

    in artikel 3.2.1 onder c het maximaal bebouwingspercentage van 40 te wijzigingen in 6 overeenkomstig zoals vervat op de verbeelding;

  • -

    in artikel 3 de bestemming 'Maatschappelijk - Militair oefenterrein' met functieaanduiding 'motorcross' te wijzigen in de bestemming Maatschappelijk' met functieaanduiding 'militair oefenterrein' (mo) en functieaanduiding 'motorcrossterrein'(mc);

    Ten aanzien van de verbeelding:

    De verbeelding is gewijzigd conform de bovengenoemde aanpassingen in de regels.

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Naar boven