Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 13 september 2016, kenmerk ACM/DE/2016/204935 tot wijzigingen van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende i) aanpassingen van de diptabel HS, ii) een nieuw tijdstip tot activeren van de CWE-regio fall back procedure waarin een expliciete veiling wordt uitgevoerd, iii) tot het verkorten van de sluitingstijd, ook wel gate closure time, voor intra-dagelijkse allocatie op de Nederlands-Belgische grens en iv) aanpassingen voortkomend uit het van kracht worden van de Verordening (EU) 2015/1222 van de Commissie van 24 juli 2015 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 5.6.26.5 wordt gewijzigd als volgt:

1. Vervalt: en 30 minuten.

2. Vervalt: op de even uren (22:00–23:00, 00:00–01:00, 02:00–03:00 etc.).

B

Artikel 5.6.25.6 vervalt.

C

In artikel 5.6.6.1 wordt na

1. ‘c. dag-vooruittransporten’ ingevoegd: , zoals bedoeld in artikel 14, eerste lid, onderdeel a van CACM,.

2. ‘d. intradagelijkse transporten’ ingevoegd: , zoals bedoeld in artikel 14, eerste lid, onderdeel b van CACM,.

D

In de artikelen 5.6.8.1, 5.6.13.2 en 5.6.13.3 wordt ‘11:15’ vervangen door: 11:00.

E

In artikel 5.6.11.1, onderdeel c, vervalt: en indien dit geen werkdag is op de laatste daarvoor liggende werkdag.

F

In artikel 5.6.19.1b wordt na ‘aan de dag-vooruitmarkt aan te bieden’ ingevoegd: , zoals bedoeld in artikel 47, tweede lid, van CACM.

G

In artikel 5.6.19.8 wordt ‘14:38’ vervangen door 14:55.

H

Artikel 5.6.23.2 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel c vervalt.

2. Het onderdeel d wordt geletterd c.

3. Na de tekst ‘de fall back procedure toegepast’ wordt ingevoegd: voor de verbinding Noorwegen-Eemshaven.

4. Na de tekst ‘gepubliceerd.’ wordt ingevoegd: De impliciete veiling als bedoeld in artikel 5.6.19.5 zal plaatsvinden voor de CWE-regio en Maasvlakte-Groot-Brittannië.

5. Er wordt een onderdeel ingevoegd, luidende: ‘d. Indien de impliciete veiling voor de CWE-regio en Maasvlakte-Groot-Brittannië zoals bedoeld 5.6.23.2, onderdeel c, om uiterlijk 14:35 uur niet heeft plaatsgevonden of tot resultaten heeft geleid die niet voldoen aan de High Level Properties, zoals bedoeld in artikel 5.6.20.1, dan worden de resultaten van de fall back procedure toegepast voor de verbindingen als bedoeld in artikel 5.6.7.1. De resultaten worden uiterlijk om 14:40 uur gepubliceerd.’

I

In artikel 3.2.1a wordt de tabel vervangen:

Restspanning U [%]

Duur t [ms]

10 < t ≤ 200

200 < t ≤ 500

500 < t ≤ 1.000

1.000 < t ≤ 5.000

90 > U ≤ 80

16

2

1

1

80 > U ≤ 70

8

2

1

0

70 > U ≤40

5

2

0

0

40 > U ≤ 5

2

1

0

0

5 > U

1

1

0

0

ARTIKEL II

De Begrippencode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Na ‘Bulk PV-switch: [Vervallen]’ wordt ingevoegd:

CACM:

Verordening (EU) 2015/1222 van de Commissie van 24 juli 2015 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 14 september 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 september 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vier codewijzigingsvoorstellen van Netbeheer Nederland vast. Twee voorstellen zijn het gevolg van het inwerkingtreden van de Europese richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer (CACM) op 15 augustus 2015. Deze zijn de eersten in een reeks aan voorstellen om de Netcode Elektriciteit in lijn met deze richtsnoeren te brengen. Het eerste voorstel past de voorwaarden met betrekking tot de bedrijfsvoering van buitenlandtransporten aan. Het tweede voorstel wijzigt de sluitingstijd voor intra-dagelijkse allocatie op de Nederlands-Belgische grens. Het derde voorstel voorziet dat er na MRC-regio ontkoppeling als nog een CWE-BritNed kan worden gefaciliteerd. Het vierde voorstel past de diptabel HS aan. Dit is naar aanleiding van de resultaten van onderzoek in het kader van Power Quality meetprogramma. Hieruit bleek dat de huidige opgenomen waarden niet betrouwbaar en realistisch zijn. Dit voorstel wijzigt deze waarden.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (E-wet) regelgeving vast voor de energiemarkt. Netbeheer Nederland heeft conform artikel 31 van de E-wet vier voorstellen voor de wijziging van deze regelgeving bij ACM ingediend. ACM heeft deze voorstellen respectievelijk twee op 14 maart, één op 21 maart en één op 25 maart 2016 ontvangen. ACM constateert op grond van de voorstellen dat over elk afzonderlijk voorstel overleg met representatieve organisaties heeft plaatsgevonden bedoeld in artikel 33, eerste lid, van de E-wet. In de voorstellen zijn verslagen opgenomen van deze overleggen. Daarbij zijn de gevolgtrekkingen aangegeven, die organisaties in hun zienswijzen naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van ACM voldoen de voorstellen aan het vereiste bepaald in artikel 33, tweede lid, van de E-wet.

  • 3. Teneinde een zorgvuldige besluitvorming te waarborgen heeft ACM de voorstellen van Netbeheer Nederland op 1 juni 2016 voor een periode van 4 weken ter inzage gelegd en op haar internetpagina gepubliceerd. Van de terinzagelegging is kennis gegeven in de Staatscourant van 1 juni 2016. ACM heeft hiermee belanghebbenden in de gelegenheid gesteld zienswijzen te geven op het voorstel. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.

  • 4. ACM is van mening dat de voorstellen geen technische voorschriften bevatten bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

  • 5. In augustus 2015 is CACM in werking getreden. CACM kent nauwelijks direct werkende bepalingen. Daarentegen kent CACM een veelvoud aan te ontwikkelen methodologieën op pan-Europees niveau, synchroon en regionaal niveau, die door de relevante nationale toezichthouders goedgekeurd moeten worden. Het voorstel brengt verwijzingen naar de CACM in de Netcode elektriciteit aan en brengt een aantal tijden uit de code in overeenstemming met CACM. Daarnaast wijzigt het voorstel de gate closure time op Nederlands-Belgisch grens voor de intra-dagelijkse allocatie. Met deze wijziging wordt de gate closure time in overeenstemming met het doelmodel uit CACM gebracht. Daarmee komt het tevens tegemoet aan de wens van marktpartijen. ACM is van mening dat de voorgestelde wijzigingen de ontwikkeling van de interne elektriciteitsmarkt in Europa een stap dichterbij ACM brengen.

  • 6. Door het wijzigen van het tijdstip voor het activeren van de fallback procedure in de Netcode elektriciteit vindt er slechts een gedeeltelijk marktontkoppeling plaats. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk een CWE-BritNed marktkoppeling te realiseren. ACM is van mening dat dit de efficiëntie van de bedrijfsvoering van de BritNed interconnector ten goede komt.

  • 7. De HS diptabel wordt zodanig gewijzigd dat deze beter aansluit bij de werkelijkheid. ACM is van mening dat deze wijziging het Power Quality meetprogramma ten goede komt. De netbeheerders zijn overeengekomen de gewijzigigde waardes vanaf begin 2016 toe te passen om onterechte gemeten spanningsdips in de rapportage te voorkomen.

  • 8. ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

’s-Gravenhage, 13 september 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven