Verkeersbesluit: Reserveren twee openbare parkeerplaatsen voor bezoekers consultatiebureau Roerdalen, Sint Odiliënberg.

Logo Roerdalen

Gem.reg.nr. RD/2016-3180

Specialist Verkeer R. Walraven

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;  

Het mandaatbesluit Roerdalen 2014, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 24 juni 2014 en inwerking getreden op 28 juni 2014, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

Is het gewenst om

Aan de sporthalzijde gelegen aan Schepersheuvel een tweetal openbare parkeerplaatsen te reserveren voor de bezoekers van het consultatiebureau Roerdalen.

 

Motivering

Het reserveren van twee parkeerplaatsen voor de bezoekers is te onderbouwen door de reden dat ouders met baby's en kinderen op een zo veilig mogelijke manier het consultatiebureau dienen te bereiken. Omdat het bezoeken van het consultatiebureau gepaard gaat met laad- en loswerk van baby's en kinderen is het wenselijk om een speciale parkeerplaats zo dicht mogelijk bij de ingang van het consultatiebureau te faciliteren om zodoende de veiligheid van de ouders met baby's en kinderen te garanderen.

 

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.  

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.  

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a) de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1,

behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4,

E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b) de volgende verkeerstekens op het wegdek:

1. doorgetrokken strepen;

2. aanduiding van fietsstroken;

3. aanduiding van busstroken en busbanen;

4. voetgangersoversteekplaatsen;

5. gele doorgetron strepen;

6. gele onderbroken strepen

7. haaientanden  

In onderstaande tekst wordt aangegeven waar borden worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.  

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

Een tweetal bestaande parkeerplaatsen aan de sporthalzijde Schepersheuvel worden aangewezen en gereserveerd voor bezoekers. Een en ander wordt gerealiseerd door het plaatsen van het verkeersbord E4 (RVV 1990) ondersteund met eventueel onderbord OB504 (RVV 1990) en tekstbord en aangevuld met ondersteunende markering(en). Exacte uitvoering: zie situatietekening RD/2016-3180

 

Belangenafweging

Overwegende dat:

- Aan de Schaapsweg 26 consultatiebureau Roerdalen gevestigd is;

- Het consultatiebureau veel kinderen tot en met het 4e levensjaar ontvangst voor controle van de groei en ontwikkeling van het kind;

- Deze kinderen nog te jong zijn en het van belang is dat voor de deur van het consultatiebureau ouders met deze kinderen uit en in kunnen stappen;

- Als gevolg van een toegenomen parkeerdruk op mde parkeerplaats naast de sporthal De Roerparel nu ouders met kindren vaker op grotere afstand moet parkeren;

- Dit gevaarlijke situaties oplevert voor ouders met kinderen;

- Door het reserveren van twee openbare parkeerplaatsen nabij de ingang van het consultatiebureau de veilig van ouders met kinderen gewaarborgd wordt;

- Voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het verkeersbesluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht).

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd omtrent deze maatregel met de taakaccenthouder verkeer van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen van de politieregio Limburg en dat zij positief adviseert. Het betreffende overleg heeft plaatsgevonden op 2 september 2016.

Besluit:

  • I.

    Reserveren van twee openbare parkeerplaatsen in Sint Odiliënberg;

     

  • II.

    Een en ander uit te voeren door het plaatsen van het betreffende verkeersbord E4 (RVV 1990), onderbord OB504 en het tekstbord met daarop de tekst "uitsluitend bezoekers consultatiebureau" en het aanbrengen van de daarbij behorende markeringen, conform situatietekening RD/2016-3180;

     

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit Verkeersbesluit te bepalen op vrijdag 16 september 2016

 

St. Odiliënberg, 16 september 2016

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen,

krachtens mandaat,  

 

R (Rob) Walraven

Specialist Verkeer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH Sint Odiliënberg. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a)

    naam en adres

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit "RD/2016-3180 Reserveren twee openbare parkeerplaatsen voor bezoekers consultatiebureau Roerdalen, Sint Odiliënberg"

  • d)

    de gronden van het bezwaar

 

Wanneer u van mening bent dat vanwege spoed niet op het besluit op uw bezwaarschrift gewacht kan worden, kunt u bij de voorzieningsrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond verzoeken dit besluit te schorsen en/of een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven