Instellen blauwe zone Deken Trienekensplein in Geleen

Logo Sittard-Geleen

Definitief Verkeersbesluit (Mandaatbesluit)

Registratienummer 2016/1749016

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor het instellen van een blauwe zone op het Deken Trienekensplein de onderstaande verkeersmaatregelen te nemen:

  • Het verwijderen van de borden ‘Parkeergelegenheid’ (borden E04) en het plaatsen van twee borden “Parkeerschijfzone max. 2 ½ h” (bord E10zb) met onderbord “ma t/m vr 08.00 – 19.30 h” en twee borden “Einde Parkeerschijfzone max. 2 ½ h” (bord E11ze).

  • Het aanbrengen van blauwe belijning bij 13 parkeervakken.

Zoals aangegeven op de bij het besluit horende tekening.

2. Overwegingen

Achtergrond

Het Deken Trienekensplein biedt gratis parkeergelegenheid nabij het centrum van Geleen. Deze wordt op dit moment op werkdagen voornamelijk ingenomen door langparkeerders die in het centrum werken. Een blauwe zone voor 13 van de in totaal 22 parkeervakken biedt parkeermogelijkheid voor korter parkeren aan de bewoners en instellingen in de buurt.

Zienswijze

Van 21-07-2016 tot en met 03-08-2016 lag het voornemenbesluit ter inzage. In deze periode is een zienswijze binnen gekomen.

Deze zienswijze bevatte de volgende vragen:

  • 1.

    Van de 22 parkeervakken blijven er nog maar 13 over die in de blauwe zone vallen. Graag vernemen wij wat de argumentatie c.q. redenen zijn om deze 9 vakken buiten de blauwe zone te laten.

  • 2.

    Het aantal parkeervakken welke overblijft (13) is weinig gezien het bezoekersaantal (kortstondige parkeerders) van de KBO, Basisschool en het Klooster. Is het wellicht mogelijk de toegewezen parkeervakken aan Polyscope, toe te voegen aan de blauwe zone? Deze zijn immers niet altijd en in zijn geheel bezet.

  • 3.

    Ander bezwaar wat wij zien is hoe dit in de praktijk gaat uitwerken met betrekking tot zichtbaarheid. In de wintermaanden met sneeuw is niet te zien wat nu blauw of wit gemarkeerd is. Wij zijn van mening dat deze splitsing verwarring geeft en geen duidelijkheid naar de parkeerders. Hoe gaat U een en ander realiseren, opdat het in de praktijk ook uitvoerbaar blijft?

Deze vragen zijn als volgt te beantwoorden:

  • 1.

    In de wijk is met name overdag een hoge parkeerdruk. Enkele bewoners hebben gereageerd dat zij niets meer aan het Deken Trienekensplein hebben voor parkeren langer dan 2,5 uur tussen 8.00 en 19.30 uur. Om deze bewoners tegemoet te komen en omdat gebleken is dat de KBO kan leven met 13 blauwe zone parkeervakken hebben we deze keuze gemaakt.

  • 2.

    Met Polyscope is overlegd, maar zij waren niet bereid afstand te doen van de aan hun toegewezen plekken.

  • 3.

    De zichtbaarheid in geval van sneeuw zal niet direct problemen opleveren. Bij sneeuw zou je vanwege de bebording kunnen denken dat op de hele parkeerplaats de blauwe zone geldt. Mensen zouden dan ook hun blauwe parkeerschijf gebruiken in parkeervakken waar dat niet hoeft. Daar kun je geen bekeuring voor krijgen (andersom, geen parkeerschijf gebruikten in een blauwe zone, kan wel een bekeuring opleveren).

    De splitsing tussen parkeerplekken waar wel de blauwe zone geldt en parkeerplekken waar de blauwe zone niet geldt kan eventueel wat verwarrend werken. Handhavers zullen vanwege de nieuwe situatie in het begin ook alleen waarschuwen. Daarnaast wordt deze parkeerplaats tijdens werkdagen grotendeels gebruikt door mensen die ter plaatse bekend zijn, dus wij gaan ervan uit dat de nieuwe situatie zal wennen.

Wegenverkeerswet

Uit het oogpunt van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, goede doorstroming op wegen, de bescherming van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan, het waarborgen van de vrijheid van verkeer, evenals het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 wordt het noodzakelijk geacht op het Deken Trienekensplein in Geleen maatregelen te nemen.

Dit plein is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

3. Formeel kader

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en de Algemene wet Bestuursrecht.

Tot het nemen van onderhavig besluit is ondergetekende bevoegd conform het op 1 oktober 2013 in werking getreden “Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit van de gemeente Sittard-Geleen 2013-II” d.d. 17 september 2013, het “Mandaatbesluit hoofd Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer inzake verkeersbesluiten” van 8 juli 2014, en het op 14 mei 2015 in werking getreden “Ondermandaatbesluit Teammanager Beheer en Ontwerp, Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer” d.d. 28 april 2015 en het “Vervangingsbesluit Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer 2014” d.d. 4 juni 2014.

4. Advies en inspraak

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 06-07-2016 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.

Op 18-05-2016 en 08-07-2016 zijn brieven aan betrokkenen bij het Deken Trienekensplein verzonden.

Van 21-07-2016 tot en met 03-08-2016 lag het voornemenbesluit ter inzage. Er is één zienswijze binnen gekomen.

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 6 september 2016, 1749016

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Teammanager Beheer en Ontwerp

Ing. A. Velderman

6. Publicatie, i nzage en bezwaar

Na besluitvorming wordt dit verkeersbesluit gepubliceerd in de digitale Staatscourant. Er wordt een mail verzonden aan de abonnees van overheid.nl met bericht van publicatie en koppeling naar de digitale Staatcourant.

Het verkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien van donderdag 15-09-2016 tot en met woensdag 26-10-2016. Bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdag tot 20.00 uur.

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u gedurende de termijn van zes weken dat het besluit ter inzage ligt een bezwaarschrift indienen. Dat kan op verschillende manieren:

Elektronisch (met DigiD)

Op www.sittard-geleen.nl (trefwoord bezwaar / bezwaarschrift) staat hoe u dit doet.

Tip: zorg dat u de documenten die u eventueel wilt toevoegen aan uw bezwaarschrift digitaal beschikbaar heeft (pdf, Word of Excel).

Een bezwaarschrift, gestuurd via e-mail, sms, Twitter e.d. kunnen wij niet in behandeling nemen.

Schriftelijk

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen

Postbus 18

6130 AA Sittard

In uw bezwaarschrift vermeldt u:

  • uw naam en adres;

  • de datum;

  • de beslissing waartegen u bezwaar maakt;

  • de reden(en) van uw bezwaar;

  • uw handtekening.

Zet op de linkerbovenhoek van de envelop ‘bezwaarschrift’.

Fax

U kunt uw bezwaarschrift faxen naar nummer 046-477 75 55.

Let er wel op dat het begin van de fax vóór twaalf uur ’s avonds op de laatste dag van de termijn binnen moet zijn.

Persoonlijk

U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.

U krijgt hierbij een officieel ontvangstbewijs.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente? Lees dan de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’. Daarin staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen tegen een gemeentelijke beslissing. Deze brochure kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis. U kunt hem ook aanvragen via www.overheid.nl of 1400 (lokaal tarief).

Het besluit zal op zijn vroegst zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.

Een bezwaar heeft geen schorsende werking.

Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan –nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg (bestuursrecht): Postbus 950; 6040 AZ ROERMOND, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.

Naar boven