Gemeente Schagen- Verkeersbesluit verlagen snelheid op de Dergmeerwegvan 80 naar 60km/uur, Warmenhuizen.

Logo Schagen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen heeft de bevoegheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Krachtens de “Mandaatregeling gemeente Schagen”, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 januari 2013, heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het hoofd afdeling Openbaar Gebied gemandateerd.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van de politie eenheid Noord-Holland, overleg gepleegd met de Verkeersadviseur van genoemde Eenheid. Deze heeft zich d.d. 5 september 2016 tijdens een verkeersoverleg vanuit verkeersoptiek akkoord verklaard met de maatregel;

Overwegende ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1.De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van

het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod

of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

1.Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

De Dergmeerweg heeft een snelheidsregiem van 80 km/uur en loopt vanaf de kruising Warmenhuizerweg/ Dergmeerweg tot aan de bebouwde komgrens van Warmenhuizen. Hierna, binnen de bebouwde kom, gaat deze over in 30 km/uur zone.

Met het oog op de verkeersveiligheid is het wenselijk de snelheid op de Dergmeerweg buiten de bebouwde kom te verlagen van 80 km/uur naar 60 km/uur. De gemeente is zich er van bewust dat alleen het plaatsen van de wettelijk verplichte borden niet tot een voldoende snelheidsverlaging zal leiden op de weg. Daarom zullen er enkele plateau’s worden aangelegd als snelheidsremmende maatregel. Aangezien er een bus route en veel vrachtverkeer overheen loopt, zullen de plateau’s bus- en vrachtwagen vriendelijk zijn.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Belangenafwegingen

Er zijn geen aanwijzingen dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld of dat er een onduidelijke situatie ontstaat door het instellen van een 60 km/u zone op de betreffende wegen in het buitengebied van de gemeente Schagen.

Besluiten

Mededelingen

Naar boven