Besluit van 23 augustus 2016, nr. 2016001391 tot aanwijzing van een onroerende zaak ter onteigening in de gemeente Assen, krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan Stationsgebied Assen).

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan worden onteigend voor de uitvoering van een bestemmingsplan.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De gemeenteraad van Assen (hierna verzoeker) heeft Ons bij besluit van 15 oktober 2015, nummer 2015-R00574, verzocht om in die gemeente over te gaan tot het aanwijzen van een onroerende zaak ter onteigening, begrepen in het onteigeningsplan Stationsgebied Assen. De onroerende zaak is nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Stationsgebied.

Burgemeester en wethouders van Assen hebben bij brief van 19 oktober 2015, kenmerk 2015-03739, het verzoek aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Planologische grondslag

De onroerende zaak die in het onteigeningsplan is begrepen, is gelegen in het bestemmingsplan Stationsgebied, verder te noemen: het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is op 2 oktober 2014 vastgesteld door de gemeenteraad van Assen en is onherroepelijk.

Aan de onroerende zaak zijn de bestemmingen Verkeer en Gemengd toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 8 maart 2016 tot en met 18 april 2016 in de gemeente Assen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Assen van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 2 maart 2016 openbaar kennis gegeven in Het Gezinsblad. De Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) heeft van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 2 maart 2016, nr. 8568.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De gemeente Assen werkt de komende jaren aan de verbetering van de bereikbaarheid van de stad. Hiervoor is op 27 oktober 2011 de Structuurvisie FlorijnAs vastgesteld. Het plangebied van de FlorijnAs is opgedeeld in drie projecten, te weten Stadsboulevard Noord, Stationsgebied en Stadsboulevard Zuid. De Stadsboulevard wordt ontwikkeld tot één van de belangrijkste ontsluitingswegen van Assen en draagt bij aan de verbetering van de bereikbaarheid van Assen en aan een versterking van de economische ontwikkeling. Het bestemmingsplan Stationsgebied heeft betrekking op het deel van de Stadsboulevard gelegen tussen de Spoorstraat en de Rolderhoofdweg, met daarin opgenomen de nieuwe autotunnel. Naast het wegtracé en de directe omgeving ervan, is in dit bestemmingsplan ook het stationsgebied en het spoorwegemplacement meegenomen.

Het deel van de te onteigenen onroerende zaak met de bestemming Verkeer is noodzakelijk voor de realisatie van (een deel van) de oostelijke rijbaan van de Stadsboulevard, de fietsstraat en de daarbij behorende infrastructuur.

Het deel van de te onteigenen onroerende zaak met de bestemming Gemengd, is nodig voor het langs de Stadsboulevard geprojecteerde trottoir.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, als ook door de zakelijke beschrijving en tekeningen behorende bij het onteigeningsplan.

Op de te onteigenen onroerende zaak bevindt zich nu een gedeelte van een bankgebouw. Dit gedeelte dient te worden geamoveerd.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de gemeente Assen de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaak.

De verzoeker heeft met de eigenaar overleg gevoerd om deze onroerende zaak minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de gemeenteraad van Assen tot zijn onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de gemeente voornemens is om vanaf april 2016 het deel van de Stadsboulevard tussen de Spoorstraat en de Rolderhoofdweg te realiseren. In april 2016 is gestart met de aanleg van de autotunnel ter hoogte van het station. In het najaar van 2016 wordt gestart met de bouw van het nieuwe stationsgebouw. Ten behoeve van de realisatie van het zuidelijk deel van de autotunnel, moet in april 2017 een bouwweg en tijdelijk fietspad aangelegd worden over het te verwerven perceel. Vervolgens wordt volgens de planning van de aannemer de rijbaan en het fietspad van de Stadsboulevard aangelegd over het te verwerven perceel. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de termijn dat het ontwerp koninklijk besluit ter inzage heeft gelegen zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaak bij de uitvoering van het bestemmingsplan niet kan worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de gemeente Assen de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaak verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek de gemeenteraad van Assen tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 23 mei 2016, nr. RWS-2016/21299, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het besluit van de gemeenteraad van Assen van 15 oktober 2015, nummer 2015-R00574;

gelezen de voordracht van burgemeester en wethouders van Assen van 19 oktober 2015, kenmerk 2015-03739;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 6 juli 2016, no. W14.16.0126/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 11 augustus 2016, nr. RWS-2016/31649, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan Stationsgebied van de gemeente Assen ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaak, aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Assen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die is vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 23 augustus 2016

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Stationsgebied Assen

VERZOEKENDE INSTANTIE: gemeente Assen

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Assen

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte

Als

Ter grootte

van

Sectie

en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

1

0

6

14

Bedrijvigheid (kantoor) erf – tuin

0

27

55

V 2479

ABN AMRO Bank N.V., Amsterdam

Naar boven