Ontwerpbestemmingsplan ‘Kern Heijen 2016’

Logo Gennep

De gemeente Gennep heeft een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld voor de dorpskern Heijen.

Op 3 september 2017 is het bestemmingsplan “Kern Heijen 2007” 10 jaar oud. In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) wordt voorgeschreven dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Daarom is het uitgangspunt om vóór 3 september 2017 te beschikken over een actueel, analoog en digitaal raadpleegbaar bestemmingsplan.

Het plangebied is gelegen ten zuidoosten van de bedrijventerreinen “Hoogveld“ en "De Groote Heeze”. Ten oosten wordt het plangebied globaal begrensd door de provinciale weg N271, ten zuiden door de Hommersumseweg / Smele, ten westen door Mergeldijk en aan de noordzijde door Boxmeerseweg / Heesweg.

Conserverend bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is conserverend van aard. Dit betekent dat de geldende bestemmingsplanregeling zo veel als mogelijk wordt overgenomen en dat er geen nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk worden gemaakt. De ontwikkeling van woningbouw aan de Hoofdstraat (Centrumplan Heijen) is geen onderdeel van dit bestemmingsplan. Voor deze ontwikkeling wordt een aparte ruimtelijke procedure doorlopen.

Woningbouwmogelijkheden particulieren

Een belangrijke verandering ten opzichte van het geldende bestemmingsplan is het laten vervallen van woningbouwmogelijkheden van particulieren. Dit betekent dat particuliere bouwkavels waarop in de laatste bestemmingsplanperiode (circa 8 tot 10 jaar) niet gebouwd is, hun bouwrechten verliezen. De bestemming van deze gronden wordt in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie (veelal tuin). Bouwkavels waarvoor een omgevingsvergunning is verleend vóórdat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd (verwachting najaar 2016), behouden hun bouwrechten. De betreffende grondeigenaren zijn hierover reeds persoonlijk geïnformeerd.

Inzage en zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan “Kern Heijen 2016” met bijbehorende stukken ligt met ingang van donderdag 8 september 2016 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage:

  • Bij de Poort van Gennep, Ellen Hoffmannplein 1 te Gennep (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur). Voor inzage buiten de openingstijden kunt u een afspraak maken via (0485) 494141.

  • Op www.ruimtelijkeplannen.nl met identificatienummer:

NL.IMRO.0907.BP15053KERNHEI-ON01

•Op www.gennep.nl/bestemmingsplannen

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op http://ro-online.robeheer.nl/0907/

 

Gedurende de periode van terinzagelegging (dus tot en met woensdag 19 oktober 2016) kan eenieder een zienswijze indienen over het ontwerpbestemmingsplan. Een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders van Gennep, Postbus 9003, 6590 HD Gennep, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan ‘Kern Heijen 2016’. Het is ook mogelijk om mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Hiervoor kunt u een afspraak maken op telefoonnummer 0485-494141. Het is niet mogelijk om via elektronische weg (e-mail) een inspraakreactie in te dienen.

 

Gennep, 7 september 2016

Burgemeester en Wethouders van Gennep

Naar boven