Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 24 augustus 2016, (kenmerk: 793975/16/DP&O), houdende wijziging van de Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011 in verband met het herstel van enkele onvolkomenheden en actualiseringen

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 22, vierde lid, en 32, vierde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 en artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel d komt te luiden:

d. Organisatiebesluit:

het Organisatiebesluit Ministerie van Veiligheid en Justitie 2015;.

2. In onderdeel e wordt ‘de Organisatieregeling’ vervangen door: het Organisatiebesluit.

B

Artikel 2, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. de Koning;.

C

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid wordt gewijzigd als volgt:

a. In onderdeel a wordt na ‘clusters’ ingevoegd: , bedoeld in artikel 2, onderdelen b tot en met h, van het Organisatiebesluit.

b. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. de hoofden van de dienstonderdelen, bedoeld in artikel 4, tweede lid, van het Organisatiebesluit;.

c. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. andere bij het ministerie werkzame ambtenaren, voor zover zij niet ressorteren onder een hoofd van een cluster.

2. In het derde lid wordt na ‘rechtspositionele besluiten’ ingevoegd: ten aanzien van onder hen ressorterende ambtenaren.

3. In het derde, vierde en vijfde lid wordt ‘ondermandaat’ telkens vervangen door: (onder)mandaat.

4. In het vierde, vijfde en zesde lid wordt ‘de Organisatieregeling’ telkens vervangen door: het Organisatiebesluit.

D

Artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt na ‘clusters’ ingevoegd: , bedoeld in artikel 2, onderdelen c tot en met h, van het Organisatiebesluit,.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De directeur Personeel en Organisatie draagt zorg voor een openbaar register betreffende ondermandaten die zijn verleend aan ambtenaren, werkzaam bij de in artikel 4, tweede lid, en artikel 13, tweede lid, van het Organisatiebesluit genoemde dienstonderdelen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011 in verband met het herstel van enkele onvolkomenheden en actualiseringen.

Artikel I, onderdeel A en onderdeel C, subonderdeel 4

In de Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011 wordt in diverse bepalingen verwezen naar de Organisatieregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011. Deze organisatieregeling is per 1 juli 2015 vervangen door het Organisatiebesluit Ministerie van Veiligheid en Justitie 2015. Met de onderhavige wijzigingen worden deze verwijzingen aangepast.

Artikel I, onderdeel B

In artikel 2, onderdeel a, wordt de aanduiding ‘Koningin’ gebruikt. Het is wenselijk voor het staatshoofd de grondwettelijke term Koning te gebruiken en de feitelijke accurate aanduiding te bezigen. De onderhavige wijziging strekt daartoe.

Artikel I, onderdeel C, subonderdelen 1 en 3

Het ministerie bestaat sinds 1 juli 2011 uit diverse clusters. De secretaris-generaal is, naast het feit dat hij ambtelijk eindverantwoordelijk is voor de leiding van de vijf beleidsclusters, het pSG-cluster en het cluster Inspectie Veiligheid en Justitie (de clusters, bedoeld in artikel 2, onderdelen b tot en met h, van het Organisatiebesluit), ook hoofd van een cluster van het ministerie, namelijk het SG-cluster. Hiervan is onvoldoende rekenschap gegeven bij de vaststelling van de Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011 en enkele daarin aangebrachte wijzigingen waardoor de huidige tekst van artikel 3 enkele onvolkomenheden bevat.

In artikel 3, eerste lid, onderdeel a, is thans geregeld dat de secretaris-generaal ondermandaat kan verlenen aan de hoofden van de clusters. Aangezien de secretaris-generaal ook hoofd van een cluster is, is de term clusters hier te breed. Met de aanpassing van artikel 3, eerste lid, onderdeel a, wordt verduidelijkt dat het hier gaat om het verlenen van ondermandaat door de secretaris-generaal aan de andere hoofden van de clusters, bedoeld in artikel 2, onderdelen b tot en met h, van het Organisatiebesluit.

In artikel 3, eerste lid, onderdeel b, is thans geregeld dat de secretaris-generaal ondermandaat kan verlenen aan andere bij het ministerie werkzame ambtenaren, voor zover zij niet ressorteren onder een hoofd van een cluster. Aangezien de secretaris-generaal ook hoofd van een cluster is, kan de huidige formulering onbedoeld de indruk wekken dat niet voorzien is in de mogelijkheid tot het verlenen van ondermandaat door de secretaris-generaal aan de hoofden van de dienstonderdelen binnen het SG-cluster, bedoeld in artikel 4, tweede lid, van het Organisatiebesluit. Dit wordt hersteld.

In artikel 3, derde, vierde en vijfde lid, wordt voor zover het de secretaris-generaal als clusterhoofd betreft, ten onrechte de term ondermandaat gebruikt. Dit wordt aangepast.

Artikel I, onderdeel C, subonderdeel 2

In artikel 3, derde lid, wordt verduidelijkt dat de mogelijkheid voor de hoofden van de clusters of door hen aan te wijzen hoofden van andere dienstonderdelen om hun (onder)mandaat ten aanzien van rechtspositionele besluiten verder dan één hiërarchisch niveau door te geven betrekking heeft op rechtspositionele besluiten ten aanzien van onder hen ressorterende ambtenaren.

Artikel I, onderdeel D

Met de wijzigingen in artikel 6 wordt geëxpliciteerd waar de verantwoordelijkheid ligt voor de openbare registers met betrekking tot verleende ondermandaten, te weten bij de directeuren-generaal, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het hoofd van de Inspectie Veiligheid en Justitie elk voor hun eigen cluster en bij de directeur Personeel en Organisatie voor het SG-cluster en pSG-cluster.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven