Besluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 3 (uiterwaarden langs de Onbedijkte Maas), cluster 2, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat door de betrokken bevoegd gezagsinstanties besluiten zijn genomen voor Stroomlijn, deelgebied 3, cluster 2. De betreffende besluiten en bevoegde gezagsinstanties zijn hieronder nader aangeduid. Stroomlijn deelgebied 3 maakt onderdeel uit van het landelijke Rijkswaterstaat-programma Stroomlijn. Op de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing.

De ontwerpbesluiten hebben voor een ieder ter inzage gelegen van vrijdag 3 juni 2016 tot en met donderdag 14 juli 2016. Binnen deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen naar voren te brengen. Er zijn zeven zienswijzen naar voren gebracht, waarvan er één heeft geleid tot een wijziging in het besluit met het nummer 13. Deze wijziging betreft het nader aanduiden van de te behouden begroeiing in de uiterwaard Middelaar in de gemeente Mook en Middelaar. Daarnaast zijn in de besluiten met de nummers 2 t/m 13 ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de beschrijving van de (ambtshalve) wijzigingen wordt verwezen naar de reactienota, die met de definitieve besluiten ter inzage is gelegd.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. Het voornemen van Rijkswaterstaat is om – na een zorgvuldige afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier te verwijderen. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen.

Er vinden geen grootschalig grondverzet en bodemroeringen plaats. Bij het rooien van de houtopstanden worden de stobben gefreesd tot een maximale diepte van 30 centimeter.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting besluiten

De besluiten voor deelgebied 3, cluster 2 betreffen werkzaamheden in 33 uiterwaarden, verspreid over 12 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de besluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Projectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 3, cluster 2 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Omgevingsvergunning activiteit ‘werken en werkzaamheden’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden is voor 28 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Omgevingsvergunning activiteit ‘vellen van houtopstand’

Als een bepaling in een gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing vereist om een houtopstand te vellen, dan geldt dit als een verbod om een project dat uit die activiteiten bestaat, uit te voeren zonder omgevingsvergunning (artikel 2.2 lid 1 onder g Wabo). Met andere woorden: wanneer een boom in een uiterwaard door een kapverordening wordt beschermd, is voor het kappen een omgevingsvergunning nodig. Om die reden is voor 10 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Projectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu t.b.v. de uiterwaarden Molengreend (gemeente Maasgouw), Weerd (gemeenten Maasgouw en Roermond), Plassen Roermond, Stadsweide Roermond en Asseltse Plassen (gemeente Roermond), Swalmdal (gemeenten Roermond en Beesel), Bouxweerd en Neer (gemeente Leudal), Rijkelse Bemden (gemeente Beesel), Weerdbeemden, Kessel en De Berckt (gemeente Peel en Maas), Reuver (gemeenten Beesel en Peel en Maas), Belfeld, Tegelen, Venlo, Genooi en Hasselt (gemeente Venlo), Grubbenvorst (gemeenten Horst aan de Maas en Venlo), Lottum en Ooijen (gemeente Horst aan de Maas), De Steening (gemeenten Venlo en Bergen), Blitterswijck (gemeente Venray), Well (gemeente Bergen), Vierlingsbeek, Zoetepasweiden, Zurepasweiden, De Maasheggen en De Witte Steen (gemeente Boxmeer), Ossenkamp (gemeenten Gennep en Bergen), Heijen en Maaskemp (gemeente Gennep) en Middelaar (gemeenten Mook en Middelaar en Gennep) met bijbehorende stukken, waaronder de m.e.r.-beoordelingsbeslissing.

  • 2. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werken of werkzaamheden’ en ‘vellen van houtopstand’ t.b.v. de uiterwaard Weerd van het college van B&W van de gemeente Maasgouw met bijbehorende stukken.

  • 3. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Weerd, Plassen Roermond, Stadsweide Roermond, Asseltse Plassen en Swalmdal van het college van B&W van de gemeente Roermond met bijbehorende stukken.

  • 4. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Swalmdal, Rijkelse Bemden en Reuver van het college van B&W van de gemeente Beesel met bijbehorende stukken.

  • 5. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Bouxweerd en Neer van het college van B&W van de gemeente Leudal met bijbehorende stukken.

  • 6. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Weerdbeemden, Kessel, De Berckt en Reuver van het college van B&W van de gemeente Peel en Maas met bijbehorende stukken.

  • 7. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Venlo, Hasselt, Grubbenvorst en De Steening en ‘vellen van houtopstand’ t.b.v. de uiterwaarden Belfeld, Tegelen, Venlo, Genooi, Hasselt, Grubbenvorst en De Steening van het college van B&W van de gemeente Venlo met bijbehorende stukken.

  • 8. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Grubbenvorst, Lottum en Ooijen van het college van B&W van de gemeente Horst aan de Maas met bijbehorende stukken.

  • 9. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Well en Ossenkamp en ‘vellen van houtopstand’ t.b.v. de uiterwaard Well van het college van B&W van de gemeente Bergen met bijbehorende stukken.

  • 10. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Blitterswijck van het college van B&W van de gemeente Venray met bijbehorende stukken.

  • 11. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Vierlingsbeek, Zoetepasweiden, De Maasheggen en De Witte Steen van het college van B&W van de gemeente Boxmeer met bijbehorende stukken.

  • 12. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Ossenkamp, Heijen, Maaskemp en Middelaar van het college van B&W van de gemeente Gennep met bijbehorende stukken.

  • 13. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werken of werkzaamheden’ en ‘vellen van houtopstand’ t.b.v. de uiterwaard Middelaar van het college van B&W van de gemeente Mook en Middelaar met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

Van donderdag 1 september 2016 tot en met donderdag 13 oktober 2016 liggen de besluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvragen. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Beesel, Raadhuisplein 1, 5953 AL Reuver;

  • Gemeentehuis Bergen, Raadhuisstraat 2, 5854 AX Bergen;

  • Gemeentehuis Boxmeer, Raadhuisplein 1, 5831 JX Boxmeer;

  • Poort van Gennep, Ellen Hoffmannplein 1, 6591 CP Gennep;

  • Gemeentehuis Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6, 5961 ES Horst;

  • Gemeentehuis Leudal, Leudalplein 1, 6093 HE Heythuysen;

  • Gemeentehuis Maasgouw, Markt 36, 6051 DZ Maasbracht;

  • Gemeentehuis Mook en Middelaar, Raadhuisplein 6, 6585 AP Mook;

  • Gemeentehuis Peel en Maas, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen;

  • Stadskantoor Roermond, Kazerneplein 7, 6041TG Roermond;

  • Stadswinkel Venlo, Prinsessesingel 30, 5911 HT Venlo;

  • Gemeentehuis Venray, Raadhuisstraat1, 5801 MB Venray.

Digitale inzage

De besluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvraag, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 3, Cluster 2, Definitieve besluiten.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze over het ontwerpbesluit tijdig naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen van vrijdag 2 september 2016 tot en met donderdag 13 oktober 2016 beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State door het indienen van een beroepschrift. Daarnaast kunnen belanghebbenden, ook wanneer zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, beroep instellen tegen alle wijzigingen in de besluiten.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Stuur uw beroepschrift en zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen uw beroep is gericht, onder vermelding van de naam van het besluit naar:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Hoe kunt u de werking van het besluit laten schorsen?

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven