Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 10 augustus 2016, nr. 770837, houdende regels met betrekking tot de hoogte van de toeslag voor rechterlijke ambtenaren voor het verrichten van werkzaamheden in de avonduren, op zaterdagen, zondagen en feestdagen (Regeling toeslag rechterlijke ambtenaren avonduren, zaterdagen, zondagen en feestdagen)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 6h, tweede lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren;

Besluit:

Artikel 1

De toeslag voor de werkzaamheden van rechterlijke ambtenaren en rechterlijke ambtenaren in opleiding, bedoeld in artikel 6h, eerste lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren wordt jaarlijks per 1 januari geïndexeerd op basis van de in het voorgaande kalenderjaar gerealiseerde contractloonmutatie op jaarbasis in de sector Rechterlijke Macht.

Artikel 2

  • 1. Het normbedrag voor de berekening van de hoogte van de toeslag voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 6h, eerste lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren bedraagt in het jaar 2016: € 29,38.

  • 2. De toeslag bedraagt per gewerkt uur een percentage van het normbedrag, namelijk:

    • a. 20% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 18 en 22 uur;

    • b. 70% voor de uren op zaterdag tussen 8 en 22 uur;

    • c. 70% voor de uren op zondag tussen 8 en 22 uur;

    • d. 100% voor de uren op algemeen erkende feestdagen als bedoeld in de Algemene termijnenwet tussen 8 en 22 uur.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling toeslag rechterlijke ambtenaren avonduren, zaterdagen, zondagen en feestdagen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 augustus 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Sinds 1 januari 2016 is in artikel 6h van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren vastgelegd dat rechterlijke ambtenaren en rechterlijke ambtenaren in opleiding aan wie werkzaamheden worden opgedragen op grond van een door de functionele autoriteit opgestelde werktijdenregeling, bedoeld in artikel 8ca van dit besluit, over specifieke gewerkte uren een toeslag ontvangen. Het gaat om de uren waarop zij worden ingezet voor de ZSM-werkwijze bij het openbaar ministerie. Deze werkwijze is erop gericht om in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen of zaken kunnen worden afgedaan en waar mogelijk direct een afdoeningsbeslissing te nemen. Voor het werk dat door rechterlijke ambtenaren betrokken bij deze werkwijze wordt verricht buiten de vastgestelde uren, wordt een toeslag toegekend. De Regeling toeslag rechterlijke ambtenaren avonduren, zaterdagen, zondagen en feestdagen regelt de wijze van berekening van het normbedrag waarmee de hoogte van de toeslag kan worden berekend, de wijze van berekening van de hoogte van de toeslag en de hoogte van het normbedrag in 2016.

Het normbedrag wordt jaarlijks per 1 januari geïndexeerd op basis van de in het voorgaand kalenderjaar gerealiseerde contractloonstijging in de sector Rechterlijke Macht. In voorgaande jaren is op basis van een circulaire (kenmerk 435205 d.d. 10 oktober2013) reeds een toeslag uitgekeerd op basis van dezelfde berekeningsmethoden. In 2015 bedroeg het normbedrag € 28,87. De contractloonstijging in 2015 bedraagt 1,75%. Op basis daarvan is de hoogte van het normbedrag voor 2016 berekend. De indexering van deze toeslag is reeds bij circulaire inzake de indexering 2016 vergoedingen en toelagen 2016 (kenmerk 708044, d.d. 15 december 2015) bekendgemaakt.

De hoogte van de toeslag wordt berekend aan de hand van de dag en het tijdstip waarop de rechterlijk ambtenaar of de rechterlijk ambtenaar in opleiding werkzaam is geweest.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven