Ontwerp bestemmingsplan ‘Veluwsekant, Sallandsekant en Het Atelier’

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat voor de bedrijventerreinen Veluwsekant , Sallandsekant en Het Atelier een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Het ontwerp bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken met ingang van donderdag 18 augustus 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met 28 september 2 016).

Deze publicatie dient tevens te worden opgevat als de kennisgeving als bedoeld in artikel 1.3.1. Bro (melding voornemen bestemmingsplanherziening). Voor bovengenoemd bestemmingsplan wordt geen milieueffectrapport opgesteld. Wel is advies ingewonnen bij de wettelijke overlegpartners.

Wat houdt het plan in?

Veluwsekant is een modern gemengd bedrijventerrein. Het gebied bestaat uit een westelijk en oostelijk deel die worden gescheiden door de Veluwedreef.

Sallandsekant is gelegen aan de oostzijde van de Hoge Vaart, in het verlengde van Veluwsekant. Bij de ontwikkeling was Sallandsekant primair bedoeld als logistiek bedrijventerrein met ruim opgezette kavels en grote panden voor (zelf)opslag en distributie.

Het Atelier is een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan de woonwijk Tussen de Vaarten. Het terrein is direct via de Hagevoortdreef aangesloten op de Tussenring en daarmee op de A6. Het terrein zelf is door de Edvard Munchweg en de Carel Willinklaan ontsloten en is divers van samenstelling; er zijn kantoren, dienstverlenende bedrijven, sociaal maatschappelijke voorzieningen en bedrijfswoningen gevestigd.

Vanwege flexibiliteit wordt in het nieuwe bestemmingsplan ook op Sallandsekant ruimte geboden voor productiegerichte bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.2. In lijn daarmee wordt ook de vestiging van detailhandel als ondergeschikte nevenactiviteit bij productiebedrijven mogelijk, waarbij de ondergeschikte detailhandel gelieerd moet zijn aan de hoofdactiviteit van het bedrijf (Detailhandelsvisie 2014). Conform het detailhandelsbeleid is ook perifere detailhandel in de bedrijfscategorieën auto's, boten en caravans (abc) of een kringloopwinkel mogelijk, mits een goede bereikbaarheid en parkeren op eigen terrein is gegarandeerd. De kantoorhoudendheid wordt opgetrokken van 30 % naar 50 %. Voor het overige is het nieuwe bestemmingsplan vooral een actualisatie van het huidige plan. Uiteraard worden in de afgelopen periode vergunde afwijkingen van de vigerende plannen verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan.

Ni euw beleid

Het college heeft recent ingestemd met een ontwerp voor een nieuwe vestigingsvisie voor economische activiteiten. Deze heeft tot 13 juni jl. ter inzage gelegen. Vaststelling in de raad is voorzien na de zomervakantie.

Het nieuwe beleid heeft betrekking op de vestiging van economische activiteiten in Almere. Het is een actualisatie van de huidige Gemeentelijke Visie op het Vestigingsbeleid (2010) en de Horecanota (2000). Om op de dynamiek van de markt te anticiperen geeft het beleidskader aan waar in Almere ruimte is voor welke economische activiteiten en horeca en welke randvoorwaarden daarbij gelden. Dit nieuwe beleidskader vormt de basis voor bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen. De vaststelling van de GVW zal dus mogelijk nog tot ambtshalve aanpassingen van het ontwerp bestemmingsplan voor Veluwsekant, Sallandsekant en Het Atelier leiden.

Hoe kunt u reageren?

Van donderdag 18 augustus tot en met woensdag 28 september kan een ieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan indienen.

U kunt uw zienswijze richten aan: de gemeenteraad van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ontwerp bestemmingsplan Veluwsekant, Sallandsekant en Het Atelier. Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ROM op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling ROM).

Waar kunt u de plan nen inzien?

Het papieren bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar het betreffende bestemmingsplan bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt een bestemmingsplan inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via www.almere.nl/afspraak of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2LOWY01-on01

Het is mogelijk de plannen op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

De bestanden van de bestemmingsplannen kunt u downloaden op: https://plannen.almere.nl/manifest.asp?PLAN=NL.IMRO.0034.BP2LOWY01-on01

Naar boven