GEWIJZIGD VASTGESTELD BESTEMMINGSPLAN EN MER ‘BUITENGEBIED’

Logo Urk

 

Burgemeester en wethouders van Urk maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 7 juli 2016 het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ en het bijbehorende MER gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Het plangebied omvat het gehele grondgebied van de gemeente Urk met uitzondering van het IJsselmeer, het dorp Urk en de geplande toekomstige uitbreidingen hiervan. De omvang van het plangebied is weergegeven op de van dit bestemmingsplan deel uitmakende verbeelding.

 

Het geldende bestemmingsplan Buitengebied is verouderd. Een actualisering van het juridisch-planologisch kader is daarom gewenst. Het plan is vooral een consoliderend plan welk zich richt op het vastleggen en planologisch faciliteren van de bestaande functies in het buitengebied. De gebruiks- en bouw-/ontwikkelingsmogelijkheden komen in grote lijnen overeen met de mogelijkheden zoals die in het thans nog geldende bestemmingsplan voor het buitengebied zijn opgenomen. In het bestemmingsplan zijn met het oog op gewenste ontwikkelingen flexibiliteitsbepalingen in de vorm van afwijkingsmogelijkheden en wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Randvoorwaarde in het bestemmingsplan is dat de ontwikkelingen niet mogen leiden tot een toename van stikstofemissie vanuit de inrichting. In de MER (inclusief aanvulling) zijn de milieueffecten inclusief de effecten op Natura 2000 gebieden beoordeeld.

 

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn hoofdzakelijk ambtshalve aangebracht. Het betreft hier met name aanpassingen van ondergeschikte en/of technische aard, omissies in de toelichting, regels en/of verbeelding die na de terinzagelegging aan het licht zijn gekomen. Voor een gedetailleerd en compleet overzicht van deze wijzigingen wordt verwezen naar de ‘Reactienota zienswijzen / advies cie. mer bestemmingsplan en mer buitengebied’ die bij het bestemmingsplan ter inzage ligt.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan incl. (plan)MER ´Buitengebied´ ligt met ingang van 19 augustus 2016 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage. Gedurende deze termijn van terinzagelegging kan het plan tijdens openingsuren worden ingezien bij het Gemeenteportaal, eenheid dienstverlening, Singel 9 te Urk. Daarnaast is het bestemmingsplan incl. MER te raadplegen via de website van de gemeente Urk: www.urk.nl, onder ‘wonen, verkeer en veiligheid’ of ‘werk en ondernemen’ > ‘bestemmingsplannen’. De digitale versie van bestemmingsplan “Buitengebied” is te raadplegen op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0184.BP2015BG-0301 

De bronbestanden zijn te vinden op: http://www.gisnet.nl/ruimtelijkeplannen/urk/plannen/

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door:

● belanghebbenden die tijdig hun zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • 1.

    belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken (art. 6.13 Awb);  

  • 2.

    iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Urk bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht in het plan.  

    Verzoek om voorlopige voorziening

    Tevens bestaat de mogelijkheid tot het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Iedereen die beroep instelt / heeft ingesteld, heeft tevens het recht om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist). Verzoeken om voorlopige voorziening dienen te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage

     

    Inwerkingtreding

    Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Later ingediende verzoeken om een voorlopige voorziening hebben geen schorsende werking tot gevolg.

     

    Griffierechten

    Voor het indienen van beroep en een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

     

Urk, 18 augustus 2016

Burgemeester en wethouders van gemeente Urk

Naar boven