Verkeersbesluit

Logo Ameland

 

Eenrichtingsweg Oranjeweg paardenmarathon AMRV 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland;

Gelet op:

  • -

    Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

  • -

    Artikel 15, lid 1 van de WVW 1994 ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

  • -

    Artikel 12 van het Besluit Administratie Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) ingevolge de plaatsing/verwijdering van verkeerstekens van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), zoals verwoord in dit verkeersbesluit, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit;

  • -

    Artikel 24 van het BABW ingevolge verkeersbesluiten worden genomen na overleg met (een gemachtigde van) de korpschef van de politie;

  • -

    Het delegatiebesluit van de gemeenteraad van Ameland van 25 oktober 2004 en het mandaatregister van de gemeente Ameland, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende dat:

  • -

    Op zaterdag 20 augustus 2016 een paardenmarathon gehouden wordt in en rond Hollum op Ameland;

  • -

    De “hindernissen” van de paardenmarathon gehouden worden aan de Oranjeweg in Hollum;

  • -

    Door de verwachte drukte de kans dat hier verkeersopstoppingen ontstaan, zeer wel denkbaar is;

  • -

    De doorstroming van het verkeer in gevaar kan lopen;

  • -

    Om dit voor te zijn, vraagt de organisatie van de paardenmarathon welke verkeersmaatregelen het beste genomen kunnen worden.

Uit het oogpunt van:

De in artikel 2, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994, genoemde doelstellingen:

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Is het gewenst om:

Een gedeelte van de Oranjeweg in Hollum tijdelijk aan te wijzen als eenrichtingsweg tijdens de paardenmarathon op zaterdag 20 augustus 2016.

Op grond van de volgende motivering:

De organisatie van de paardenmarathon stelt voor om de Oranjeweg af te sluiten tijdens het evenement (optie 1) dan wel de Oranjeweg te voorzien van bebording zodat deze wordt ingericht als eenrichtingsweg (optie 2), met dien verstande dat het verkeer komende vanaf de vuurtoren via de Fenneweg en de Bosweg omgeleid wordt richting het dorp Hollum.

De politie is van mening dat voor optie 2 gekozen dient te worden. Hiermee zorg je dat de bedrijven en het strand op de gebruikelijke wijze bereikt kunnen worden en zullen de Fenneweg en de Bosweg niet extreem belast worden. Deze wegen zijn al niet al te breed en het is niet wenselijk dat daar veel extra verkeer vanuit beide richting overheen rijdt. Met een duidelijke verwijzing moet het voor de verkeersdeelnemer niet al te moeilijk zijn om zijn/haar weg komende vanaf de vuurtoren, via de Fenneweg en de Bosweg te vervolgen. De zuidelijke rijstrook van de Oranjeweg tussen de Fenneweg en kruising Jan Roepespad, dient dan wel afgesloten worden met hekken met daarop de juiste bebording, zodat het voor een ieder duidelijk is dat men komende vanuit het westen (vuurtoren) zijn/haar weg niet kan vervolgen via de Oranjeweg, maar dat men rechtsaf dient te slaan de Fenneweg op.

De politie denkt dat de bus wel via de zuidelijke rijstrook van de Oranjeweg dient te rijden. Hiermee waarborg je de opstapplaatsen (haltes) en voorkom je dat de bus (groot tot zeer groot voertuig) niet via de Fenneweg en de Bosweg hoeft te rijden. Dit is niet wenselijk gezien de smalle wegen en haakse kruisingen. Om dit te bereiken dienen er wel maatregelen genomen te worden.

Allereerst dient de kruising Oranjeweg-Jan Roepespad en de kruising Oranjeweg-Fenneweg met bebording aangepast te worden. Het verkeer moet duidelijk gemaakt worden dat men alleen via de noordelijke rijstrook (dus alleen richting vuurtoren) de Oranjeweg kan gebruiken. Tevens moeten er maatregelen getroffen worden zodat bestuurders halverwege dit traject niet hun voertuig op de zuidelijke rijstrook parkeren (daar komt immers geen verkeer) om naar het evenement te kijken. Deze strook dient vrijgehouden te worden voor de bus, die immers wel gebruik maakt van de zuidelijke rijstrook.

De te treffen maatregelen:

Bebording: Op voornoemde kruisingen een hekwerk plaatsen met daarop bebording voor kruising Jan Roepespad een bord C3 (eenrichtingsverkeer) op kruising Fenneweg een bord C2 (geslotenverklaring).

Om stoppen/parkeren tegen te gaan op de zuidelijke rijstrook enige pilons en borden E2 (stopverbod) plaatsen. Bij de in/uitrit naar camping “Ambousen” en vakantiepark “De Blieke” dienen eveneens borden geplaatst te worden zodat het verkeer komende vanaf genoemde locaties gedwongen wordt rechtsaf te slaan (hier twee keer een bord C4 plaatsen). Voorts zou het handig zijn om bij de hekken (daar waar de geslotenverklaring begint) verkeersregelaars neer te zetten. Deze hebben dan niet alleen de taak het verkeer aldaar in goede banen te leiden, dus de verkeersdeelnemers de juiste route te instrueren, maar enige van hen kunnen tevens er voor zorgen dat de zuidelijke rijstrook vrij blijft van overig verkeer zodat de busroute niet in gevaar komt. Het is namelijk niet ondenkbaar dat bestuurders richting de vuurtoren geconfronteerd worden met het evenement en vervolgens besluiten de auto even op het gedeelte van de rijbaan (lees: zuidelijke) te parkeren waar ogenschijnlijk geen gebruik van gemaakt wordt. Voorts kunnen ze de bus begeleiden om op de zuidelijke rijstrook te komen, dus de bus om het geplaatste hek geleiden of het hek aan de kant schuiven zodat de bus er door kan.

Voor voetgangers en fietsers voorziet de politie geen problemen. Naast de rijbaan van de Oranjeweg ligt aan de noordzijde een fietspad (bord G13 - toeristisch fietspad). Hier kan zowel de fietser als de voetganger gebruik van maken.

Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Gezien de maatregelen is het wenselijk dat er op het voornoemde traject (het gedeelte wat als eenrichtingsweg wordt ingericht) een snelheidsbeperking komt van 30 kilometer per uur. Beide zijden dus een bord A1 (maximumsnelheid - 30 kilometer per uur) plaatsen.

Belangenafweging:

Op grond van artikel 3:4 lid 1 Awb, zijn de rechtstreeks bij het besluit betrokken belangen afgewogen en de nadelige gevolgen van het besluit zijn voor één of meer belanghebbenden niet onevenredig, in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen onduidelijke verkeerssituaties zouden ontstaan.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het verplicht om overleg te plegen met de politie over het verkeersbesluit. De politie heeft een advies/rapportage opgesteld waarmee zij instemmen met de verkeermaatregelen.

neemt, gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

  • I.

    Een gedeelte van de Oranjeweg in Hollum op zaterdag 20 augustus 2016 van 12.00 tot 18.00 uur aanwijzen als eenrichtingsweg door het plaatsen van een hekwerk op de kruising Oranjeweg-Jan Roepespad met een bord C3 (eenrichtingsweg rechtdoor) en de kruising Oranjeweg-Fenneweg met een bord C2 (geslotenverklaring) van bijlage 1 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990.

  • II.

    Op de zuidelijke zijstrook van een gedeelte van de Oranjeweg in Hollum een stopverbod instellen door het plaatsen van twee borden E2 (stopverbod) van bijlage 1 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990.

  • III.

    Bij de in/uitrit naar camping “Ambousen” en vakantiepark “De Blieke” in Hollum twee borden C4 (eenrichtingsweg rechtsaf slaan) plaatsen van bijlage 1 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990.

  • IV.

    Op beide zijden van het gedeelte van de Oranjeweg in Hollum dat als eenrichtingsweg is aangewezen, twee borden A1 (maximumsnelheid 30 kilometer per uur) plaatsen van bijlage 1 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990.

  • V.

    Het verkeersbesluit uitvoeren overeenkomstig de bijgevoegde situatieschets.

Ballum, 10 augustus 2016

namens het college

Paul Kiewiet

Adjunct-directeur

Bijlagen:

  • 1.

    Bezwaarbijsluiter

  • 2.

    Situatieschets verkeersbesluit Oranjeweg paardenmarathon AMRV 2016

Bezwaar

U bent het er niet mee eens

Het college heeft een besluit genomen. Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u een bezwaarschrift indienen.

U kunt dit richten aan:

Het college

Postbus 22

9160 AA Hollum-Ameland

Inhoud van het bezwaar

U moet het bezwaarschrift binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit versturen. Zorgt u ervoor dat uw bezwaarschrift het volgende bevat:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    datum;

  • -

    een omschrijving van het besluit, waartegen het bezwaar is gericht;

  • -

    de motivering van uw bezwaar;

  • -

    uw handtekening.

Wat gebeurt er met het bezwaar?

Allereerst kijken we of uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat. Als dat niet zo is, krijgt u een brief waarin staat welke informatie ontbreekt. U kunt dan de ontbrekende informatie alsnog aanleveren.

Als uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat, buigt de onafhankelijke Adviescommissie bezwaarschriften zich erover. Deze commissie vormt zich een oordeel en brengt advies uit aan het college. Vervolgens neemt het college met inachtneming van het advies van de commissie een beslissing op het bezwaar. Indien de beslissing afwijkt van het advies van de commissie, wordt de reden voor die afwijking vermeld.

De behandeling van een bezwaarschrift mag volgens de wet maximaal 12 weken in beslag nemen. Deze termijn van 12 weken vangt aan na het einde van de bezwaartermijn en kan met 6 weken worden verdaagd.

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, houdt uw bezwaar de werking van het besluit niet tegen. Het kan zijn dat u daardoor ernstig in uw belangen wordt geschaad. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen een dwangsom, dan moet u deze toch betalen totdat er een uitspraak is op uw bezwaar.

Om een dergelijke situatie te voorkomen, kunt u tegelijk met uw bezwaar een voorlopige voorziening aanvragen.

Richt een verzoek om voorlopige voorziening aan:

Rechtbank Noord-Nederland

Afdeling Bestuursrecht

Postbus 150

9700 AD Groningen

Kosten

Aan een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Deze bedragen voor:

  • -

    zaken betreffende een uitkering of huursubsidie: € 45,-

  • -

    alle andere zaken voor natuurlijke personen: € 167,-

  • -

    anders dan natuurlijke personen: € 311,-

U kunt een voorlopige voorziening ook digitaal aanvragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven