Kennisgeving ontwerpbestemmingsplan ‘Woningbouw en Agrarisch bedrijf Hargerweg, Groet’ en kennisgeving m.e.r.-beoordelingsbesluit perceel SCH01 F 448 aan de Hargerweg

Logo Bergen (NH)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (NH) maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van donderdag 1 september 2016 voor een periode van zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Woningbouw en Agrarisch bedrijf Hargerweg, Groet’ voor een ieder ter inzage ligt. (NL.IMRO.0373.BPG06003hargerweg-B001)

Het bestemmingsplan omvat de volgende locaties

- het perceel Hargerweg 2 in Schoorl

- het perceel kadastraal bekend als SCH01 F 448 aan de Hargerweg in de Groeterpolder in Schoorl

- de percelen Hargerweg 4a en 4b in Schoorl

De eigenaar van de melkveehouderij aan de Hargerweg 2 wil zijn bedrijf verplaatsen naar een perceel in de Groeterpolder. Op de huidige locatie loopt het bedrijf tegen milieugrenzen aan. In het kader van de provinciale Ruimte voor Ruimte regeling wordt de locatie Hargerweg 2 herontwikkeld door 5 nieuwe woningen te bouwen. Onderhavig bestemmingsplan voorziet in deze ontwikkeling. De bijbehorende beeldkwaliteitsplannen vormen het nieuwe welstandskader voor de percelen. Omdat Hargerweg 4a en 4b onderdeel uitmaken van het agrarische planologische perceel Hargerweg 2 in het bestemmingsplan Landelijk gebied Noord (2011) wordt in het nieuwe bestemmingsplan voorzien in een passende regeling voor dit perceel.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt samen met de bijbehorende stukken ingang van donderdag 1 september 2016 gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Bergen, Jan Ligthartstraat 4 te Alkmaar. Tevens is het bestemmingsplan raadpleegbaar op de gemeentelijke website, www.bergen-nh.nl of op www.ruimtelijkeplannen.nl

Zienswijzen

Gedurende de termijn van ter inzage legging kan een ieder naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad. Uw schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de gemeenteraad van Bergen, t.a.v. Leonie Kok, Postbus 175, 1860 AD Bergen. Wij verzoeken u boven aan de brief te vermelden 'zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Woningbouw en Agrarisch bedrijf Hargerweg, Groet'. Als u gebruik wilt maken van de mogelijkheid een mondelinge zienswijze naar voren te brengen, dan kunt u binnen de genoemde termijn van zes weken een afspraak maken met Leonie Kok, team Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 072 - 8880 350. Voor zowel de schriftelijke als de mondelinge zienswijze geldt, dat gemotiveerd moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan de reacties betrekking hebben.

m.e.r.-beoordelingsbesluit

Daarnaast maken burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (NH) ingevolge het bepaalde in artikel 7.17, vierde lid, van de Wet milieubeheer bekend dat er op 23 augustus 2016 voor het nieuwe agrarische bedrijf aan de Hargerweg in Schoorl (kadastraal perceel SCH01 F 448) een m.e.r.-beoordelingsbesluit is genomen.

In het kader van het bovengenoemde bestemmingsplan is de m.e.r.-beoordelingsnotitie ‘Plan-MER ten behoeve van bedrijfsverplaatsing, Hargerweg ongenummerd te Groet’ (d.d. 1 augustus 2016) ingediend. Uit deze mer-beoordelingsnotitie blijkt dat op de nieuwe locatie aan de Hargerweg ongenummerd in de gewenste bedrijfsontwikkeling 200 stuks melkvee, 140 stuks jongvee en 5 paarden worden gehouden. De voorgenomen activiteit overschrijdt niet de drempelwaarde van onderdeel D van het Besluit m.e.r. dat inhoudt dat het initiatief niet direct MER-plichtig respectievelijk m.e.r.-beoordelingsplichtig is. Daar de drempelwaarden in het Besluit-m.e.r. indicatief zijn, dient volgens de wettelijke procedure wel een vormvrije m.e.r.-beoordeling doorlopen te worden. In de notitie zijn de milieuaspecten betreffende de voorgenomen uitbreiding in kaart gebracht.

Besluit

Burgemeester en wethouders hebben op 23 augustus 2016 besloten dat er geen milieueffectrapport (MER) hoeft te worden uitgevoerd, omdat er geen bijzondere omstandigheden aan de orde zijn waardoor de voorgenomen activiteit belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zou kunnen veroorzaken.

Ter inzage

Het besluit en alle ter zake zijnde stukken kunt u van 1 september 2016 tot en met 12 oktober 2016 inzien bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Bergen, Jan Ligthartstraat 4 te Alkmaar. 

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij belanghebbenden hierdoor los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in hun belang worden getroffen.

Belanghebbenden kunnen hun bezwaren tegen dit besluit kenbaar maken in het kader van de inspraak- en/of rechtsbeschermingsprocedures zoals die open staan in het kader van de nog uit te voeren procedure ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht –omgevingsvergunning voor de activiteit milieu- ten behoeve waarvan het m.e.r.-beoordelingsbesluit is genomen.

Bergen NH, 31 augustus 2016

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (NH)

Naar boven