Lelystad, verkeersbesluit: Voetgangersoversteekplaatsen Stationsplein ten oosten van NS station en op het fietspad tussen Stationsplein en Dukaatplein.

Logo Lelystad

 

Registratienummer: 161826486

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.

    Reizigers komend van het NS station lopend richting het stadshart hebben meerdere malen gevraagd om een voetgangersoversteekplaats direct bij de oost-ingang van het station en bij het fietspad Stationsplein - Dukaatplein;

  • 2.

    het is wenselijk om de doorgaande route voor de voetgangers te faciliteren met de twee voetgangersoversteekplaatsen.

  • 3.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 4.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

Met de door de gemeenteraad aangenomen motie om een regenboogpad te realiseren op een markante plaats, is de mogelijkheid ontstaan om naast een regenboogpad de nu nog informele oversteek vanaf de ingang van het NS station richting stadhuis te formaliseren met een voetgangersoversteekplaats en een voetgangersoversteekplaats bij het fietspad. Met het regenboogpad tussen beide voetgangersoversteekplaatsen ontstaat een mooie en functionele loper van het station naar het stadscentrum. Bovendien kan dan tijdens de werkzaamheden direct de ontbrekende geleide strook vanaf het station richting stadhuis worden aangebracht. Met de aanleg van de twee voetgangersoversteekplaatsen wordt de kwaliteit en veiligheid voor voetgangers en mensen met een lichamelijke / visuele beperking, versterkt.

Belangenafweging

Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat de veiligheid van de overstekende voetgangers zwaarder weegt dan het feit dat andere verkeersdeelnemers voorrang moeten verlenen aan overstekende voetgangers op de in dit verkeersbesluit genoemde locaties.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer: 161826594

Besluit

1.aanduiden voetgangersoversteekplaatsen Stationsplein ter hoogte van NS station en fietspad tussen Stationsplein en Dukaatpleindoor plaatsing van borden volgens model L2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en door het aanbrengen van de daartoe bestemde verkeerstekens op het wegdek (zwart-wit markering)

Eén en ander aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Lelystad, 8 augustus 2016

Het college van de gemeente Lelystad,

Namens deze

A.Maris

Hoofd afdeling Beheer Openbare Ruimte

Openbaarmaking en ter visie legging

Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 11 augustus 2016 tot 23 september 2016 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.

Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de digitale Staatscourant en de Flevopost, editie , verspreidingsgebied Lelystad.

Vragen over dit besluit

Wij nodigen u uit eerst telefonisch contact op te nemen met uw contactpersoon als dit besluit onduidelijk is of vragen oproept. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift moet schrijven. We nemen dan samen met u ons besluit nogmaals door. De naam van de contactpersoon vindt u op de eerste pagina van het bestreden besluit.

Bezwaar maken

U kunt na deze nadere toelichting alsnog een bezwaarschrift indienen als u het niet eens bent met ons besluit. U kunt daartegen bezwaar maken binnen een termijn van zes weken. Deze termijn begint op de dag nadat dit besluit is verzonden. U moet het bezwaarschrift tijdig indienen. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen.

U richt uw bezwaarschrift aan het college van de Gemeente Lelystad, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.

Uw bezwaarschrift moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • -

    uw handtekening(en);

  • -

    een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld de datum en ons kenmerk van de brief vermelden of een kopie meesturen);

  • -

    de reden waarom u het niet eens bent met het besluit.

Daarnaast willen wij graag de volgende gegevens van u ontvangen:

  • -

    uw telefoonnummer;

  • -

    Uw e-mailadres.

Als iemand anders namens u het bezwaarschrift indient, moet u een machtiging afgeven.

Het is ook mogelijk om uw bezwaarschrift elektronisch in te dienen. Dat kan alleen via www.lelystad.nl.

U kiest dan voor het Digitaal loket en Mijn loket (burgers). U komt dan op uw Persoonlijke internetpagina bij de gemeente Lelystad. U moet bij het indienen van een bezwaarschrift uw DigiD gebruiken. Meer informatie over bezwaarschriften vindt u ook op www.lelystad.nl.

Ook kunt u een voorlopige voorziening vragen aan de rechtbank Midden-Nederland, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Naar boven