Openbare bekendmaking ontwerp Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen.

Logo Sittard-Geleen

Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 1.3.1., eerste lid, van het Besluit ruimtelijke ordening, juncto artikel 3:12, eerste en tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht het ontwerp van de Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen bekend. Het ontwerp ligt ter inzage. Binnen het kader van de Wro (art.2.1) is de Omgevingsvisie 2016 de structuurvisie voor Sittard-Geleen.

De afgelopen jaren hebben we als gemeente met veel shareholders en andere overheden gewerkt aan het samen vormgeven van de ontwikkeling van Sittard-Geleen en de regio. In de Omgevingsvisie hebben we dit met onze politiek bestuurlijke keuzes en prioriteiten verbonden. Met de Omgevingsvisie kiezen we nadrukkelijk voor de lijn ‘ruimte waar mogelijk, sturing waar nodig’. We spelen hiermee ook al in op de doelstellingen en uitgangspunten van de omgevingswet (die naar verwachting in 2019 van kracht zal worden), die als hoofdmotto heeft: ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit. De Omgevingsvisie Sittard-Geleen 2016 is de opvolger van de Structuurvisie uit 2010.

In de Omgevingsvisie geven we aan welke koers we nastreven voor de fysieke ontwikkeling van Sittard-Geleen. Hiermee maken we helder welke ontwikkelingen we willen faciliteren en wat hierbij ons fysieke afwegingskader is. In de Omgevingsvisie maken we ook helder welke instrumenten we zullen inzetten om de komende periode richting te geven aan de uitvoering van onze doelen en prioriteiten. We maken een start met het creëren van voorzienbaarheid bij het verminderen van de mogelijkheden voor ontwikkelingen op het gebied van wonen, detailhandel en kantoren. Ook relateren we de doelbestemming voor het kostenverhaal ruimtelijke ontwikkelingen aan de doelen van de Omgevingsvisie. Met de Omgevingsvisie willen we een uitnodiging doen aan al onze partners om met ons de gemeente blijvend te ontwikkelen naar een gemeente waar het goed wonen, leven en werken is.

Het proces om met elkaar vorm te geven aan de ontwikkeling van Sittard-Geleen en de regio is een doorlopend proces. De Omgevingsvisie is hiermee feitelijk een punt op de tijdlijn en biedt een goed beeld om het vervolgtraject door te zetten en nadere invulling te geven aan de ontwikkeling van Sittard-Geleen. Indien u aanvullende suggesties heeft op de inhoud van de Omgevingsvisie dan horen wij dit ook graag tijdens de inspraakperiode.

De Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen doorloopt de fasen van ontwerp, met mogelijkheid voor indienen zienswijzen bij inspraak, naar definitief plan en wordt uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld.

U kunt de ontwerp Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen vanaf 3 augustus tot en met 28 september inzien bij de Stadswinkel Geleen, Markt 1 te Geleen. De ontwerp Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen is ook digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl of www.sittard-geleen.nl. Ingezetenen en belanghebbenden hebben de mogelijkheid om (bij voorkeur schriftelijk) zienswijzen omtrent het ontwerp naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met mevr. M. Nieuwenhuijzen van het team Gebiedsontwikkeling. Zij is per mail bereikbaar via Marion.Nieuwenhuijzen@Sittard-Geleen.nl of telefonisch op (046) 4778308.

Er wordt geen onafhankelijke instantie gevraagd om advies over dit voornemen uit te brengen.

Naar boven