Bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum” gewijzigd vastgesteld

Logo Tynaarlo

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo maken bekend dat de

gemeenteraad op 14 juni 2016 het bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum” (NL.IMRO.1730.BPZuidlarencentrum-0401) gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud van het bestemmingsplan

In 2004 is de gemeente Tynaarlo gestart met de actualiseringsreeks van bestemmings-plannen voor de diverse kernen in de gemeente. Het bestemmingsplan Zuidlaren kern was het eerste bestemmingsplan in die reeks. Om aan de tienjarige actualiseringsplicht van de Wet ruimtelijke ordening te voldoen, is het bestemmingsplan Zuidlaren kern opnieuw geactualiseerd.

Het nieuwe bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum” bevat, naast de dorpskern van Zuidlaren, onder andere ook de buitenplaats Laarwoud en de nieuwbouwlocaties Bovendiepen en Oude Tolweg. De ontwikkelingslocaties Garage Roelfsema en de Prins Bernhardhoeve maken geen deel uit het plangebied. Ook de recent vastgestelde bestemmingsplannen Zuidlaren Brink en Noord-es behoren niet tot het plangebied van het bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum”.

Het bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum” is conserverend van aard en maakt geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen mogelijk.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan “Zuidlaren Centrum” is op onderdelen gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Naar aanleiding van een zienswijze is ten oosten van de Groningerstraat de dubbel-bestem-ming “Waarde-Archeologische verwachting 2” op de verbeelding aangebracht. Daarnaast zijn een aantal ambtelijke wijzigingen in het plan aangebracht. Enkele belangrijke daarvan zijn:

  • -

    het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve is alsnog geheel buiten het bestemmingsplan gehouden;

  • -

    voor het perceel Brink O.Z. 4 is ‘horecabedrijf categorie 3’ aan de bestemming “Centrum” toegevoegd;

  • -

    de bouwmogelijkheden voor hoekpercelen zijn bij recht verruimd;

  • -

    de regeling voor beroepen en bedrijven aan huis is verruimd, in die zin dat ook vergunningvrij te realiseren gebouwen mogen worden gebruikt voor bedrijvigheid;

  • -

    de maximale duur van evenementen (inclusief opbouwen en afbreken) is gewijzigd van 7 naar 9 dagen.

Voor het gehele overzicht van de wijzigingen verwijzen wij naar de bijlage bij het raadsbesluit.

Kom het vastgestelde bestemmingsplan even inzien!

Het besluit tot gewijzigde vaststelling en het bestemmingsplan liggen vanaf vrijdag 5 augustus 2016 voor een periode van 6 weken ter inzage op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries. Het bestemmingsplan kan in die periode (zonder afspraak) worden ingezien tijdens de openingstijden van team Publiekszaken en Veiligheid. Zie hiervoor onze website www.tynaarlo.nl.

Buiten deze openingstijden is inzage van het bestemmingsplan na telefonische afspraak mogelijk. Het vastgestelde bestemmingsplan is digitaal in te zien op onze website en op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Tijdens de inzagetermijn kunt u een beroepschrift tegen het bestemmingsplan indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 EA Den Haag), wanneer u:

  • Belanghebbende bent die niet eerder een zienswijze heeft ingediend en u redelijkerwijs kunt aantonen dat u niet in staat bent geweest tijdig een zienswijze in te dienen;

  • Belanghebbende bent en er sprake is van een wijziging die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift kunt u – als onverwijlde spoed dit vereist – de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak vragen een voorlopige voorziening te treffen. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als u tegen een besluit beroep instelt, heeft dit geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

I nformatie

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met team Ruimte en Ontwikkeling, telefoonnummer 0592-266662.

Naar boven