Lelystad, verkeersbesluit Uitbreiding parkeerschijfzone maximaal 2 uur, parkeerterrein

Logo Lelystad

 

Botter 13 tussen huisnummers 13-16 en 13-42

Registratienummer: 161825127

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.

    In 2012 is het verkeersbesluit "beperken parkeerschijfzone Botter 13 en 14" (B12-22628) vastgesteld;

  • 2.

    in genoemd verkeersbesluit zijn voor een paar weggedeeltes in de Botter 13 en 14 als parkeerschijfzone aangewezen;

  • 3.

    bewoners rondom het parkeerterrein Botter 13 tussen de huisnummers 13-16 en 13-42 hebben een verzoek ingediend voor uitbreiding van de parkeerschijfzone;

  • 4.

    parkeeronderzoek heeft uitgewezen dat de parkeerdruk overdag hoger is dan 100%;

  • 5.

    de hoge parkeerdruk maakt het wenselijk om voor het woongenot van de bewoners het gehele parkeerterrein aan te wijzen als parkeerschijfzone;

  • 6.

    De werking van de parkeerschijfzone zal zijn van maandag tot en zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur;

  • 7.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 8.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

Bewoners van Botter 13 ondervinden een hoge parkeerdruk door parkeerders die niet in Botter 13 wonen. De parkeerdruk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door uitwijkgedrag van het betaald parkeren in het nabij gelegen stadshart. Bewoners van Botter 13 hebben middels een enquête aangetoond dat het merendeel van de bewoners vóór een parkeerschijfzone is. Bewoners Botter 13 zullen zelf een bewonersvergunning moeten aanschaffen om in het gebied te kunnen parkeren.

In de Botter 11, 13 en 14 zijn al parkeerschijfzones aanwezig. Deze parkeerschijfzone is geldig van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur. Voor het parkeerterrein zullen dezelfde tijden worden aangehouden voor de parkeerschijfzone. In de avonduren en op zondag is er geen sprake van parkeerdruk en is deze parkeerschijfzone dan ook niet noodzakelijk, De parkeerplaatsen zijn gelegen op wandelafstand van het centrum. Hierdoor wordt de parkeerdruk voor langparkeerders op de niet gereguleerde parkeerplaatsen hoger.

Belangenafweging

De belangen van de diverse verkeerscategorieën zijn tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, het woongenot van de bewoners rondom het parkeerterrein verhoogd zal worden dit heeft meer prioriteit dan het parkeren vanwege parkeer uitwijkgedrag. Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Zienswijze

Alle bewoners van Botter 13 zijn, na de door bewoners zelf gehouden enquête, schriftelijk door ons op de hoogte gesteld van het voornemen van de uitbreiding van de parkeerschijfzone. Bewoners hebben de mogelijkheid gehad om te reageren op het voorstel. Drie bewoners hebben hun zienswijze ingediend. Hiervan zijn er twee absoluut tegen het betalen van een parkeervergunning en één heeft verzocht de parkeerschijfzone niet op zaterdag en koopavond in te stellen omdat dan de parkeerdruk dan niet hoog is.

In het parkeerbeleidsplan is gesteld dat wanneer de meerderheid van de bewoners vóór een parkeerschijfzone is, deze zal worden ingesteld. Botter 13-2 tot en met Botter 13-54 is aangeschreven dit zijn 27 adressen, met twee/drie bewoners tegen voldoet het voorstel parkeerschijfzone aan het beleid.

Met betrekking tot de derde reactie het verzoek om niet op zaterdag en koopavond de parkeerschijfzone in te stellen kunnen wij aangeven dat wij overal in de schil rond het centrum hetzelfde regime willen aanhouden.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer:

Besluit

1.Aanduiden parkeerschijfzone maximaal 2 uurdoor plaatsing van borden volgens model E10 en E11 met onderbord maandag tot en zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Eén en ander aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Lelystad, 27 juli 2016

Het college van de gemeente Lelystad,

Namens deze

A.Maris

Hoofd afdeling Beheer Openbare Ruimte

Openbaarmaking en ter visie legging

Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 4 augustus 2016 tot 16 september 2016 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.

Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de digitale Staatscourant en de Flevopost, editie 3 augustus 2016, verspreidingsgebied Lelystad.

Vragen over dit besluit

Wij nodigen u uit eerst telefonisch contact op te nemen met uw contactpersoon als dit besluit onduidelijk is of vragen oproept. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift moet schrijven. We nemen dan samen met u ons besluit nogmaals door. De naam van de contactpersoon vindt u op de eerste pagina van dit besluit.

Bezwaar maken

U kunt na deze nadere toelichting alsnog een bezwaarschrift indienen als u het niet eens bent met ons besluit. U kunt daartegen bezwaar maken  binnen een termijn van zes weken. Deze termijn begint op de dag nadat dit besluit is verzonden. U moet het bezwaarschrift tijdig indienen. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen.

U richt uw bezwaarschrift aan het college van de Gemeente Lelystad, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.

Uw bezwaarschrift moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • -

    uw handtekening(en);

  • -

    een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld de datum en ons kenmerk van de brief vermelden of een kopie meesturen);

  • -

    de reden waarom u het niet eens bent met het besluit.

U kunt ook een pro- forma bezwaarschrift indienen. Dit houdt in dat u binnen zes weken een bezwaarschrift indient en dat u de reden waarom u het niet eens bent met het besluit later indient.

Daarnaast willen wij graag de volgende gegevens van u ontvangen:

  • -

    uw telefoonnummer;

  • -

    Uw e-mailadres.

Als iemand anders namens u het bezwaarschrift indient, moet u een machtiging afgeven.

Uitsluitend voor natuurlijke personen is het ook mogelijk  om uw bezwaarschrift elektronisch in te dienen. Dat kan alleen via www.lelystad.nl. U kiest dan voor het Digitaal loket en Mijn loket (burgers). U komt dan op uw Persoonlijke internetpagina bij de gemeente Lelystad. U moet bij het indienen van een bezwaarschrift uw DigiD gebruiken. Meer informatie over bezwaarschriften vindt u ook op www.lelystad.nl.

Ook kunt u een voorlopige voorziening vragen aan de rechtbank Midden-Nederland, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Naar boven