Voorontwerpbestemmingsplan Wijk aan Zee gemeente Beverwijk / voorontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan op basis van de Crisis en herstelwet en bijbehorende(ontwerp) PlanMER op basis van de Wet milieubeheer.NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-VP01

Logo Beverwijk

De volgende regelingen zijn van toepassing: Inspraakverordening gemeente Beverwijk / Wet ruimtelijke ordening en hoofdstuk 7 Wet milieubeheer, de artikelen 2.2, 2.3 en 2.4 Crisis- en herstelwet en de Natuurbeschermingswet / PASregeling (Programmatische Aanpak Stikstofanalyse).

**************************************************************************************************

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken bekend dat voor Wijk aan Zee een voorontwerpbestemmingsplan (ten behoeve van de inspraak en het wettelijk vooroverleg) is opgesteld in de vorm van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en een ontwikkelingsplan. Dat betekent dat hier sprake is van een pilot waarbij vooruit gelopen wordt op de Omgevingswet en de daaruit voortkomende omgevingsplannen. Een dergelijk experiment behoeft de instemming van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en een verzoek daartoe op basis van de Crisis- en herstelwet is in februari 2016 ingediend. Binnen zo’n plan kunnen diverse vormen van beleid worden geïntegreerd wat bij een gewoon bestemmingsplan niet mogelijk is. Er moet wel aan een aantal criteria worden voldaan die in het plan omschreven worden.

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte heeft betrekking op Wijk aan Zee, van de grens met het terrein van Tata Steel tot de grens met de gemeente Heemskerk, de grens met de gemeente Velsen, alsmede het strand, de duinen en een deel van de Noordzee. Binnen dit gebied zijn enkele locaties aangewezen als ontwikkelingsgebied. De ontwikkelingsgebieden liggen alle binnen de bebouwde omgeving van Wijk aan Zee. Deze gebieden staan op een kaart (verbeelding) aangegeven.

In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het ontwikkelingsplan wordt aandacht besteed aan woningbouwlocaties, Natura 2000, een beschermd dorpsgezicht, beeldkwaliteit en diverse andere aspecten. Gelet op de ligging van het natuurgebied “Het Noord-Hollands Duinreservaat”, waarvan een flink deel is aangewezen als Natura 2000 gebied, verdient de natuur extra aandacht. De stikstofdepositie is te hoog in het plangebied en daar wordt expliciet aandacht aan besteed. Om het milieu een volwaardige plaats te geven in de afwegingen rond het plan is een PlanMER (milieueffectrapportage) opgesteld. In dit document wordt aan alle relevante milieufactoren aandacht besteed, mede op basis van de Notitie reikwijdte en detailniveau die eerder ter visie heeft gelegen. De PlanMER gaat volledig opgenomen worden in het uiteindelijke bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. ontwikkelingsplan. De PlanMER wordt eveneens voorgelegd voor advies aan de Commissie MER te Utrecht. Ook is er een Passende beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 opgesteld.

Vanaf 2 september 2016 tot en met 13 oktober 2016 liggen de volgende stukken voor iedereen ter visie:

  • 1.

    voorontwerp van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte / c.q. ontwikkelingsplan;

  • 2.

    ontwerp PlanMER met Passende beoordeling;

  • 3.

    deze bekendmaking.

Het voorontwerp genoemd onder 1 ligt ter visie voor de inspraak en het wettelijk vooroverleg.

Het ontwerp genoemd onder 2 van de PlanMER ligt ter visie voor eventuele zienswijzen.

De onderzoeksresultaten die nodig zijn voor een zorgvuldige afweging van belangen zijn geïntegreerd in de ontwerp PlanMER dan wel in het voorontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte / het ontwikkelingsplan.

Op dinsdag 20 september 2016 wordt vanaf 19.30 uur over dit onderwerp een informatie- / inspraakavond gehouden in de Sporthal naast de Moriaan aan de Dorpsduinen 4 te 1949 EG Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk). De zaal is open vanaf 19.00 uur. In verband met de presentatie van het plan wordt belangstellenden verzocht om op tijd aanwezig te zijn. De avond zal om circa 21.00 uur worden afgesloten.

Een ieder kan zijn of haar mening zowel schriftelijk als mondeling naar voren brengen. Uw schriftelijke reactie kunt u richten aan burgemeester en wethouders van Beverwijk, postbus 450, postcode 1940 AL Beverwijk.

Uw reactie moet voor een juiste verwerking van de gegevens uiterlijk ingediend zijn op de laatste dag waarop de stukken ter visie liggen.

De PlanMER ligt als ontwerpplan ter visie in dezelfde periode. Tegen de PlanMER kan een ieder desgewenst zienswijzen indienen die u alleen in dezelfde periode waarin het voorontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het ontwikkelingsplan ter visie ligt, kunt indienen. Deze zienswijze moet u ook richten aan burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk. (adres zie boven).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Ruimte, team vergunningen (ruimtelijke ordening). Telefoon 0251-256256.

Na verwerking van alle reacties en na afstemming met tal van instanties (vooroverlegpartners en Commissie voor de Milieueffectrapportage) worden de stukken opnieuw ter visie gelegd, waarvan mededeling wordt gedaan. Dan ontstaat de mogelijkheid om desgewenst zienswijzen in te dienen tegen het ontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het ontwikkelingsplan. De zienswijzen worden dan vervolgens voor de vaststelling van het bestemmingsplan (verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan) aan de gemeenteraad voorgelegd. In die fase is de PlanMER als bijlage gevoegd bij het bestemmingsplan.

NB. Het voorontwerpplan met bijlagen, alsmede de ontwerp PlanMER liggen ter visie in het gemeentehuis van Beverwijk, tijdens werkdagen op de openingsuren en mede in de bibliotheek aan het Kerkplein 5 te Beverwijk, tijdens openingsuren en tevens bestaat de mogelijkheid om de stukken digitaal te raadplegen en te downloaden via www.beverwijk.nl vervolgens naar bouwen en verbouwen, dan naar meer…… / plannen in voorbereiding / procedure.

Ook op www.ruimtelijkeplannen.nl is het plan met bijlagen (en PlanMER) te zien onder de naam: NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-VP01 of zoeken bij Wijk aan Zee.

Er is ook een mogelijkheid om de stukken in te zien in Dorpshuis De Moriaanaan de Dorpsduinen 4 te Wijk aan Zee (in dezelfde periode als boven vermeld).

Beverwijk, 31 augustus 2016.

Burgemeester en wethouders van Beverwijk.

Naar boven