Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Nudepark II, fase 1

Logo Wageningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 4 juli 2016 het bestemmingsplan “Nudepark II, fase 1” gewijzigd heeft vastgesteld en het besluit geen exploitatieplan vast te stellen heeft genomen.

Begrenzing bestemmingsplan

Het plangebied Nudepark II, fase 1 wordt aan de noordzijde begrensd door de Lawickse Allee en aan de zuidzijde door de Wageningse Afweg. Aan de oostzijde sluit het plangebied direct aan op het bestaande bedrijventerrein Nudepark. Ten westen van het plangebied bevindt zich het buitengebied van de gemeente Wageningen.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een bedrijventerrein mogelijk.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Bij de vaststelling van het plan zijn er wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Deze wijzigingen staan in de zienswijzennota, welke onderdeel uitmaakt van het raadsbesluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Kort samengevat zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

  • -

    In artikel 3.4 (specifieke gebruiksregels) van de regels wordt ingevoegd de tekst “3.4.1 Strijdig gebruik”

  • -

    In artikel 3.4 (specifieke gebruiksregels) van de regels wordt ingevoegd de tekst:

“3.4.2 Voorwaardelijke verplichting

Onder strijdig gebruik met dit bestemmingsplan wordt begrepen:

  • a.

    Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in elk geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van gronden en bouwwerken overeenkomstig de in lid 3.1 opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de aanleg en instandhouding van de als ‘natuur’ met de ‘functieaanduiding waterberging’ bestemde vlak conform het in de bijlage bij de regels opgenomen beeldkwaliteitplan (d.d. 21 februari 2014), teneinde te komen tot een goede ruimtelijke inpassing;

  • b.

    In afwijking van het bepaalde onder a mogen gronden en bouwwerken overeenkomstig de in lid 3.1 opgenomen bestemmingsomschrijving worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen een jaar na het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de als ‘natuur’ met de ‘functieaanduiding waterberging’ bestemde vlak conform het in bijlage 5 bij de regels opgenomen beeldkwaliteitplan (d.d. 21 februari 2014), teneinde te komen tot een goede ruimtelijke inpassing.”

    • -

      De artikelen 4 t/m 14 van de regels worden omgenummerd naar de artikelen 5 t/m 15.

    • -

      Artikel 4 van de regels wordt vervangen door:

“Artikel 4 Natuur

4.1 Bestemmingsomschrijving

4.1.1 Algemeen

De voor "Natuur" aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a.

    behoud, beheer en herstel van de natuurwaarden;

  • b.

    waterhuishoudkundige doeleinden, waterpartijen, waterberging en waterlopen;

  • c.

    waterberging ter plaatse van de aanduiding 'waterberging';

  • d.

    groenvoorzieningen, bermen en beplanting;

  • e.

    wegen en paden;

met daaraan ondergeschikt:

f.bouwwerken, geen gebouwen zijnde, waaronder bruggen, dammen en/of duikers.

4.1.2 Natuurwaarden

De natuurwaarden in het gebied worden gevormd door:

  • 1.

    behoud en verdere ontwikkeling van de natuurwaarden;

  • 2.

    de uitwisselmogelijkheden voor planten en dieren;

  • 3.

    de ontwikkeling van de functie van de opgaande beplanting;

  • 4.

    het ontwikkelen van voortplantingsplaatsen en winterbiotopen voor amfibieën.

  • 4.

    2 Bouwregels

4.2.1 Gebouwen

Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.

4.2.2 Bouwwerken, geen gebouw zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dat de bouwhoogte niet meer dan 3,00 meter mag bedragen.

4.3 Specifieke gebruiksregels

4.3.1 Strijdig gebruik

Onder gebruik strijdig met de bestemming wordt in ieder geval begrepen het gebruiken en/of laten gebruiken van gronden voor:

  • a.

    winnen van klei en zand.

  • b.

    voor lawaaisporten;

  • c.

    voor verblijfsrecreatie;

  • d.

    voor militaire oefeningen.”

    • -

      Uit artikel 5.1 (bestemmingsomschrijving water) van de regels wordt de volgende tekst verwijderd: “b. waterberging ter plaatse van de aanduiding ‘waterberging’.”

    • -

      In artikel 3.2.1, sub a onder 4 (bouwregels gebouwen) van de regels wordt de tekst ‘minimaal 4.000 m2 en maximaal 5.000 m2’ vervangen door de tekst ‘minimaal 600 m2 en maximaal 2.000 m2’.

    • -

      Uit bijlage 4 (staat van bedrijfsactiviteiten) bij de regels worden de rood aangegeven bedrijven verwijderd.

    • -

      Bij de bijlagen van de regels wordt bijlage 5 (het beeldkwaliteitplan Nudepark II, fase 1) ingevoegd.

    • -

      De tekst in paragraaf 2.2.2 (Noodzaak en behoefte) van de toelichting wordt vervangen door de conclusie van de ‘Memo Laddertoets Nudepark II, fase 1’. Verder wordt de conclusie van het ‘Aanvullende onderzoek Nudepark II, fase 1’ opgenomen.

    • -

      In de paragrafen 2.2.4 (stedenbouwkundig plan) en 2.2.5 (toets kadernota) van de toelichting wordt vermeld, dat er een duurzaamheidsprofiel, als bijlage bij de anterieure overeenkomst, is vastgesteld.

    • -

      In paragraaf 2.2.4 (stedenbouwkundig plan) van de toelichting wordt de uitvoeringswijze van het beeldkwaliteitplan opgenomen.

    • -

      In paragraaf 4.3 (ecologie) van de toelichting worden de resultaten van het nieuwe onderzoek naar de stikstofdeposities en de Voortoets Natuurbeschermingswet 1998 en het mitigratieplan voor de poelkikker opgenomen.

    • -

      In paragraaf 4.6.6 (lucht) van de toelichting worden de resultaten van het nieuwe onderzoek naar luchtkwaliteit opgenomen.

    • -

      In paragraaf 5.3.2 (dit bestemmingsplan en dubbelbestemmingen) van de toelichting wordt de volgende tekst ingevoegd: “In voorliggend bestemmingsplan is gebruik gemaakt van een zogenoemde 'voorwaardelijke verplichting'. Uit jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak (uitspraak "Linderveld" - AbRS 22 maart 2006, BR 2006, p. 546, nr. 200502510/1) blijkt dat in een bestemmingsplan een voorwaardelijke verplichting kan worden opgenomen. Omdat dit een relatief nieuw instrument is wordt een uitleg noodzakelijk geacht. De voorwaardelijke verplichting voorziet in een borging van de maatregelen om te komen tot een ruimtelijke kwaliteitsimpuls in de groene omgeving. Deze maatregelen zijn (mits ruimtelijk relevant, niet geheel geborgd middels sectorale wetgeving of middels de privaatrechtelijke overeenkomst welke is gesloten) als voorwaardelijke verplichting in de regels van het plan opgenomen. Concreet betekend dit dat het gebruik van, en het in gebruik (laten) nemen van gronden en bouwwerken overeenkomstig de bestemmingsomschrijving pas is toegestaan nadat de aanleg en instandhouding van de als ‘natuur’ met de ‘functieaanduiding waterberging’ bestemde vlak als opgenomen in het beeldkwaliteitplan (bijlage bij de regels) is gerealiseerd. Dit teneinde te komen tot een goede ruimtelijke inpassing van het gehele gebied.”

“Natuur

De voor ‘natuur’ bestemde gronden zijn bestemd voor het behoud, herstel en beheer van de daar aanwezige natuurwaarden. Daarnaast heeft het gebied, gelegen in het westen van het plangebied, de functie ‘waterberging’ ter compensatie van de aan te leggen verhardingen en als overloop voor de aanwezige watergangen in het plangebied. Ter bescherming van het gebied mogen op de gronden geen gebouwen worden gebouwd. Bouwwerken, geen gebouw zijnde mogen niet hoger zijn dan 3 meter.”

  • -

    Bij de bijlagen van de toelichting worden toegevoegd de ‘Memo Laddertoets Nudepark II, fase 1’, het ‘Aanvullend onderzoek Nudepark II, fase 1’, de nieuwe onderzoeken naar de luchtkwaliteit en stikstofdepositie; de Voortoets Natuurbeschermingswet 1998 en het mitigratieplan voor de poelkikker.

  • -

    In paragraaf 3.1 (provinciaal en regionaal beleid) van de toelichting wordt de tekst aangepast aan de inmiddels vastgestelde omgevingsverordening Gelderland en omgevingsvisie Gelderland.

  • -

    Op de verbeelding wordt de bestemming ‘water’ met de functieaanduiding ‘waterberging’ vervangen door de bestemming ‘natuur’ met de functieaanduiding ‘waterberging’.

Ter inzage

Het bestemmingsplan met bijlagen en het besluit geen exploitatieplan vast te stellen liggen met ingang van donderdag 4 augustus 2016 gedurende 6 weken ter inzage bij Publiekszaken, Olympiaplein 1. Publiekszaken is op werkdagen geopend van 8:30 uur tot 12:30 uur. ’s Middags kunnen de stukken op afspraak worden ingezien.

Website

Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen via de website van de gemeente Wageningen (www.wageningen.nl/bestemmingsplannen). Ook het besluit geen exploitatieplan vast te stellen is hier in te zien. Het planidentificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0289.0019nudepark2fase1-VSG1.

Beroep

Tot en met woensdag 14 september 2016 kan tegen de besluiten beroep worden ingesteld door:

  • -

    belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingebracht;

  • -

    belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan en het besluit geen exploitatieplan vast te stellen hebben ingebracht;

  • -

    overige belanghebbenden, voor zover het de wijziging in het bestemmingsplan betreft, die zich niet met de wijziging kunnen verenigen.

 

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat wordt gehonoreerd.

Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over de beroepsprocedure of het plan kunt u contact opnemen met Publiekszaken (0317 – 492 400).

Naar boven