HERHALING Voorontwerpbestemmingsplan Rheden 2016, woongebieden; gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan ‘Rheden 2016, woongebieden' in het kader van inspraak met ingang van 7 juli 2016 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage wordt gelegd.

Genoemde stukken worden tevens voor overleg aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties (overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plan betreft de woongebieden van het dorp Rheden. Het winkelgebied alsmede het bedrijfsterrein Haveland zijn buiten de planopzet gebleven. Voor deze gebieden zal vanwege de specifieke thema’s te zijner tijd een afzonderlijk bestemmingsplan in procedure worden gebracht.

Het plan

Het plan wil een actueel beeld geven van de toegelaten bouw- en gebruiksmogelijkheden in deze woongebieden. Het plan is afgestemd op de laatste inzichten en beleid en regelgeving. Bestaand (legaal) gebruik blijft mogelijk. De nog niet benutte (woningbouw)locaties zijn overgenomen waar het gaat om rechtstreekse bouwrechten.

Het voorontwerpbestemmingsplan wijkt in zijn vorm- en regelgeving af van de geldende bestemmingsplannen. In de publicatie van de standaardmethodiek voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen en in de vooraankondiging van dit bestemmingsplan is al gewezen op de nieuwe systematiek. Op een aantal punten heeft dit geleid tot aanpassingen ten opzichte van het voorgaande plan. Het voorontwerpbestemmingsplan stelt nu bijvoorbeeld een maximum aan het aantal woningen per bouwvlak, kent een regeling voor kamerbewoning en in stedenbouwkundig waardevolle zones een andere regeling voor de goot- en bouwhoogtes en erfafscheidingen. Er is een andere regeling voor de bouw- en goothoogtes van monumenten. De mogelijkheid tot het uitoefenen van een bedrijf of beroep aan huis is verruimd.

Aanleiding

Ingevolge de Wet ruimtelijke ordening moeten gemeenten zorg dragen voor actuele bestemmingsplannen. Momenteel wordt uitgegaan van een tienjaarse actualisatieverplichting. Het voorliggende bestemmingsplan geeft hieraan invulling. In het voorontwerpbestemmingsplan zijn ook de locaties opgenomen waarvoor later een bestemmingsplan is vastgesteld, opdat er één integraal plan ontstaat.

Inzage van stukken

Het voorontwerpbestemmingsplan kan van 7 juli tot en met 17 augustus 2016 worden ingezien bij de balie van het Klantcontactcentrum in het gemeentehuis te De Steeg, Hoofdstraat 3.

U kunt het voorontwerpbestemmingsplan in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u onder het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPRH2016-VO01.

Inspraakreacties

Gedurende de termijn van 7 juli 2016 tot en met 17 augustus 2016 kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn inspraakreactie naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. U wordt verzocht in uw brief duidelijk het zaaknummer 375122 te vermelden.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een inspraakreactie

naar voren te brengen. Hiervoor moet u een afspraak maken met de heer P. Zweers,

telefoonnummer (026) 49 76 441.

(Vervolg)procedure

De inspraakreacties (en de reacties van de overleginstanties) op het voorontwerpbestemmingsplan worden van commentaar voorzien door burgemeester en wethouders. Hierna krijgt het (al dan niet aangepaste) voorontwerpbestemmingsplan de status van ontwerpbestemmingsplan. Dat wordt opnieuw gepubliceerd in de Regiobode, op www.ruimtelijkeplannen.nl en tevens in de Staatscourant. Tegen het ontwerpbestemmingsplan kunnen te zijner tijd zienswijzen worden ingebracht bij de raad. De raad besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan. Daarna kan door degenen die tijdig een dergelijke zienswijze hebben ingediend nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het al dan niet indienen van een inspraakreactie heeft geen invloed op de mogelijkheid om later zienswijzen in te brengen bij de gemeenteraad dan wel op de mogelijkheid om later in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Steeg, 27 juli 2016

Naar boven