AANWIJZEN VAN EEN PARKEERVAK AAN DE ZUIDZIJDE VAN DE OVERRIJN TE KATWIJK AAN ZEE, TER HOOGTE VAN DIERENWINKEL “BEESTENBOEL OVERRIJN”, ALS LAAD- EN LOSPLAATS WELKE OP MAANDAG TOT EN MET ZATERDAG TUSSEN 09.00 EN 17.30 UUR VAN KRACHT IS.

Logo Katwijk

Kenmerk 734132

Aanleiding en analyse

Op de hoek van de Bijdorpstraat en de Overrijn te Katwijk aan Zee is in het pand Bijdorpstraat 1-2 de dierenwinkel "Beestenboel Overrijn" gevestigd. Bezoekers en bevoorradingsverkeer van deze dierenwinkel kunnen voor het parkeren gebruik maken van de parkeergelegenheid die in de Overrijn en directe omgeving daarvan aanwezig is.

Een aandachtspunt ten aanzien van het parkeren wordt gevormd door het feit dat klanten van de dierenwinkel regelmatig zware goederen kopen, zoals bijvoorbeeld zakken dierenvoer die 20 – 25 kilogram wegen. Bij dergelijke aankopen is het wenselijk dat de auto van de klant zo dicht mogelijk bij de ingang van de dierenwinkel kan staan (aan de Overrijn), zodat deze goederen makkelijk en snel kunnen worden geladen. Andersom is dit ook wenselijk wanneer bevoorradingsverkeer dergelijke goederen komt lossen.

In de dagelijkse praktijk blijkt het voor zowel bevoorradingsverkeer als klanten van de dierenwinkel regelmatig niet mogelijk te zijn om ter hoogte van de ingang van de winkel te parkeren ten behoeve van laad- en losactiviteiten. Dit heeft te maken met het feit dat in de directe omgeving sprake is van een hoge parkeerdruk, waardoor de parkeervakken voor de dierenwinkel vaak reeds bezet zijn. De consequentie hiervan is dat bij het laden en lossen soms relatief grote afstanden gelopen moeten worden met zware goederen. Dit bemoeilijkt derhalve de laad- en losactiviteiten en is daarnaast niet altijd (fysiek) haalbaar voor elke klant van de winkel. In dat verband heeft de gemeente een verzoek ontvangen om maatregelen te nemen waarmee de bereikbaarheid van de dierenwinkel beter kan worden gewaarborgd.

De gemeente heeft naar aanleiding van bovengenoemd verzoek geconstateerd dat in de Overrijn overdag inderdaad sprake is van een hoge parkeerdruk, hetgeen de bereikbaarheid van de dierenwinkel in kwestie kan bemoeilijken. Het niet beschikbaar zijn van een parkeervak kan er voorts toe leiden dat in de omgeving zoekverkeer ontstaat, dat op zoek is naar een beschikbare parkeerplaats, of laad- en losactiviteiten vanaf de rijbaan gaan plaatsvinden. Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid zijn beide onwenselijk.

Gelet op het voorgaande acht de gemeente het dan ook wenselijk om aan het ingediende verzoek tegemoet te komen door ter hoogte van de ingang van de dierenwinkel aan de Overrijn een parkeervak aan te wijzen als laad- en losplaats. Het betreffende parkeervak zal enkel op maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.30 uur, gedurende de openingstijden van de winkel, als laad- en losplaats fungeren. Buiten deze tijden kan eenieder van de parkeerplaats gebruik maken om er te parkeren. Deze maatregel wordt middels het plaatsen van bebording aan eenieder kenbaar gemaakt.

Met de bovengenoemde maatregel wordt de bereikbaarheid van de dierenwinkel alsook de lokale verkeersveiligheid gewaarborgd. Dit acht de gemeente van groter belang dan het feit dat het parkeervak in kwestie overdag niet als gewone parkeerplaats te gebruiken is.

Verkeersmaatregelen

Aan de zuidzijde van de Overrijn te Katwijk aan Zee, ter hoogte van de ingang van dierenwinkel "Beestenboel Overrijn" aan de Overrijn, wordt een parkeervak aangewezen als laad- en loslocatie die op maandag tot en zaterdag tussen 09.00 en 17.30 uur van kracht is.

Voor het instellen van een laad- en losplaats moet een verkeersbesluit genomen worden.

Legitimatie

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994). In het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is in artikel 12 lid a opgenomen dat voor het plaatsen van verkeersborden model E7 een verkeersbesluit nodig is.

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Beheer en Vastgoed. Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:

  • De Wegenverkeerswet 1994;

  • het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

  • de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen voor het Wegverkeer worden verkeersbesluiten genomen na overleg met (een gemachtigde van) de korpschef van de politie. Daartoe is op ambtelijk niveau overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de politie, eenheid Den Haag. Deze heeft met betrekking tot de in dit besluit genoemde maatregelen een positief advies afgegeven.

In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub c van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.

besluit:

  • 1.

    aan de zuidzijde van de Overrijn te Katwijk aan Zee een parkeervak ter hoogte van de ingang van dierenwinkel "Beestenboel Overrijn", gevestigd in het pand Bijdorpstraat 1-2, aan te wijzen als laad- en losplaats welke op maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.30 uur van kracht is, door het plaatsen van een bord model E7 van Bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van een onderbord met de tekst "ma t/m za 09.00-17.30 h".

De verkeersmaatregel is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met nummer T20085­-16-14 van 05 juli 2016.

Bekendmaking van dit besluit geschiedt op de voorgeschreven wijze.

Katwijk, 13 juli 2016

Burgemeester en wethouders van Katwijk,

Namens hen,

D. Kistemaker.

afdelingshoofd Beheer en Vastgoed

c.c. politie

Naar boven