Vaststelling Subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven

Logo Amsterdam

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft bij besluit van 12 juli 2016 de subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven vastgesteld.

Het vaststellen van de subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven met de bijbehorende subsidieplafonds maakt het mogelijk dat derden - bewoners, stichtingen, verenigingen en ondernemers/bedrijven - ook in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage uit de groengelden. Daarmee wordt voldaan aan 2 acties / maatregelen ten aanzien van groene buurtinitiatieven en stadslandbouw-voedselinitiatieven, die zijn opgenomen in de Agenda Groen vastgesteld door de gemeenteraad op 30 september 2015 met als resultaat een groener en duurzamer Amsterdam (verbetering klimaatbestendigheid, hogere biodiversiteit en verbetering leefkwaliteit).

“Vele kleintjes maken een grote” en “Samen staan we sterk” zijn twee uitdrukkingen die een goede samenvatting geven van het doel van deze regeling. Zo kunnen vele kleinschalige groene bewonersinitiatieven een substantiële bijdrage leveren in het versterken van het groen in de stad of de verbetering van de bewustwording van het belang van groen in de stad. Verbeteren van het groen in Amsterdam is een grote opgave die alleen in gezamenlijkheid kan slagen. De diversiteit van groene buurtinitiatieven die in aanmerking kan komen voor een bijdrage Groengelden is dan ook groot, zo zijn er bewonersinitiatieven gericht op kwaliteits- of kwantiteitsverbetering van het buurtgroen, maar ook kleinschalige informatie-, communicatie- of educatieprojecten over het belang en gebruik van het lokale groen en er zijn ook kleinschalige stadslandbouw en voedselinitiatieven. Al deze kleinschalige initiatieven, bedacht en uitgevoerd door vele Amsterdammers leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van het groen in Amsterdam.

Bewoners, stichtingen, verenigingen en ondernemers/bedrijven kunnen ook meehelpen bij de verduurzaming van de voedselketen (stadslandbouw en voedsel) en het verbeteren van de bewustwording over voedsel en de herkomst daarvan. Vandaar dat er ook voor innovatieve initiatieven gericht op verduurzaming van de voedselketen, uitgevoerd door bewoners, stichtingen, verenigingen en ondernemers/bedrijven, een bijdrage Groengelden (vanaf € 5.000, - per project) mogelijk is.

Ter inzage

De subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven met bijbehorende stukken ligt met ingang van 28 juli 2016 gedurende twee weken ter inzage op het hierna genoemd adres:

•Het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum.

De subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven met de daarop betrekking hebbende stukken is vanaf 15 augustus 2016 digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/subsidies.

Amsterdam, 27 juli 2016

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

Naar boven