Bekendmaking Vooraankondiging bestemmingsplan "Buitengebied", Kerkrade

Logo Kerkrade

Het college van de gemeente Kerkrade maakt op grond van artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening bekend dat een nieuw bestemmingsplan “Buitengebied” wordt voorbereid.

Het buitengebied van Kerkrade is relatief klein. Circa 70% van het totale grondgebied van Kerkrade is bebouwd en bestaat uit woongebieden, bedrijventerreinen en infrastructuur. Slechts 30% bestaat uit vrijwel onbebouwd gebied. Dit zijn met name de beekdalen (Worm, Anselderbeek, Strijthagerbeek, Dentgenbacherbeek, Vloedgraaf, Crombacherbeek en Bleijerheiderbeek), agrarische gebieden en natuurgebieden. De dierentuin GaiaZOO en het abdijcomplex Rolduc maken ook onderdeel uit van het buitengebied. In de structuurvisie Kerkrade 2010-2020 (30 maart 2011) is aangegeven dat het buitengebied kwalitatief (landschappelijk, cultuurhistorisch en ecologisch) waardevol is. Het ruimtelijk strategisch beleid is daarom gericht op het behoud en verdere versterking van het buitengebied. Dit beleid is uitgangspunt bij het opstellen van het bestemmingsplan Buitengebied.

De verbeelding van het bestemmingsplan Buitengebied bestaat dan ook uit een aantal deelkaarten. Het betreft de navolgende deelkaarten:

Deelkaart 1 Buitengebied Kerkrade Noord (noordzijde Eygelshoven en omgeving):

  • -

    percelen gelegen ten noorden van de Rimburgerweg en ten oosten van de Waubacherweg, grenzend aan de gemeente Landgraaf;

  • -

    percelen ten noorden van Torenstraat en ten zuiden van Achterschouffert, grenzend aan de Buitenring Parkstad Limburg;

  • -

    percelen grenzend aan de Buitenring Parkstad Limburg ter hoogte van de Gravenweg.

Deelkaart 2 Buitengebied Kerkrade Noord en Oost (zuidzijde Eygelshoven, Vink en Haanrade):

  • -

    percelen gelegen tussen Kanariestraat en ter hoogte van de Buitenring;

  • -

    percelen gelegen tussen de Anselderlaan, Clemensstraat en ter hoogte van de Buitenring;

  • -

    percelen gelegen tussen Tichelstraat, Haanraderstraat en achterzijde woningen A. Brouwerstraat en Albert Cuypstraat;

  • -

    percelen ter hoogte van de Worm grenzend aan Duitsland.

Deelkaart 3 Buitengebied Kerkrade Oost (oostzijde Haanrade, Rolduckerveld en Holz):

  • -

    percelen ter hoogte van de Worm grenzend aan Duitsland;

  • -

    percelen gelegen ten oosten van de Roderlandbaan, de grens met Duitsland, ten zuiden van Haanraderweg alsmede achterzijde woningen Frans Erensstraat, Jac Schreursstraat, F. Ruttenstraat en Meuserstraat.

Deelkaart 4 Buitengebied Kerkrade West en Oost (westzijde van Kerkrade Centrum, Nulland en Bleijerheide; zuidzijde Kaalheide en Heilust):

-percelen gelegen ter plaatse van GaiaZOO alsmede percelen begrensd door en ter hoogte van Brughofweg, Oud Erensteinerweg, de spoorlijn, Voorterstraat, Crombacherbeek, de grens met Duitsland, Baamstraat, Hamstraat, Hamweg, Schifferheidestraat, Vauputsweg, de beek Vloedgraaf, Herenanstelerweg en Kerkradersteenweg.

Deelkaart 4a Buitengebied Kerkrade West (noordzijde van Kaalheide en oostzijde van Terwinselen):

-percelen gelegen ten noorden van achterzijde woningen Seghemanstraat, Grasweide, Berthradisstraat en grenzend aan Bedrijventerrein Dentgenbach.

Deelkaart 4b Buitengebied Kerkrade West (zuidzijde Heilust en Spekholzerheide):

-percelen gelegen ten noorden van Parallelweg, ten oosten van Grachterstraat en ten zuiden van (achterzijde woningen) Industriestraat en Schifferheidestraat.

Deelkaart 5 Buitengebied Kerkrade West (zuidwestzijde Spekholzerheide en Gracht):

-percelen gelegen ter hoogte van Hamstraat, Locht, Buitenring en Crombacherstraat grenzend aan Duitsland.

Deelkaart 6 Buitengebied Kerkrade West (westzijde Terwinselen):

-percelen gelegen ter hoogte van Euregioweg en Winckelen grenzend aan gemeente Heerlen.

De exacte begrenzing van de deelgebieden van het plangebied is weergegeven op de verbeelding van het plan.

Tegen het voornemen om voornoemd bestemmingsplan in procedure te brengen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Er worden ten aanzien van dit voornemen ook geen stukken ter inzage gelegd.

Het voornemen bestaat om op 10 augustus 2016 de inspraakprocedure op te starten door middel van de ter visie legging van het voorontwerpbestemmingsplan“Buitengebied”. Op dat moment krijgt een ieder de gelegenheid om inspraakreacties kenbaar te maken met betrekking tot het voorontwerpbestemmingsplan. Voorafgaand aan de terinzagelegging zal daarvan kennisgeving worden gedaan in het Stadsjournaal in de uitgave 1Kerkrade, de Staatscourant (online) en via de website van de gemeente. In die kennisgeving zal worden vermeld wanneer en hoe de stukken zijn in te zien en hoe u daarover uw inspraakreactie kenbaar kunt maken.

 

Kerkrade, 3 augustus 2016

Het college voornoemd,

J.J.M. Som, burgemeester,

H.J.M. Coumans MPM, secretaris.

 

Naar boven