Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 januari 2016, nr. WJZ / 15162773, tot wijziging van de Regeling identificatie en registratie van dieren

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 3 van het Besluit identificatie en registratie van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling identificatie en registratie van dieren wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, eerste lid, wordt na ‘De houder van dieren’ ingevoegd: , met uitzondering van de houder van paardachtigen,.

B

In artikel 8, tweede lid, vervalt de zinsnede ‘, dat voldoet aan de eisen van artikel 12l, tweede lid’.

C

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel c, wordt ‘34 tot en met 37’ vervangen door: 34 tot en met 38j.

2. Aan het eerste lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. de artikelen 38cc tot en met 38ff, indien het gevogelte betreft.

D

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 4, tweede lid, van verordening 1760/2000’ vervangen door: artikel 4 bis, eerste lid, van verordening 1760/2000.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 4, derde lid, van verordening 1760/2000’ vervangen door: artikel 4 ter, tweede lid, van verordening 1760/2000.

3. In het artikel wordt ‘bedraagt 3 werkdagen vanaf de dag’ telkens vervangen door: bedraagt 3 werkdagen, te rekenen vanaf de dag na de dag.

E

In artikel 19, eerste lid, wordt ‘De houder tekent in het bedrijfsregister binnen 3 werkdagen te rekenen vanaf de dag na de dag waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden aan de gegevens, bedoeld in artikel 7, eerste lid, tweede gedachtestreepje, van verordening 1760/2000’ vervangen door: De houder tekent in het bedrijfsregister binnen 3 werkdagen, te rekenen vanaf de dag na de dag waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden, de gegevens aan, bedoeld in artikel 7, eerste lid, tweede gedachtestreepje, van verordening 1760/2000.

F

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt na ‘het land van herkomst’ ingevoegd: , het nummer van het gezondheidscertificaat.

2. In het vijfde lid wordt na ‘de in artikel 14, derde lid, onder C, punt 1, derde, vierde en vijfde gedachtestreepje, van richtlijn 64/432/EEG, bedoelde gegevens’ ingevoegd: , het nummer van het gezondheidscertificaat.

3. In het vijfde lid wordt ‘artikel 4, derde lid, van verordening 1760/2000’ vervangen door: artikel 4 ter, eerste lid, van verordening 1760/2000.

4. Onder vernummering van het zesde tot en met negende lid tot het zevende tot en met tiende lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Indien de in het eerste lid bedoelde kennisgeving betrekking heeft op de aanvoer van een uit een lidstaat ingevoerd rund op een verzamelcentrum dat het rund binnen drie dagen na invoer, uitvoert naar een andere lidstaat, volstaat de opgave van het nummer van het gezondheidscertificaat, de datum van verplaatsing naar en van het bedrijf, het land van herkomst en bestemming en de in het tweede lid genoemde gegevens. Bij afvoer van het bedrijf in overeenstemming met de gemelde datum, hoeft geen melding te worden gedaan als bedoeld in het eerste lid.

5. In het negende lid (nieuw) en tiende lid wordt ‘zevende’ telkens vervangen door: achtste.

G

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 20, eerste, vijfde en zevende lid’ vervangen door: artikel 20, eerste, vijfde, zesde en achtste lid.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 20, eerste en zevende lid’ vervangen door: artikel 20, eerste en achtste lid.

H

In artikel 29, tweede lid, wordt ‘binnen 3 werkdagen vanaf de dag’ vervangen door: binnen 3 werkdagen, te rekenen vanaf de dag na de dag.

I

In artikel 32, eerste lid, wordt na ‘binnen twee werkdagen’ ingevoegd: , te rekenen vanaf de dag na de dag waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden,.

J

In artikel 35, vierde lid, wordt ‘bedraagt drie werkdagen, gerekend vanaf de dag’ vervangen door: bedraagt 3 werkdagen, te rekenen vanaf de dag na de dag.

K

Aan artikel 36 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 6. Het is verboden op een verzamelcentrum schapen en geiten om te merken.

  • 7. Het is verboden schapen of geiten als bedoeld in artikel 39a om te merken.

L

Artikel 38b, derde lid, onderdeel b, wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede ‘artikel 38d, zesde lid’ wordt vervangen door: artikel 38d, zesde en zevende lid.

2. De zinsnede ‘artikel 38, zevende lid’ wordt vervangen door: artikel 38d, achtste lid.

3. De zinsnede ‘, onderdeel b’ vervalt.

M

Artikel 38d wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt na ‘het land van herkomst’ ingevoegd: , het nummer van het gezondheidscertificaat.

2. In het vijfde lid wordt na ‘het land van herkomst’ ingevoegd: het nummer van het gezondheidscertificaat, .

3. Onder vernummering van het zesde tot en met achtste lid tot het zevende tot en met negende lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Indien de in het eerste lid bedoelde kennisgeving betrekking heeft op de aanvoer van een uit een lidstaat ingevoerd schaap of geit op een verzamelcentrum dat het schaap of de geit binnen drie dagen na invoer, uitvoert naar een andere lidstaat, volstaat de opgave van het relatienummer, het UBN van het betrokken bedrijf, het land van herkomst en bestemming, de identificatiecode, het nummer van het gezondheidscertificaat en de datum van verplaatsing naar en van het bedrijf. Bij afvoer van het bedrijf in overeenstemming met de gemelde datum, hoeft geen melding te worden gedaan als bedoeld in het derde lid.

4. In het zevende lid wordt ‘het tweede tot en met het zesde lid’ vervangen door: het tweede tot en met zevende lid.

N

In artikel 38ea, tweede lid, vervalt de zinsnede ‘van de jaarlijkse herhalingsvaccinaties’.

O

Artikel 38f wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 38d, eerste tot en met zesde lid’ vervangen door: artikel 38d, eerste tot en met zevende lid,’.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 38d, zevende en achtste lid’ vervangen door: artikel 38d, achtste en negende lid’.

P

In artikel 38g, tweede lid, wordt ‘artikel 38d, eerste tot en met zesde lid’ vervangen door: artikel 38d, eerste tot en met zevende lid’.

Q

Na artikel 38 bba wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 38bbb

De ambtenaren, bedoeld in artikel 114, eerste lid, van de wet zijn tevens belast met het toezicht op de naleving van Verordening (EU) nr. 262/2015.

R

In artikel 38dd, tweede lid, vervallen de onderdelen n en o.

S

Artikel 39a komt te luiden:

Artikel 39a

  • 1. In afwijking van artikel 39 is het toegestaan een rund, schaap of geit te houden dat niet overeenkomstig deze regeling is geïdentificeerd of geregistreerd, indien:

    • a. de houder van het desbetreffende dier kennisgeving heeft gedaan aan de Minister van de aanwezigheid van dat dier op zijn bedrijf;

    • b. bij het desbetreffende rund onder toezicht van een ambtenaar van de NVWA een driehoekige inkeping in beide oormerken van het rund is aangebracht;

    • c. bij het desbetreffende schaap of geit onder toezicht van een ambtenaar van de NVWA een driehoekige inkeping in minimaal een oormerk van het schaap of de geit is aangebracht en een haarmonster wordt genomen;

    • d. de houder van het desbetreffende rund toestaat dat door een ambtenaar van de NVWA een haarmonster en een foto van het rund wordt genomen, en

    • e. voor zover het desbetreffende dier één of twee merken heeft verloren, de houder van het dier er zorg voor draagt dat het rund, overeenkomstig artikel 16 en artikel 36, tweede lid, en met inachtneming van de bepalingen van paragraaf 3, 3.1 en 3.2, wordt hermerkt en dat overeenkomstig onderdeel b een inkeping wordt aangebracht in het merk, onderscheidenlijk de merken.

  • 2. De houder van het rund doet bij de kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, opgave van de in artikel 14, derde lid, onder C, punt 1, derde en vierde gedachtestreepje, van richtlijn 64/432/EEG, bedoelde gegevens.

  • 3. De houder van een schaap of geit doet bij de kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, opgave van de in artikel 38d, met uitzondering van het geboortejaar, bedoelde gegevens.

  • 4. De kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, geschiedt met gebruikmaking van een middel dat daartoe door de minister beschikbaar is gesteld.

  • 5. De kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, kan niet ongedaan worden gemaakt.

  • 6. Paragraaf 3, 3.1 en 3.2 zijn van overeenkomstige toepassing op de oormerken, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b.

  • 7. In afwijking van artikel 39 is het toegestaan een dier ten aanzien waarvan wordt voldaan aan het eerste lid rechtstreeks af te voeren en te vervoeren naar het slachthuis met het oog op afvoer naar een categorie 1-verwerkingsbedrijf of, onder voorwaarden, via het slachthuis naar categorie 2-verwerkingsbedrijven.

T

Artikel 43i wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt ‘artikel 38d, eerste tot en met zesde lid’ vervangen door: artikel 38d, eerste tot en met zevende lid.

2. In het vijfde lid wordt ‘en artikel 38g, tweede lid’ vervangen door: artikel 38g, tweede lid, en artikel 39a, eerste lid.

3. In het zesde lid wordt na ‘artikel 38f, tweede en vierde lid,’ opgenomen: en artikel 38g, eerste lid,.

U

In artikel 43k, eerste lid, komt te luiden:

1. Degene aan wie een UBN is toegekend voor meerdere diersoorten, is voor elke diersoort in voorkomend geval het vaste bedrag verschuldigd, bedoeld in artikel 43a, eerste lid, en 43h, tweede lid, en het bedrag, bedoeld in artikel 43i, eerste lid.

V

In de tabel in bijlage IV wordt toegevoegd:

Isabelle Greend

Merumerbroekweg 5

6094 CW Herten

Weerterbos

Grashutdijk 1

6031 LD Nederweert

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 19 januari 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

I. Algemeen

Een groot deel van de wijzigingen die door middel van deze regeling in de Regeling identificatie en registratie van dieren is aangebracht, is van technische aard. Verscheidene artikelen zijn gewijzigd ten behoeve van een uniforme formulering van de geldende termijnen, zoals de termijn waarbinnen de houders de minister in kennis moeten stellen van gebeurtenissen ten behoeve van de identificatie en registratie van dieren. De termijn moet gerekend worden vanaf de dag na de dag van de gebeurtenis. Naar aanleiding van Verordening 653/2014 van het Europese Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot wijziging van Verordening 1760/2000 (PbEU L 189/33) zijn enkele verwijzingen naar Verordening 1760/2000 gewijzigd. Artikel I. onderdeel N, verduidelijkt de verplichting dat de kennisgeving voor zowel de eerste voltooide vaccinatie als de jaarlijkse herhalingsvaccinatie tegen Q-koorts bij schapen en geiten geschiedt binnen 7 dagen na vaccinatie doch uiterlijk voor 1 augustus van het betreffende jaar. Artikel 1, onderdeel T, wijzigt artikel 43i ten behoeve van de mogelijkheid tarieven in rekening te brengen voor het verwerken van de nieuwe kennisgevingen geregeld in artikel 1, onderdelen M en S. Artikel I, onderdeel U, corrigeert de verwijzingen in artikel 43k, eerste lid. Tevens verduidelijkt de nieuwe formulering de mogelijkheid om het bedrag in rekening te brengen bij de houder van een UBN, ongeacht de omstandigheid of op het UBN dieren staan geregistreerd. Daarnaast is er, in artikel I, onderdeel V, voorzien in de opname van twee nieuwe natuurgebieden voor paardachtigen. Wijzigingen van (meer) materiële aard worden in de artikelsgewijze toelichting nader uiteengezet.

II. Artikelen

Artikel I, onderdeel F en M

Middels deze wijzigingen van artikel 20 en artikel 38d van de Regeling identificatie en registratie van dieren is de houder verplicht het nummer van het gezondheidscertificaat te melden van runderen, schapen of geiten die op zijn bedrijf vanuit het buitenland worden aangevoerd of naar het buitenland worden afgevoerd. Hierdoor wordt een goede koppeling gemaakt tussen de aan- en afvoermeldingen overeenkomstig de regeling en het Europese TRACES-systeem (Trade Control and Expert Stystem). TRACES is een webapplicatie die de veterinaire bevoegde autoriteiten in alle EU-lidstaten met elkaar verbindt. Door de koppeling zijn alle gegevens over verplaatsingen van de dieren binnen Nederland en met andere lidstaten beschikbaar in één systeem. Dit vergroot de volledigheid en de betrouwbaarheid van de centrale databank bij de bestrijding van een besmettelijke dierziekte of een voedselcalamiteit.

Tevens is er een vereenvoudigde kennisgeving mogelijk gemaakt indien deze betrekking heeft op de aanvoer van een rund, schaap of geit op een verzamelcentrum dat uit een lidstaat is ingevoerd en binnen drie dagen na invoer, wordt uitgevoerd naar een andere lidstaat. Indien van dergelijke doorvoer kennisgeving wordt gedaan, volstaat de opgave van het relatienummer, het UBN van het betrokken bedrijf, het land van herkomst en bestemming, de identificatiecode, het nummer van het gezondheidscertificaat en de datum van verplaatsing naar en van het bedrijf.

Artikel I, onderdeel S

Middels de wijziging van artikel 39a bestaat nu de mogelijkheid om schapen en geiten die niet overeenkomstig de Regeling identificatie en registratie van dieren is geïdentificeerd, alsnog te houden indien een kennisgeving overeenkomstig artikel 39a wordt gedaan. Dit was reeds mogelijk voor runderen. De identificatie en registratie van schapen en geiten is van groot belang met het oog op dier- en volksgezondheid. In enkele gevallen komt het voor dat van schapen of geiten geen registratie overeenkomstig de regeling bekend is. Deze dieren mogen dan niet worden bestemd voor menselijke consumptie. Om te voorkomen dat deze dieren toch ongemerkt in de voedselketen komen zijn extra waarborgen vereist. Deze bestaan uit het doen van een melding van de houder aan de Minister van de aanwezigheid van dat dier, het voorzien van het betreffende oormerk van een inkeping en het nemen van een haarmonster. De houder kan zelf het moment kiezen waarop het dier wordt afgevoerd naar het slachthuis met het oog op verwerking voor categorie 1 of 2 verwerkingsbedrijven.

III. Regeldruk

De onderhavige wijzigingen hebben effect op de regeldruk. De toename van de regeldruk zal uitkomen op 12.650 euro. Deze is het gevolg van de verplichting tot opgave van het nummer van het gezondheidscertificaat bij kennisgeving van de aanvoer van dieren uit een lidstaat of derde land. Deze verplichting is opgenomen in artikel 20, vierde en vijfde lid, voor runderen en artikel 38d, vierde en vijfde lid, voor schapen en geiten. Het invullen van dit extra gegeven kost ongeveer een minuut per certificaat. Jaarlijks gaat het om het ongeveer 20.500 certificaten. Bij een tarief van € 37,00 / uur betekend dit een administratieve lastenverzwaring van € 12.650 voor de sector.

IV. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking op 1 april 2016. Daarmee wordt aangesloten bij de zogenoemde vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Aan de vereiste termijn van twee maanden tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding wordt voldaan.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven