TERVISIELEGGING BESTEMMINGSPLAN “’T VANEKER 2013 HERZIENING 1” (NL.IMRO.0153.BP00119-0003)

Logo Enschede

In zijn vergadering van 27 juni 2016 heeft de gemeenteraad -met toepassing van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening- het bestemmingsplan “’t Vaneker 2013 herziening 1” gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan “’t Vaneker 2013 herziening 1” is een integrale herziening van het in 2014 door de gemeenteraad vastgestelde geldende bestemmingsplan “’t Vaneker 2013”.

Het plangebied van het bestemmingsplan “’t Vaneker 2013” bestaat uit het voormalige militaire terrein Zuidkamp en de agrarische schil daar rondom en wordt globaal begrensd door de Vergertweg in het noorden, (het verlengde van) de Hegeboerweg in het oosten, de Brandemaatweg en de toekomstige Stadsrandzone Vaneker in het zuiden en De Braakweg in het westen. Dit bestemmingsplan is na uitspraak door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 15 oktober 2014 onherroepelijk in werking getreden.

Het bestemmingsplan “Het Vaneker 2013” beoogt het planologisch mogelijk te maken dat in het toekomstige woonlandschap ’t Vaneker ca. 260 woningen in overwegend het bovenste segment van de woningmarkt kunnen worden gerealiseerd, waarvan ca. 70 in bestaande panden op het Zuidkamp. De ontwikkeling van Het Vaneker is sinds 2009 geïntegreerd in de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente en omgeving. Na de inwerkingtreding van het bestemmingsplan "'t Vaneker 2013" is gebleken dat er in het bestemmingsplan enkele kleine foutjes en tegenstrijdigheden met het geldende beeldkwaliteitplan zitten die in de praktijk bij de ontwikkeling van 't Vaneker tot onduidelijkheden leiden. Daarnaast is het verkavelingsplan voor ‘t Vaneker intussen verder uitgewerkt, ook dit heeft geleid tot enkele kleine afwijkingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan. Daarom is besloten het bestemmingsplan voor ‘t Vaneker integraal te herzien, hiertoe is het aangepaste bestemmingsplan “’t Vaneker 2013 herziening 1” opgesteld. De stedenbouwkundige hoofdopzet van ’t Vaneker, de gewenste beeldkwaliteit en het maximum aantal te bouwen woningen blijven ongewijzigd.

Met integrale herziening wordt bedoeld dat de planregels en de verbeelding van het bestemmingsplan op onderdelen zijn aangepast maar in zijn geheel opnieuw zijn vastgesteld door de raad. Daarmee wordt voorkomen dat straks voor het bestemmingsplan steeds twee afzonderlijke plannen moeten worden geraadpleegd. Voortaan hoeft dan alleen nog maar de herziening te worden geraadpleegd. De verbeelding en de planregels van het geldende bestemmingsplan “’t Vaneker 2013” blijven voor het overige ongewijzigd van kracht. Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan “’t Vaneker wordt verwezen naar hoofdstuk 2 van de toelichting bij het bestemmingsplan “’t Vaneker 2013 herziening 1”. Na inwerkingtreding zal de herziening de plaats innemen van het huidige bestemmingsplan.

Inzien bestemmingsplan:

Het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 21 juli 2016 zes weken voor een ieder ter inzage.

Bestemmingsplan digitaal inzien:

Het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken kan digitaal worden ingezien op

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0153.BP00119-0003

De bronbestanden kunnen worden gedownload via de webpagina

https://www.ruimtelijkeplannen.enschede.nl/plannen/NL.IMRO.0153.BP00119-/NL.IMRO.0153.BP00119-0003/

Gewijzigde vaststelling:

Bij de vaststelling van het plan heeft de raad, ten opzichte van het ontwerp, ambtshalve de volgende wijzigingen in het plan aangebracht:

  • Verbeelding: Ter plaatse van de voormalige erfkavels is op de verbeelding abusievelijk vergeten om aan de drie grote kavels aan de Sprakelweg de specifieke bouwaanduiding ‘c’ (woonmilieu “Landhuizen”) toe te kennen. Deze omissie is aangepast.

  • Planregels: In artikel 17.2 (algemene aanduidingsregels, gebiedsaanduidingen) is de naamgeving van de gebiedsaanduidingen ‘Wro-zone - …” gewijzigd in “Wetgevingszone -…”. Hiermee voldoet de naamgeving weer aan de wettelijke Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012. In lid 17.2.2 (Wetgevingszone – wijzigingsgebied 2) werd abusievelijk verwezen naar specifieke bouwaanduiding d (woonmilieu “Villa’s) terwijl dit specifieke bouwaanduiding c (woonmilieu “Landhuizen”) moet zijn. Deze omissie is aangepast. In de leden 17.2.2 en 17.2.3 (Wetgevingszone – wijzigingsgebied 3) is een verwijzing en een afbeelding toegevoegd om te verduidelijken welk woonmilieu van toepassing is op welk deelgebied.

Papieren versie bestemmingsplan inzien:

Wilt u liever de papieren versie van het vastgestelde bestemmingsplan inzien? Dan verzoeken wij u een mail met de naam van het plan te sturen naar vergunning@enschede.nl U ontvangt dan van ons een pdf versie van het gevraagde bestemmingsplan.

Nadere toelichting of inzien op stadskantoor:

Wilt u een nadere toelichting op het vastgestelde bestemmingsplan of het plan inzien in het Stadskantoor? U kunt hiervoor een afspraak maken door een mail te sturen naar vergunning@enschede.nl Wij verzoeken u in de mail aan te geven dat u een afspraak wilt maken en de naam van het plan, uw naam en telefoonnummer te vermelden.

Het is niet mogelijk om zonder afspraak ruimtelijke plannen of besluiten in te zien in het Stadskantoor.

Reageren

Van 22 juli tot en met 1 september 2016 kunnen belanghebbenden, schriftelijk beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Indien het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpplan bij de vaststelling niet is gewijzigd kan geen beroep worden ingesteld door de belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze tegen het ontwerp-bestemmingsplan heeft kenbaar gemaakt.

Naar boven