Verlengingsbesluit Flora- en faunawet gedragscodes

De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft de tijdelijke verlengingen van de hieronder genoemde gedragscodes goedgekeurd. De verlenging geldt tot het moment dat de nieuwe gedragscodes, gebaseerd op de Wet natuurbescherming, zijn goedgekeurd.

Ambtshalve verlenging

De huidige gedragscodes worden tijdelijk verlengd (artikel 16b, tweede lid, onderdeel b, van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten). In de gedragscodes staan regels voor de planning en de uitvoering van werkzaamheden in het kader van bestendig beheer of onderhoud en werkzaamheden in het kader van ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. De beheermaatregelen gaan onder meer over maai-, graaf-, en bagger- en onderhoudswerkzaamheden om vegetaties in stand te houden. De ruimtelijke inrichting gaat onder meer over het afdammen of vergraven van watergangen vanwege aanpassingswerkzaamheden, (her-)inrichting, aanleggen, reconstructie en omvormen of (ver)bouwen.

Hoe verloopt de procedure?

Over dit soort aangelegenheden beslist de Staatssecretaris van Economische Zaken. Hij heeft besloten de tijdelijke verlenging van de looptijd van deze gedragscodes goed te keuren. De looptijd van de gedragscodes wordt verlengd tot het moment dat de Wet natuurbescherming in werking is getreden en de nieuwe gedragscodes definitief zijn goedgekeurd.

Wat houdt een gedragscode in?

In de Flora- en faunawet (artikel 3, eerste lid en artikel 4, eerste en tweede lid) staan verbodsbepalingen om inheemse planten en dieren te beschermen. Met een goedgekeurde gedragscode geldt een vrijstelling van deze verbodsbepalingen als werkzaamheden volgens die gedragscode plaatsvinden. Het gaat om werkzaamheden voor bestendig gebruik, bestendig beheer of onderhoud van infrastructuur, ruimtelijke ontwikkeling en inrichting.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Gedragscodes

Bosbeheer

Gemeente Amsterdam

Gemeente Barneveld

Gemeente Culemborg

Gemeente Langedijk

Gemeente Rheden

Gemeente Utrecht

Havenbedrijf Rotterdam

Rijkswaterstaat

Stadswerk, ruimtelijke ontwikkeling & inr.

Stichting Bodembeheer Krimpenerwaard

Stichting Buisleidingenstraat

Unie van Waterschappen

VEWIN (drinkwaterbedrijven)

Naar boven