Besluit regio Zuid-Kennemerland IJmond, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inleiding

Op 29 juni 2016 heb ik een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens drie aan elkaar grenzende gemeenten, te weten

Velsen, Beverwijk en Heemskerk

om goed te keuren dat de in de in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond werkzame toegelaten instellingen, te weten

Pré Wonen, Stichting WOONopMAAT, Brederode Wonen, Elan Wonen, Woningbouwvereniging Rosehaghe, Stichting Velison Wonen, Stichting Woningbedrijf Velsen,

en hun samenwerkingsvennootschappen in de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Velsen, en Zandvoort feitelijk werkzaam mogen zijn.

Op grond van artikel 41b van de Woningwet kan ik, op verzoek van twee of meer aan elkaar grenzende gemeenten in Nederland, goedkeuren dat, in afwijking van de artikelen 40 en 41 van de Woningwet, de in één of meer van die gemeenten feitelijk werkzame toegelaten instellingen en samenwerkingsvennootschappen in al die gemeenten feitelijk werkzaam mogen zijn. Ik geef uitsluitend goedkeuring indien de gemeenten in hun verzoek aannemelijk hebben gemaakt dat zij alle gelegen zijn in hetzelfde vanuit het oogpunt van het functioneren van de woningmarkt als een geheel te beschouwen gebied.

In mijn brief van 6 juli 2016 heb ik gerefereerd aan ons gesprek van 4 juli 2016. Tevens heb ik in die brief aangekondigd u separaat mijn besluit toe te zenden. Dat treft u hieronder aan.

In artikel 35 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting is voorts bepaald dat een verzoek als bedoeld in artikel 41b van de Woningwet in elk geval omvat:

  • a. een overzicht van de toegelaten instellingen die feitelijk werkzaam zijn in de gemeenten die dat verzoek indienen;

  • b. het aantal in die gemeenten gezamenlijk woonachtige huishoudens en

  • c. de zienswijzen op dat verzoek van die toegelaten instellingen of van andere gemeenten waar die toegelaten instellingen feitelijk werkzaam zijn.

Het verzoek kan mede inhouden dat de goedkeuring uitsluitend betrekking heeft op die, in dat verzoek te noemen, toegelaten instellingen zonder de bijdrage van welke een of meer van de betrokken gemeenten geen uitvoering kan geven aan haar volkshuisvestingsbeleid, of die in een of meer van die gemeenten een zodanig groot deel van hun werkzaamheden verrichten dat die goedkeuring naar het oordeel van die gemeenten om die reden noodzakelijk is.

Een verzoek kan niet ingewilligd worden indien in de gemeenten gezamenlijk minder dan 100.000 huishoudens woonachtig zijn.

In de goedkeuring kan worden bepaald dat deze uitsluitend geldt voor de in het besluit genoemde toegelaten instellingen.

Het verzoek zal ik toetsen aan de voorwaarden zoals hierboven omschreven.

Met betrekking tot het verzoek overweeg ik het volgende:

  • A. Dat het verzoek niet is gedaan namens de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, en Zandvoort en ook geen besluitvorming is aangetroffen namens deze gemeenten;

  • B. Dat de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, en Zandvoort een verzoek in de zin van artikel 41b van de Woningwet hebben gedaan met andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam;

  • C. Dat dit een verzoek is van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk voor de regio Zuid-Kennemerland/IJmond, hierna te noemen de Gemeenten;

  • D. Dat sprake is van minimaal twee aan elkaar grenzende gemeenten;

  • E. Dat in de Gemeenten geen sprake is van ten minste 100.000 huishoudens, namelijk 65.361 huishoudens;

  • F. Dat een minimum van 100.000 huishoudens in een regio nodig is om een redelijke regionale schaal te bewerkstelligen en om te voorkomen dat gemeenten in of buiten de regio onevenredig worden getroffen;

  • G. Dat ik geen aanleiding zie tot afwijking van de in artikel 35 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting gestelde eisen en afwijzingsgronden.

Besluit

Gelet op artikel 41b van de Woningwet, het namens de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk aan de Minister gerichte verzoek op grond van dit artikel, en artikel 35 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting,

wijs ik het verzoek van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk af om goed te keuren dat de in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond werkzame toegelaten instellingen, te weten Stichting WOONopMAAT, Stichting Woningbedrijf Velsen, Elan Wonen, Stichting Velison Wonen, Brederode Wonen, Woningbouwvereniging Rosehaghe en hun samenwerkingsvennootschappen in de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Velsen, en Zandvoort feitelijk werkzaam mogen zijn.

Ik zend het besluit aan de verzoekende gemeenten en aan de in deze gemeenten werkzame toegelaten instellingen. Het besluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, namens deze, G.J. Buitendijk Directeur-generaal Bestuur en Wonen

U kunt binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit, daartegen per brief bezwaar maken bij de Minister voor Wonen en Rijksdienst, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend, voorzien zijn van een datum alsmede de naam en het adres van de indiener en dient vergezeld te gaan van een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en de gronden waarop het bezwaar berust en, zo mogelijk, een afschrift van het besluit waartegen het bezwaar is gericht. Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Algemene inlichtingen over het indienen van een bezwaarschrift in het kader van de Algemene wet bestuursrecht kunt u verkrijgen door het downloaden of aanvragen van de brochure “bezwaar en beroep tegen een beslissing van de Overheid” van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bij de informatiedienst van de rijksoverheid. Deze dienst is bereikbaar via www.rijksoverheid.nl, het gratis telefoonnummer1400 op werkdagen van 08.00 tot 20.00 of per email via een contactformulier vermeld op http://www.rijksoverheid.nl/contact.

Naar boven