Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 26 januari 2016, nr. WJZ / 15154802, houdende wijziging van de Regeling handhaving en overige zaken Wet dieren inzake de invoering van een bestuurlijke boete bij overtreding van artikel 8.10 van de Regeling diergeneesmiddelen

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2.2, tweede lid, Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren ;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel in de bijlage van de Regeling handhaving en overige zaken Wet dieren wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel Regeling diergeneesmiddelen wordt de rij:

Artikel 8.10, tweede lid

4

vervangen door:

Artikel 8.10

4

2. In het onderdeel Regeling diervoerders 2012 wordt de rij:

Artikel 6, voor zover dat artikel betrekking heeft op artikel 8.10, tweede lid, van de Regeling diergeneesmiddelen

4

vervangen door:

Artikel 6, voor zover dat artikel betrekking heeft op artikel 8.10 van de Regeling diergeneesmiddelen

4

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 januari 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

I. Algemeen

Per 1 juli 2015 is artikel 8.10 van de Regeling diergeneesmiddelen gewijzigd. Hierdoor werd het voor de verschillende betrokken partners in de veehouderijsector, waaronder de veehouders, verplicht om zelfcontrole uit te oefenen met betrekking tot het controleren van dieren op de aanwezigheid van verboden stoffen en residugehalten boven de toegestane maxima. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is belast met het toezicht op de verplichting tot zelfcontrole.

Gezien de risico's voor de volksgezondheid bestaat er een noodzaak om daadkrachtig op te treden. Voor effectieve handhaving bestaat de behoefte om bij niet-naleving van de verplichting tot zelfcontrole een bestuurlijke boete op te leggen. Om daarin te voorzien, is in de tabel in de bijlage van de Regeling handhaving en overige zaken Wet dieren het gehele artikel 8.10 van de Regeling diergeneesmiddelen bestuurlijk beboetbaar gesteld. Met deze wijziging kan nu ook een overtreding van artikel 8.10, eerste lid, bestuurlijk beboet worden.

Voor het bepalen van de overtredingscategorie is gekeken naar de ernst van de overtreding. Illegaal of verkeerd gebruik van antibiotica of het gebruik van verboden groeibevorderaars brengt een risico met zich mee voor de volksgezondheid. Daarnaast kunnen de verschillende betrokken partners die geen zelfcontroles geïmplementeerd hebben, een financieel marktvoordeel genieten ten opzichte van hen die wel aan deze verplichting voldoen. Op basis hiervan is besloten aan de overtreding van deze verplichting een bestuurlijke boete van € 5.000 euro te verbinden. Dit bedrag komt overeen met boetecategorie 4, zoals bepaald in artikel 2.2, eerste lid, van het Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren.

II. Regeldruk

Deze regeling heeft geen effecten op de regeldruk omdat er geen nieuwe informatieverplichtingen uit deze regeling voortvloeien.

III. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking op 1 april 2016. Daarmee wordt aangesloten bij de zogenoemde vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Aan de vereiste termijn van twee maanden tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding wordt voldaan.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven