Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Binnenstad_Haven-Zuid eo, Almelo

Logo Almelo

In de vergadering van 12 juli 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Binnenstad_Haven-Zuid eo” gewijzigd vastgesteld.

Dit bestemmingsplan beslaat een deel van het Almelose stadscentrum. Aan de noordzijde vormen de Rosa Luxemburgstraat en het Marktplein de grens. In het oosten vormen het Marktplein, de Galerij en het Centrumplein de grens. De zuidgrens wordt gevormd door het Centrumplein en de Wierdensestraat. Aan de westzijde wordt de grens gevormd door het Kloosterhofpad, de Klara Zetkinstraat en ten slotte de Haven Noordzijde/Het Baken.

Het bestemmingsplan is opgesteld om de 1e fase van het binnenstadsplan te realiseren. Op hoofdlijnen voorziet het bestemmingsplan in de realisatie van het complex Haven Zuid met daarin commerciële functies, woningen en parkeren, de renovatie van de Kloosterhofflat, het doortrekken van het kanaal en de aanleg van de havenkom, het naar voren brengen en vernieuwen van de gevel ter plaatse van de Galerij. Tevens maakt het bestemmingsplan de benodigde aanpassingen in de openbare ruimte mogelijk. Tenslotte maakt het bestaande Albert Heijn blok ook deel uit van het bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft besloten het plan ten opzichte van het ontwerp op de volgende punten te wijzigen:

  • -

    In artikel 3.2.1 lid b is het aantal woningen van 79 woningen gewijzigd naar 82 woningen.

  • -

    In artikel 4.1, 5.1, 6.1, 6.2.2, 8.1 en 8.2.2 is “bouwwerken, geen gebouwen zijnde” vervangen door “overige bouwwerken”.

  • -

    In artikel 5.1 is aan lid l toegevoegd: en waterberging en waterlopen.

  • -

    In artikel 5.1 is in de laatste zinsnede toegevoegd: , waaronder bruggen, dammen, duikers en/of andere waterbouwkundige werken.

  • -

    Artikel 5.2.2 lid a is als volgt: de bouwhoogte van kunstobjecten, bouwwerken ten behoeve van verlichting, geleiding, beveiliging van het verkeer, bruggen, viaducten, objecten voor waterwegaanduiding en geleiding bedraagt maximaal 10 meter.

  • -

    In artikel 11.1 is de maat van 1,5 meter gewijzigd naar 3 meter.

  • -

    De dubbelbestemming “Leiding – Water” aan de Wierdensestraat / Centrumplein is met enkele meters opgeschoven zodat deze bestemming niet meer gelegen is binnen de bestemming “Centrum” en dus niet meer onder het (toekomstige) gebouw gelegen is.

Het bestemmingsplan (NL.IMRO.0141.00031-BP31), het raadsbesluit en de bijbehorende stukken liggen van 20 juli 2016 tot en met 30 augustus 2016 ter inzage:

  • -

    bij het Klantencontactcentrum (KCC), Haven Zuidzijde 30 te Almelo. Een ieder kan hier terecht zonder afspraak van 9.00 – 12.00 uur (werkdagen), met afspraak van 13.00 – 16.00 uur (di/do);

  • -

    via de website van de Gemeente Almelo op

 

Beroep vaststelling

Gedurende de bovengenoemde termijn van 6 weken kunt u, wanneer u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, een beroepschrift indienen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Dit kan ook door belanghebbenden tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan.

 

Eisen beroepschrift

Een beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep.

 

Voorlopige voorziening

Een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroepschrift kan tegelijkertijd ook de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken, een voorlopige voorziening te treffen. De voorzitter kan dit doen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Een dergelijk verzoek dient te worden gestuurd naar Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een verzoek om voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepsschrift.

 

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven