Bestemmingsplan ‘Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat’

Logo Groningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 8 juni 2016, onder nummer 8a, het bestemmingsplan ‘Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat’ heeft vastgesteld en heeft besloten geen exploitatieplan, als bedoeld in artikel 6.12, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening, vast te stellen.

Het bestemmingsplan ‘Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat’ is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan ´Binnenstad´, vastgesteld op 26 november 2014. Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan is de beëindiging van de prostitutie in het A-kwartier. Met het nieuwe bestemmingsplan wil de gemeente het woon- en leefklimaat in de Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat verbeteren. Met het oog hierop zijn de regels van het geldende bestemmingsplan aangescherpt, onder andere door het invoeren van een volledig verbod op seksinrichtingen en strengere eisen voor woonfuncties (zoals een minimumoppervlakte-eis van 50 m² voor woningen en een verbod op kamerverhuur). Daarnaast introduceert het nieuwe bestemmingsplan een regeling voor fietsparkeren. De mogelijkheden voor functiemenging worden onder andere verruimd door ook daghoreca toe te staan.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad, naar aanleiding van ingekomen zienswijzen en ambtshalve, wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 21 januari tot en met 2 maart 2016 ter inzage heeft gelegen. Onder andere is voor de locaties, waarvoor het ontwerpbestemmingsplan een maximumgoothoogte van 4 meter en een maximumbouwhoogte van 8 meter aangaf, in het vastgestelde bestemmingsplan de maximumgoothoogte gewijzigd in 4 meter en de maximumbouwhoogte in 7 meter. Verder is onder meer voor een aantal panden met één bouwlaag in de Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat, waarvoor het ontwerpbestemmingsplan een maximumgoothoogte van 7 meter of 11 meter en een maximumbouwhoogte van 10,50 meter of 15 meter aangaf, nu een maximumgoothoogte van 4 meter en een maximumbouwhoogte van 7 meter voorgeschreven. Een volledige opsomming van de bij de vaststelling in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen is vermeld in de bij het raadsbesluit behorende Staat van wijzigingen.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met het raadsbesluit en de overige daarop betrekking hebbende stukken, van 21 juli tot en met 31 augustus 2016 ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1, op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur, van 14.00 tot 17.00 uur uitsluitend op afspraak.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermeld adres verkrijgbaar.

Het bestemmingsplan kan ook worden ingezien op www.ruimtelijkeplannen.nl onder het identificatienummer NL.IMRO.0014.BP556VisHoekMuurst-vg01. De digitale planbestanden zijn te vinden op plannen.groningen.nl/ro-online/plannen. Tevens kan het bestemmingsplan, met bijbehorende stukken, worden geraadpleegd op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/projecten-en-bestemmingsplannen.

Van 21 juli tot en met 31 augustus 2016 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen,die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 20 juli 201 6

Naar boven