Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zuidas-Ravel en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 13 juli 2016, het bestemmingsplan Zuidas- Ravel vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum en nummer heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Het plangebied maakt onderdeel uit van het gebied dat bestuurlijk is aangewezen als grootstedelijk projectgebied Zuidas. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Beethovenstraat in het westen, de Ringweg A10 in het noorden, de Vivaldistraat in het oosten en de De Boelelaan in het zuiden.

Op de ontwikkelvelden langs de Beethovenstraat en langs de De Boelelaan voorziet het bestemmingsplan in de ontwikkeling van een gemengd woon- en werkprogramma met een totaal maximum van 200.000 m2 bruto vloeroppervlak (bvo). Binnen dit maximum is een flexibele invulling mogelijk, met maximaal 150.000 m2 bvo wonen, maximaal 70.000 m2 bvo kantoor en maximaal 30.000 m2 bvo voorzieningen. Er is niet gekozen voor een directe eindbestemming, maar voor een nader uit te werken bestemming. Dit betekent dat burgemeester en wethouders later uitwerkingsplannen dienen vast te stellen waarin nadere regels worden gesteld ten aanzien van de bebouwing en het gebruik van gronden. Er is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om door middel van een wijzigingsplan maximaal 15.000 m2 bvo extra onderwijsprogramma toe te staan. Daarnaast voorziet het bestemmingsplan in de nieuwe inrichting van het gemeentelijk sportpark Goed Genoeg.

Zuidas-Flanken is, met het oog op het versterken van de duurzame ruimtelijke en economische ontwikkeling van dat gebied, tevens aangewezen als ontwikkelingsgebied als bedoeld in artikel 2.2 van de Crisis- en herstelwet (artikel 2, eerste lid, onder x van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet). Deze regeling biedt de mogelijkheid om onder voorwaarden voor een maximale duur van 10 jaar af te wijken van de geldende milieukwaliteitsnormen. In het bestemmingsplan Zuidas-Ravel wordt de regeling toegepast om tijdelijk af te wijken van de normen van de Wet geluidhinder met het oog op de toekomstige ondertunneling van de A10.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 13 juli 2016.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan Zuidas-Ravel met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, liggen met ingang van 28 juli 2016 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op hierna genoemde adressen:

  • Het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum

  • Het stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-zuid.

Het bestemmingsplan Zuidas-Ravel met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1403BPGST-VG01.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad van Amsterdam naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 29 juli 2016 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Een belanghebbende kan met ingang van 29 juli 2016 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en Herstelwet

Het project Amsterdam Zuidas is aangewezen in bijlage II van de Crisis- en herstelwet (bijlage II, Aa nummer 3). Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 27 juli 2016

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

Naar boven