Beleidsregel van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu houdende voorschriften ter uitvoering van Verordening (EG) 1178/2011, bijlage I (deel FCL), artikel FCL.945, met betrekking tot verplichtingen voor instructeurs (Beleidsregel uitvoering artikel FCL.945)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel FCL.945 van Verordening (EU) nr. 1178/2011 van de Commissie van 3 november 2011 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures met betrekking tot de bemanning van burgerluchtvaartuigen, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad, bijlage I (deel FCL), subdeel J, artikel FCL.945, en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

artikel FCL.945:

artikel FCL.945 van bijlage I (deel FCL), van verordening (EU) nr. 1178/2011;

bevoegde autoriteit:

bevoegde autoriteit als bedoeld in Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels op het gebied van burgerluchtvaart en tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, houdende intrekking van Richtlijn 91/670/EEG, Verordening (EG) nr. 1592/2002 en Richtlijn 2004/36/EG (PbEU L 79) en nadien gewijzigd, en de verordeningen die zijn vastgesteld krachtens voornoemde Verordening, tenzij deze taken bij of krachtens wettelijk voorschrift elders zijn belegd;

verordening (EU) nr. 1178/2011:

verordening (EU) nr. 1178/2011 van de Commissie van 3 november 2011 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures met betrekking tot de bemanning van burgerluchtvaartuigen, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad en nadien gewijzigd.

Artikel 2

  • 1. De specifieke machtiging, bedoeld in artikel FCL.945, inzake verplichtingen voor instructeurs, wordt verleend door bijschrijving van de desbetreffende vermelding op het door de Nederlandse bevoegde autoriteit krachtens verordening (EU) nr. 1178/2011 uitgegeven bewijs van bevoegdheid.

  • 2. De bevoegde autoriteit kan de in het eerste lid bedoelde machtiging op aanvraag verstrekken aan houders van het op grond van verordening (EU) nr. 1178/2011 afgegeven FI(A) of CRI(A) SP SE in het bewijs van bevoegdheid.

Artikel 3

De in artikel 2 bedoelde specifieke machtiging geldt niet in de gevallen, bedoeld in artikel FCL.910.FI FI-beperkte bevoegdheden, onderdeel a, subonderdelen 1 tot en met 4.

Artikel 4

Indien een trainingsvlucht ter verlenging van een bevoegdverklaring SEP of TMG als bedoeld in artikel FCL.945 is uitgevoerd met een instructeur die houder is van een door een buitenlandse bevoegde autoriteit afgegeven instructeurs bevoegdverklaring, al dan niet voorzien van een vergelijkbare machtiging als bedoeld in artikel 2, wendt de kandidaat zich tot een examinator die de bevoegdverklaring van de kandidaat kan aftekenen en de administratieve procedure ter zake afwikkelt.

Artikel 5

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 6

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel uitvoering artikel FCL.945.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR-GENERAAL LEEFOMGEVING EN TRANSPORT,

TOELICHTING

Door de introductie van artikel FCL.945 wordt het mogelijk dat naast de examinator nu ook de instructeur FI(A) of CRI(A) voor SE-SP (Single Engine – Single Pilot) de verlenging voor de bevoegdverklaringen TMG en SEP op het brevet kan aftekenen (zie Bijlage I, onderdeel 11, van verordening (EU) 2015/445 van de Commissie van 17 maart 2015 tot wijziging van verordening (EU) nr. 1178/2011 voor wat technische eisen en administratieve procedures met betrekking tot de bemanning van burgerluchtvaartuigen betreft; Pb EU 2015, L 74). Vanuit de sector bestaat de wens om hieraan uitvoering te geven waardoor de FI(A) of CRI(A) direct, in plaats van naderhand door een examinator, kan viseren ofwel aftekenen op het brevet.

De instructeur is gemachtigd voor het aftekenen van brevetdocumenten uitgegeven door de Nederlandse competente autoriteit. De doelgroep is beperkt, omdat het specifiek gaat om de instructeur FI(A) of CRI(A) SE-SP. De instructeur die nog onder supervisie staat is dus niet bevoegd. De hier bedoelde machtiging geldt niet wanneer de bevoegdheid van een instructeur FI is beperkt tot het uitvoeren van vlieginstructie onder toezicht van een FI voor dezelfde luchtvaartuigcategorie aangeduid voor dit doel door de ATO, in de volgende gevallen:

  • 1) afgifte van de PPL, SPL, BPL en LAPL;

  • 2) bij alle geïntegreerde cursussen op PPL-niveau, in het geval van vleugelvliegtuigen en helikopters;

  • 3) voor klasse- en typebevoegdverklaringen voor één piloot-gecertificeerde éénmotorige luchtvaartuigen, klasse- en groepsuitbreidingen in het geval van luchtballonnen en klasseuitbreidingen in het geval van zweefvliegtuigen;

  • 4) voor bevoegdverklaringen voor nachtvliegen, slepen of stuntvliegen.

Kandidaten die gebruik maken voor hun trainingsvlucht van een buitenlandse instructeur (al dan niet met FCL.945 machtiging afgegeven door de Competente Autoriteit van dat land) dienen het brevet te laten aftekenen door een examinator. De examinator dient ook het formulier ‘Verlenging bevoegdverklaring door middel van herhalingstraining voor SEP (land), SEP (sea) TMG, MLA of EIR(A)’ in te vullen en te ondertekenen.

Eerdere praktijk: ondertekening van de Verklaring Trainingsvlucht en aftekenen brevet.

Voor de verlenging van de bevoegdverklaring TMG en SEP kon de kandidaat gebruik maken van een FI(A), CRI(A) of een bevoegde examinator voor het uitvoeren van de trainingsvlucht. Alleen een examinator mocht de bevoegdverklaring SEP en TMG verlengen op het brevet. Indien de trainingsvlucht onder toezicht van een instructeur was uitgevoerd voerde de examinator achteraf een administratieve controle (cross check op de eisen van artikel FCL. 740) uit en tekende het brevet af. De gegevens voor de verlenging van het brevet werden op het formulier ‘Verlenging bevoegdverklaring door middel van herhalingstraining voor SEP (land), SEP (sea), TMG, MLA of EIR(A)’ ingevuld en de examinator voerde de administratieve controle uit. Indien de administratieve controle positief was, verklaarde de examinator dat de betrokken bevoegdverklaring(en) was verlengd tot de datum die op het hiervoor genoemde formulier was vermeld en dat de gegevens in het logboek overeenstemden met de gegevens op het betreffende formulier. Hierna ondertekende de examinator het formulier en tekende het brevet af. De kandidaat verstuurde het formulier naar KIWA voor verwerking.

Consequenties uitvoering FCL. 945

Door de implementatie van artikel FCL.945 zal de stap van de examinator, zoals hierboven beschreven, kunnen worden overgeslagen, behalve als gebruik is gemaakt van een buitenlandse instructeur.

De instructeur die de trainingsvlucht zoals bedoeld in FCL.740.A.(b)(1)(ii) heeft afgenomen kan het formulier ‘Verlenging bevoegdverklaring door middel van herhalingstraining voor SEP (land), SEP (sea), TMG, MLA of EIR(A)’ controleren en het brevet aftekenen, waarna het betreffende formulier naar KIWA kan worden verstuurd voor verwerking. Aangezien het formulier in het Nederlands is gesteld en buitenlandse instructeurs mogelijk onvoldoende kennis hebben van de administratieve controle is ervoor gekozen in dat geval gebruik te blijven maken van de examinator-route.

Bij de inwerkingtreding van dit artikel wordt de tekst van de tabel op de achterkant van het brevetdocument aangepast zodat ook de instructeur kan aftekenen met zijn handtekening en brevetnummer. De instructeur zal op de in omloop zijnde brevetten gebruik maken van de vakken waarin de examinator wordt genoemd. De instructeur kan aftekenen op Europese brevetten, zowel op JAR-FCL brevetdocumenten als Part-FCL documenten, maar niet op nationale brevetten.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR-GENERAAL LEEFOMGEVING EN TRANSPORT,

Naar boven