Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Waardevol dorpsgezicht historisch hart van Wijhe'

Logo Olst-Wijhe

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft op 6 juni 2016 het bestemmingsplan ‘Waardevol dorpsgezicht historisch hart van Wijhe’ gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan beoogt de bescherming van de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden van het als waardevol dorpsgezicht aangemerkte gebied Langstraat, Kerkstraat, Schelmspad, en aansluitende gedeelten van De Jakke, Nieuwendijk en Molenbelt te Wijhe. Het bestemmingsplan regelt tevens de bescherming van de windvang en de zichtbaarheid van de Wijhese molen aan de Molenbelt. Deze regeling heeft betrekking op alle gronden binnen een straal van 400 meter rondom de molen.

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad ambtshalve en naar aanleiding van een zienswijze onderstaande wijzigingen aangebracht in de regels:

• Artikel 3.2 onder e.: de tekst van deze regel is vervangen door 'de voorgevels van hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden gebouwd in de naar de weg gekeerde bouwgrens van de voorkomendebestemming in het geldende moederplan;';

• Artikel 3.3.1 onder a.: Het tekstdeel 'een bouwhoogte van 10 m' is vervangen door 'tot de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte voor de voorkomende bestemming op grond van het geldende moederplan';

• Artikel 3.3.1 ander b.: Het tekstdeel 'en er (geen delen) van muren worden verwijderd met monumentale(bouwhistorische) waarde' is vervallen;

• Artikel 3.3.2: Het tekstdeel 'en er een positief advies is uitgebracht door' isgewijzigd in 'en nadat hieroveradvies is uitgebracht door';

• Artikel 3.5.3 onder a.: Aan het eind van deze regel is na de komma 'en' toegevoegd

• Artikel 3.5.3 onder c.: Het tekstdeel 'er een positief advies is uitgebracht door' is gewijzigd in 'nadat hierover advies is uitgebracht door'.

Het bestemmingsplan, met het identificatienummer NL.IMRO.1773.BP2015004014-0301, ligt van 21 juli 2016 tot en met 31 augustus 2016 ter inzage en is digitaal raadpleegbaar op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ro.olst-wijhe.nl. Het plan, inclusief de bijbehorende stukken, ligt ook ter inzage bij ons klantcontactcentrum in Wijhe (Raadhuisplein 1).

Binnen de genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld door:

  • 1.

    diegenen die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • 2.

    belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen of niet tijdig zienswijzen naar voren hebben gebracht;

  • 3.

    belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het plan heeft aangebracht.

Een beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het indienen van een beroepschrift betekent niet dat het vastgestelde bestemmingsplan niet in werking kan treden. Om de werking van het besluit op te schorten kunt u als belanghebbende, gedurende de beroepstermijn, een voorlopige voorziening aanvragen. Een verzoek hiertoe kunt u indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. 

De gemeenteraad heeft eveneens op 6 juni 2016 het beeldkwaliteitplan 'Waardevol dorpsgezicht historisch hart van Wijhe' vastgesteld als kader voor de welstandstoetsing in aanvulling op het generieke gemeentelijke welstandsbeleid. Het beeldkwaliteitplan treedt in werking op 21 juli 2016.

Naar boven