Voorbereiding Omgevingsplan Rijnhaven Oost

Logo Alphen aan den Rijn

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maakt ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het op dinsdag 19 januari 2016 het ontwerp-omgevingsplan ‘Rijnhaven Oost’ in zijn vergadering heeft behandeld.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

De westelijke plangrens voor bestemmingsplan Rijnhaven Oost ligt op de westelijke oever van het Rijnhavenbekken. Aan de zuidzijde wordt Rijnhaven Oost begrensd door de Eikenlaan. Aan de oostkant kent het een duidelijke begrenzing door de Prinses Margrietlaan, Stuyvesantlaan, het Heempad en de Van Foreestlaan. Daarmee vallen de Baronie en de zogenaamde Steketee of Kluwerlocatie geheel binnen de grenzen van het plangebied en vogelpark Avifauna daarbuiten. De noordgrens wordt gevormd door de Hoorn.

Wat houdt het bestemmingsplan in?

De gemeenteraad heeft met de Rijnhavenwijzer de ambitie uitgesproken Rijnhaven Oost te tranformeren naar een woon-, werk- en recreatiegebied. Uitgangspunt daarbij is een flexibel planologisch regime te hanteren. In de Omgevingswet, die naar verwachting in 2018 in werking treedt, wordt het bestemmingsplan vervangen door het omgevingsplan. Het gebied Rijnhaven Oost is via het ministerie van Infrastructuur en milieu aangewezen als pilotproject in het kader van de Crisis en herstelwet en daarom kan Alphen aan den Rijn vooruitlopen op de Omgevingswet en aan de slag gaan met een eerste omgevingsplan. Het omgevingsplan heeft een bredere reikwijdte dan een traditioneel bestemmingsplan en ziet er naast een 'goede ruimtelijke ordening' ook op een veilige en gezonde fysieke leefomgeving te bereiken en in stand te houden.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan inzien?

Iedereen kan het ontwerp bestemmingsplan Rijnhaven Oost, met identificatienummer NL.IMRO.0484.OPrijnhavenoost-ON01 met de bijbehorende bestanden, vanaf donderdag 28 januari t/m woensdag 9 maart, gedurende zes weken, inzien bij de informatiebalie in het Stadhuis.

U kunt de bestemmingsplannen ook digitaal inzien op de gemeentelijke website www.alphenaandenrijn.nl onder het kopje Gemeente / publicaties / bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Hoe kunt u reageren?

Gedurende voornoemde termijn van tervisielegging kan iedereen gedurende zes weken schriftelijk, inclusief een onderbouwing, een zienswijze indienen. De zienswijze richt u aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. In uw schriftelijke reactie moet u duidelijk uw naam en adres vermelden en aangeven dat het om het ontwerp omgevingsplan Rijnhaven Oost gaat. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E.D. Poot van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling op telefoonnummer 0172 - 464975. Alleen degenen die tijdig zienswijzen indienen, kunnen later beroep instellen tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

Naar boven