BEKENDMAKING VOORBEREIDING BESTEMMINGSPLAN PLUS INDUSTRIETERREINEN KANAALZONE ZEEUWS VLAANDEREN

Logo Terneuzen

(ARTIKEL 1.3.1. BESLUIT RUIMTELIJKE ORDENING)

Hierbij maken wij ons voornemen om een nieuw Bestemmingsplan Plus voor de haven- en industriegebieden in de Zeeuws Vlaamse Kanaalzone bekend.

Het Bestemmingsplan Plus wordt gemaakt voor de volgende haven- en industrieterreinen:

  • -

    Dow, Mosselbanken, Logistiek Park en Maintenance Valuepark (bij Terneuzen/Hoek)

  • -

    Oostelijke Kanaaloever incl. Handelspoort Zuid (bij Terneuzen)

  • -

    Sluiskil Oost (bij Sluiskil)

  • -

    Axelse Vlakte (bij Westdorpe)

  • -

    Ghellink- en Poelpolder (bij Sas van Gent)

De Kanaalzone bevat meerdere industriegebieden De gemeente wil meer samenhang aanbrengen in de planologische regels voor de industrie in de Kanaalzone door één bestemmingsplan industrieterreinen Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen tot stand te brengen.

Het doel van het bestemmingsplan is om enerzijds economische ontwikkelingen te stimuleren en anderzijds zorg te dragen voor een goed woon- en leefklimaat voor haar inwoners.

Wat is een bestemmingsplan (plus) ?

Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Er staat in hoe je bestaande gebouwen mag gebruiken. Hierdoor wordt duidelijk waar er bijvoorbeeld woningen, winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Ook blijkt uit het plan hoe groot gebouwen mogen zijn.

Een bestemmingsplan stelt regels voor de leefomgeving. Zo wordt hier bijvoorbeeld in geregeld dat er midden in een woonwijk geen (nieuwe) hinderlijke bedrijven zijn toegelaten. Een bestemmingsplan biedt rechtszekerheid. Zo kan iemand die zijn huis wil uitbreiden in het bestemmingsplan zien of dit mogelijk is. Ook blijkt hier uit wat de buren kunnen bij- of aanbouwen.

In een bestemmingsplan plus regel je naast het hierboven genoemde ook zo veel als mogelijk de milieugebruiksruimte in bepaalde gebieden. Dit is de ruimte die er is voor ontwikkelingen. Er wordt dan gekeken naar welke milieueffecten deze ontwikkelingen met zich meebrengen en of deze passen binnen de hiervoor geldende normen of als dat niet het geval is, er door het treffen van maatregelen aan de normen kan worden voldaan.

Voor wie geldt het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan geldt voor iedereen die in het plangebied woont of hier eigendommen heeft. Het plan geldt voor langere tijd (10 jaar).

Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER

Burgemeester en Wethouders van Terneuzen maken in dit verband bekend dat vanaf 14 juli tot en met 7 september 2016 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Bestemmingsplan Plus Industrieterreinen Kanaalzone ter inzage ligt.

Milieueffectrapportage Bestemmingsplan Plus Industrieterreinen Kanaalzone

Om dit bestemmingsplan te kunnen maken moet een milieueffectrapportageprocedure (m.e.r.) worden gevolgd.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Als onderdeel van de m.e.r. maakt de gemeente haar intentie om te komen tot een nieuw bestemmingsplan kenbaar in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Ook kondigt de gemeente het opstellen van een milieueffectrapport (het MER) aan. De NRD beschrijft de intentie van de gemeente, welke onderzoeken worden uitgevoerd en welke effecten in het MER worden onderzocht. De NRD wordt gepubliceerd en iedereen kan zijn/haar zienswijzen kenbaar maken bij de gemeente. Het MER onderzoekt verschillende mogelijkheden voor de economische ontwikkeling en de mogelijkheden ter verbetering van het woon- en leefklimaat. De effecten van de economische ontwikkelingen worden getoetst aan wet- en regelgeving en aan de grenzen die de gemeente stelt aan bijvoorbeeld geluid, emissies naar de lucht, externe veiligheid en hinder vanwege geur. Hiernaast vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden van duurzaamheid en leefbaarheid. Het MER beschrijft de onderlinge samenhang van de gewenste economische ontwikkelingen in relatie tot de milieuruimte die hier voor beschikbaar wordt gesteld, en de mogelijkheden om het woon- en leefklimaat te verbeteren.

Het MER vormt de basis voor het bestemmingsplan waarin de maximaal toelaatbare invulling van het gebruik op de industrieterreinen wordt vastgelegd. Het MER zal samen met het ontwerpbestemmingsplan worden gepubliceerd en iedereen kan dan weer zienswijzen indienen.

Ter inzagelegging

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt van donderdag 14 juli tot en met woensdag 7 september 2016 ter inzage.

De notitie is de raadplegen op de website van de gemeente Terneuzen http://www.terneuzen.nl/Inwoners_Terneuzen/Wonen/Bestemmingsplannen. De stukken kunnen ook (digitaal) worden ingezien bij de publieksbalies in Terneuzen en Axel. Wij vragen u voor het inzien van de stukken een telefonische afspraak te maken via telefoonnummer 14 0115.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen zowel schriftelijk als mondeling zienswijzen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen kenbaar gemaakt worden aan Burgemeester en wethouders van Terneuzen. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen dient u vooraf een afspraak te maken bij de gemeente Terneuzen via telefoonnummer 140115.

Inloopbijeenkomst

Binnen de periode van terinzagelegging zal er een informatiebijeenkomst worden georganiseerd. Tijdens de informatieavond kan meer informatie verkregen worden over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Over de datum waarop deze bijeenkomst plaatsvind wordt u nog nader geïnformeerd.

Reageren en vragen?

Voor allerhande vragen en reacties met betrekking tot het bestemmingsplan plus of de Notitie Reikwijdte en Detailniveau kunt u terecht bij Annemarie Arens en/of Lucien van Immerseel van het team Planvorming. (telefoonnummer 14 0115 of e-mail wro@terneuzen.nl).

Naar boven