Besluit van 29 juni 2016, nr. 2016001156, tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten Zwolle en Dalfsen krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan N340/N48 Zwolle-Ommen)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden voor de uitvoering van een inpassingsplan.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Provinciale staten van Overijssel (hierna verzoeker) hebben Ons bij besluit van 9 september 2015, kenmerk PS/2015/618, verzocht, om ten name van de provincie Overijssel over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van een aantal onroerende zaken in de gemeenten Zwolle en Dalfsen, begrepen in het onteigeningsplan N340/N48 Zwolle-Ommen. De onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het inpassingsplan N340/N48 Zwolle-Ommen.

Provinciale staten van Overijssel hebben bij brief van 28 oktober 2015, kenmerk 2015/0193158, het verzoek aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Bij brief 4 december 2015, kenmerk 2015/0398087, hebben gedeputeerde staten van Overijssel Ons te kennen gegeven wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de onroerende zaken met de grondplannummers 4, 5, 12.1, 12.2 en 14. Omdat de noodzaak van onteigening voor deze grondplannummers hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen. In de bij dit besluit behorende lijst van te onteigenen onroerende zaken is hiermee rekening gehouden.

Planologische grondslag

De onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen, zijn gelegen in het inpassingsplan N340/N48 Zwolle-Ommen, verder te noemen: het inpassingsplan. Het inpassingsplan is op 12 juli 2012 vastgesteld door provinciale staten van Overijssel en is vanaf 26 juni 2013 onherroepelijk.

Aan de onroerende zaken zijn de bestemming Verkeer (V) en de dubbelbestemmingen Leiding-Water (L-W), Leiding-Hoogspanningsverbinding (L-HV) en Waarde-Archeologie (WR-A) toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 2 februari 2016 tot en met 14 maart 2016 in de gemeenten Zwolle en Dalfsen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb hebben de burgemeesters van Zwolle en Dalfsen van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 27 januari 2016 openbaar kennis gegeven in de Peperbus en in de Oprechte Dalfser Courant.

De Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) heeft van het ontwerp koninklijk besluit openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 27 januari 2016, nr. 1784.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De N340 is de primaire ontsluiting van Noord-Overijssel en ontsluit in belangrijke mate de kernen Ommen, Dalfsen en Oudleusen. Door de toenemende verkeersdruk heeft de provincie Overijssel besloten de N340 op te waarderen. Hiertoe is een inpassingsplan vastgesteld, dat inmiddels onherroepelijk is. Dit inpassingsplan voorziet in een opwaardering van de bestaande N340 (Hessenweg: Zwolle-Ommen), de herinrichting van het knooppunt A28/N340 en de aanleg van een nieuw tracégedeelte vanaf dit knooppunt tot aan de Engellandweg. Op 23 april 2014 hebben provinciale staten besloten tot een versobering van de binnen het provinciaal inpassingsplan uit te voeren maatregelen.

Voor het tracégedeelte vanaf het knooppunt A28/N340 tot aan de spoorlijn Zwolle-Meppel hebben Wij bij besluit van 7 april 2015, nr. 2015000605, de aldaar benodigde gronden al ter onteigening aangewezen. Het voorliggende onteigeningsplan heeft betrekking op het tracégedeelte vanaf de spoorlijn Zwolle -Meppel tot aan de Engellandweg. De daarin begrepen te onteigenen onroerende zaken zijn gelegen in de gemeenten Zwolle en Dalfsen.

In dit nieuwe tracégedeelte zal de N340 worden uitgevoerd als een weg met 2x2 rijstroken met bermen. Voorzien is in een viaduct waarmee de spoorlijn Zwolle – Meppel bovenlangs wordt gekruist. De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang Zwolle – Meppel bij de Hessenweg vervalt. Voor fietsers wordt bij de Hessenweg een tunnel onder de spoorlijn gerealiseerd. Vanwege de afwaardering van de Hessenweg wordt voor aanwonenden een verkeersverbinding tussen de Hessenweg en het nieuwe tracégedeelte aangelegd nabij de spoorlijn. De weg Bese zal door middel van een nieuw viaduct bovenlangs de N340 kruisen. Een nieuw aan te leggen zuidelijk gedeelte van deze weg zal verderop aantakken op de Hessenweg. Het tracégedeelte van de N340 zal bij de Engellandweg een hoofdaansluiting krijgen op de Hessenweg door middel van een gelijkvloerse kruising met een verkeersregelinstallatie.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het inpassingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, de zakelijke beschrijving behorende bij het onteigeningsplan alsmede door enkele situatietekeningen.

De provincie draagt als trekker in samenwerking met de gemeenten Zwolle, Dalfsen en Ommen zorg voor de uitvoering van de maatregelen voor de opwaardering van de N340, waaronder de aanleg van het tracégedeelte vanaf de spoorlijn Zwolle – Meppel tot aan de Engellandweg. De werken worden uitgevoerd door of in opdracht van de provincie Overijssel.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het inpassingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de provincie Overijssel de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, hebben provinciale staten tot het onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het inpassingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de provincie voornemens is om in 2017 de aanbesteding van de werken te starten, zowel voor het herinrichting van het knooppunt A28/N340 als het tracégedeelte vanaf de spoorlijn Zwolle – Meppel tot aan de Engellandweg. De aanbesteding van deze twee tracédelen zal gelijktijdig plaatsvinden. In 2018 zal naar verwachting de gunning plaatsvinden. De provincie verwacht dat de uitvoering van het totale werk vanaf 2019 ongeveer twee jaar zal duren. Met het voorgaande is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de termijn dat het ontwerp koninklijk besluit ter inzage heeft gelegen zijn daarover zienswijzen naar voren gebracht door TenneT TSO B.V., verder te noemen reclamante en mede namens Saranne B.V. TenneT heeft een zakelijk recht op de onroerende zaak met het grondplannummer 7, terwijl Saranne een zakelijk recht heeft op de onroerende zaken met de grondplannummers 7, 11 en 30.

Overeenkomstig artikel 78, vierde lid, van de onteigeningswet heeft Onze Minister reclamanten in de gelegenheid gesteld te worden gehoord in een op 22 maart 2016 te Zwolle te houden hoorzitting. Reclamante heeft van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt.

Bij brief van 24 maart 2016, kenmerk GSN-REM 16-0940, heeft reclamante haar zienswijze ingetrokken. Behandeling van deze zienswijze kan daarom achterwege blijven.

Overige overwegingen

Bij brief 12 april 2016, kenmerk 2016/0127038, hebben gedeputeerde staten van Overijssel Ons te kennen gegeven wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de onroerende zaak met grondplannummer 29. Omdat de noodzaak van onteigening voor deze grondplannummer hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen.

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het inpassingsplan niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de provincie Overijssel de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van provinciale staten van Overijssel tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet gedeeltelijk toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 11 april 2016, nr. RWS-2016/13858, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het besluit van provinciale staten van Overijssel van 9 september 2015, kenmerk PS/2015/618;

gelezen de brief van 28 oktober 2015, kenmerk 2015/0193158 van provinciale staten van Overijssel;

gelezen de brief van 4 december 2015, kenmerk 2015/0398087 van gedeputeerde staten van Overijssel;

gelezen de brief van 12 april 2016, kenmerk 2016/0127038 van gedeputeerde staten van Overijssel;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 1 juni 2016, no. W14.16.0087/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 24 juni 2016, nr. RWS-2016/26680, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het inpassingsplan N340/N48 Zwolle-Ommen van de provincie Overijssel ten name van die provincie ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken, aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de provincie Overijssel, bij de gemeenten Zwolle en Dalfsen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 29 juni 2016

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

LIJST VAN TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: N340 VANAF SPOORLIJN ZWOLLE-MEPPEL TOT ENGELLANDWEG

VERZOEKENDE INSTANTIE: PROVINCIE OVERIJSSEL

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Zwollerkerspel

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte

Als

Ter grootte

van

Sectie

en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

7

3

12

58

Terrein (grasland)

7

68

45

X 332

Landgoed Den Aalshorst BV, Dalfsen,

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Saranne B.V., Arnhem;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Enexis B.V., 's-Hertogenbosch;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Enexis B.V., 's-Hertogenbosch;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Tennet TSO E B.V., Arnhem;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Tennet TSO E B.V., Arnhem;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet

Privaatrecht: Tennet TSO E B.V., Arnhem

                   

8

0

25

15

Terrein (grasland)

2

02

88

X 267

Landgoed Den Aalshorst BV, Dalfsen

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Dalfsen

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte

Als

Ter grootte

van

Sectie

en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

9

0

52

32

Terrein (grasland)

6

17

66

N 1106

Landgoed Den Aalshorst BV, Dalfsen,

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op ged. van perceel: Enexis B.V., 's-Hertogenbosch

                   

10

0

36

24

Berging-stalling (garage-

schuur) erf-tuin

16

02

96

N 835

Landgoed Den Aalshorst BV, Dalfsen,

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op ged. van perceel: Enexis B.V., 's-Hertogenbosch

                   

11

1

13

58

Terrein (grasland)

8

81

90

N 833

Landgoed Den Aalshorst BV, Dalfsen,

Opstalrecht nutsvoorzieningen: Saranne B.V., Arnhem

                   

13

3

00

02

Wonen (agrarisch) terrein

(grasland)

20

08

75

N 612

Gerrit Bekedam, gehuwd met Hendrina Kok, Dalfsen;

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5, lid 3, onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Enexis B.V., 's-Hertogenbosch

                   

15

0

67

61

Bedrijvigheid (kantoor)

Terrein (grasland)

5

95

28

N 996

Nederlandse Vereniging Voor Kunstmatige Inseminatie, Dalfsen, zetel:

Kampen

                   

16.1

0

20

23

Terrein (grasland)

3

79

30

N 756

Arend Jan Schouten, gehuwd met G. Popken, Peize

16.2

0

49

22

           
                   

17

0

37

22

Terrein (grasland)

3

04

07

N 1064

Johanna Maria van der Stouwe, Dalfsen

                   

18

1

33

07

Terrein (akkerbouw)

6

58

84

N 1329

ASR Levensverzekering N.V., Utrecht

                   

19

0

20

76

Terrein (grasland)

7

81

76

N 898

Johanna Maria van der Stouwe, Dalfsen

                   

20

1

04

44

Terrein (akkerbouw)

10

51

30

N 1331

Jacob Bongers, gehuwd met Miena Jongman, Zwolle

                   

21

0

89

65

Terrein (grasland)

7

05

30

N 1185

Jacob Bongers, gehuwd met Miena Jongman, Zwolle

                   

22

0

37

72

Terrein (grasland)

1

59

10

N 1400

Hendrik Kanis, gehuwd geweest met Willemina Maria Geertruida Kuijvenhoven (overleden), Dalfsen

                   

23

0

32

62

Terrein (grasland)

1

44

90

N 1402

Hendrik Kanis, gehuwd geweest met Willemina Maria Geertruida Kuijvenhoven (overleden), Dalfsen

                   

24

0

05

68

Terrein (grasland)

2

04

35

N 1159

Hendrik Kanis, gehuwd geweest met Willemina Maria Geertruida Kuijvenhoven (overleden), Dalfsen

                   

25

0

43

01

Wonen (agrarisch) terrein

grasland

1

68

70

N 968

Derkje Bouwer, gehuwd met Derk Lindeboom, Dalfsen

                   

26

0

96

23

Terrein (akkerbouw)

2

00

00

N 1194

Herman Hartkamp, gehuwd met Alberta Jantina Hemstede, Dalfsen

                   

27

0

34

05

Terrein (grasland)

7

08

30

N 988

Herm Jan Westerhof, gehuwd met Ootske Posthumus, Dalfsen

                   

28

0

04

33

Terrein (grasland)

1

46

62

N 1102

Johanna Maria van der Stouwe, Dalfsen

                   

30

0

04

29

Terrein (akkerbouw)

10

39

00

N 726

T.J. Voortman B.V., Dalfsen

Opstalrecht nutsvoorzieningen: Saranne B.V., Arnhem

                   

31

0

02

69

Terrein (grasland)

2

47

80

N 152

Hendrik Marten Schouten, gehuwd met Hilligje de Bruin, Dalfsen

Naar boven