Multilaterale Overeenkomst M299, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Op grond van randnummer 1.5.1.1 van Bijlage A van het ADR betreffende het vervoer van diverse gassen van klasse 2 in ‘US Department of Transportation’ (‘DOT’) gasflessen in relatie tot 1.1.4.2.

In afwijking van de bepalingen van 6.2.3.4 (eerste onderzoek en beproeving), 6.2.3.5 (periodiek onderzoek en beproeving), 6.2.3.6 (toelating van drukhouders), 6.2.3.7 (voorschriften voor fabrikanten), 6.2.3.8 (voorschriften voor onderzoeksinstanties) en 6.2.3.9 (merktekens op hervulbare drukhouders) van het ADR, mogen gassen en vloeistoffen die zijn opgesomd in de tabellen van 4.1.4.1 P200 van het ADR, worden vervoerd vanaf de tijdelijke opslagplaats naar de eindgebruikers, in hervulbare drukhouders die zijn ingevoerd volgens 1.1.4.2, en goedgekeurd door het ‘US Department of Transportion’, onder de navolgende voorwaarden:

  • (1) In het geval te zijn ingevoerd door een niet Overeenkomstsluitende Partij van het ADR, moet de conformiteit van de drukhouders met deze multilaterale overeenkomst gecontroleerd en vastgelegd worden door de afzender. Het verificatiedossier dient 5 jaar bewaard te worden voor controle door de bevoegde autoriteit en dient de identificatie van de drukhouders te bevatten, de naam van de persoon die de controle heeft uitgevoerd en de datum van controle.

  • (2) De drukhouders moeten worden gemerkt en geëtiketteerd in overeenstemming met hoofdstuk 5.2 van het ADR.

  • (3) Aan alle relevante voorschriften van het ADR met betrekking tot vullingsgraden en periodieke beproevingstermijnen dient voldaan te worden.

  • (4) Indien de drukhouder leeg is of wanneer de eindgebruiker het gas niet meer gebruikt, mag de drukhouder niet opnieuw gevuld worden en moet deze opnieuw worden uitgevoerd naar het land van herkomst.

  • (5) De afzender voor het ADR-traject dient de volgende verklaring in het vervoerdocument te vermelden:

    ‘Vervoer overeengekomen op grond van multilaterale overeenkomst M299’.

Deze multilaterale overeenkomst treedt in werking vanaf de datum dat twee van de Overeenkomstsluitende Partijen ondertekend hebben. Deze overeenkomst is van toepassing op het vervoer tussen alle Partijen van het ADR die deze overeenkomst ondertekend hebben. Zij geldt tot 1 juni 2019, tenzij deze overeenkomst wordt ingetrokken vóór deze datum door ten minste één van de Overeenkomstsluitende Partijen. In dat geval blijft deze multilaterale overeenkomst tot deze datum van kracht op het grondgebied van de Partijen van het ADR die deze overeenkomst hebben ondertekend* en niet ingetrokken hebben.

* Deze overeenkomst is geïnitieerd door het Verenigd Koninkrijk op 24 mei 2016 en mede ondertekend door Nederland op 5 juli 2016. Informatie over alle Partijen die deze overeenkomst ondertekend hebben, is te vinden op de UNECE-website (zie www.unece.org/trans/danger/multi/multi.htm).

Naar boven