Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 januari 2016, nr. WJZ/15174625, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2434

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2434 van de Commissie van 18 december 2015 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/237/EU betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen te voorkomen, wat bepaalde groenten en fruit van oorsprong uit India betreft (PbEU 2015, L 334) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12f wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12g

  • 1. Het binnenbrengen in de Europese Unie van planten, met uitzondering van zaden en wortels, van Colocasia Schott en van planten, met uitzondering van zaden, van Momordica L., Solanum melongena L. en Trichosanthes L., van oorsprong uit India, is verboden.

  • 2. Artikel 12, eerste lid, is van overeenkomstige toepassing op planten met uitzondering van zaden van Mangifera L., van oorsprong uit India, met dien verstande dat het onderzoek, bedoeld in artikel 12, eerste lid, onderdeel d, mede omvat het onderzoek of de zending vergezeld gaat van een fytosanitair certificaat, waarop bij de rubriek ‘aanvullende verklaring’ een vermelding staat van de passende maatregelen die zijn genomen om ervoor te zorgen dat de planten vrij zijn van schadelijke organismen.

B

Artikel 23, zevende lid, komt te luiden:

  • 7. Artikel 12g vervalt met ingang van 1 januari 2017.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 19 januari 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt uitvoering gegeven aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2434 van de Commissie van de Europese Unie van 18 december 2015 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/ 237/EU betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen te voorkomen, wat bepaalde groenten en fruit van oorsprong uit India betreft (PbEU 2015, L334).

In 2014 heeft de Europese Commissie een verbod ingesteld tot het importeren in de Unie van planten, met uitzondering van zaden en wortels, van Colocasia Schott (bladgroente), en van planten, met uitzondering van zaden, van Mangifera L. (mango), Momordica L. (bittere komkommer), Solanum melongena L. (aubergine) en Trichosanthes L. (slangkomkommer). Dit importverbod was van kracht tot en met 31 december 2015. Met uitvoeringsbesluit (EU) 2015/237 van 12 februari 2015 is voor Mangifera L. het importverbod opgeheven onder de voorwaarde dat de planten vergezeld gaan van een fytosanitair certificaat.

De implementatie van deze maatregelen in Nederlandse regelgeving was opgenomen in artikel 12q van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten. Per 1 januari 2016 is dit artikel van rechtswege vervallen.

Omdat de Europese Commissie heeft geconstateerd dat er nog steeds een hoog aantal schadelijke organismen op de genoemde producten uit India wordt aangetroffen, heeft de Commissie besloten tot verlenging van Uitvoeringsbesluit 2014/237/EU tot en met 31 december 2016.

De uitvoering van dit besluit krijgt in de Nederlandse regelgeving vorm door de inhoud van het vervallen artikel 12q in een nieuw artikel 12g in de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten op te nemen en dit artikel met ingang van 1 januari 2017 te laten vervallen.

2. Regeldruk

De verlenging van het importverbod van bepaalde groenten en fruit uit India heeft geen effect op de regeldruk. De genoemde producten mogen immers niet worden ingevoerd in de Europese Unie. Er worden geen nieuwe informatieverplichtingen opgelegd.

Voor het importeren van wortels en zaden van Colocasia Schott en van zaden, van Momordica L., Solanum melongena L. en Trichosanthes L. geldt geen andere procedure dan voor importen van zaden uit andere landen. Er is geen toename van de toezichtlast aan de orde.

De toezichtlast bij importinspecties voor Mangifera L. wijzigt niet. Deze maatregel is sinds april 2015 van kracht.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de hier aan de orde zijnde Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven