Vastgesteld bestemmingsplan “Kernen”, Montferland

Logo Montferland

Burgemeester en wethouders van Montferland maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 30 juni 2016 het bestemmingsplan “Kernen” heeft vastgesteld.

 

Het bestemmingsplan voorziet in de actualisering van de bestemmingsplannen voor de kernen Azewijn, Braamt, Kilder, Loerbeek, Loil, Lengel, Nieuw-Dijk, Stokkum en de woonwijken van ’s-Heerenberg. Het bestemmingsplan neemt enkele ontwikkelingen mee, maar is in beginsel gericht op het regelen van de bestaande functies in het plangebied. Daarbij is rekening gehouden met wijzigingen die zijn opgetreden sinds het van rechtskracht worden van de diverse plannen.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, dat eerder ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen in hoofdlijnen:

  • Diverse aanduidingen op de verbeelding zijn aangepast, zodat deze in overeenstemming zijn met het geldende bestemmingsplan (zoals woningtypes en bouwhoogtes).

  • De verbeelding is aangepast voor de woonpercelen aan Schaapskooiweg 8 in ’s-Heerenberg, Weemstraat 31 in Loil, Brummelhof 22 t/m 28 in Azewijn, Didamseweg 28 in Loerbeek, Pastoor te Rielestraat 32 en het binnenterrein aan de Mariastraat in Braamt.

  • Binnen het plangebied van het woningbouwproject ‘Lengel, Trambaan’ is het maximaal aantal te bouwen woningen van 39 op de verbeelding opgenomen. Tevens is binnen het plangebied de bouwaanduiding ‘aaneengebouwd' opgenomen m.u.v. de van de gemeentelijke kavels aan de Antoniusstraat, waar de aanduiding ‘vrijstaand’ geldt.

  • Via een afwijkingsbevoegdheid wordt het mogelijk kapsalons aan huis te vestigen.

  • Op het perceel aan de Didamseweg 3 in (Loer)beek is de maximale bouwhoogte binnen het bouwvlak gewijzigd van 8 naar 10 meter.

  • De bestemmingen ‘Gemengd’ in de woonwijken van ’s-Heerenberg en Lengel worden gewijzigd in ‘Gemengd-1’, waarbij ‘detailhandel’ in de bestemmingsomschrijving wordt gewijzigd in ‘bestaande detailhandel’.

  • Het pand aan Zeddamseweg 84 in ’s-Heerenberg (voormalige LTS) is conform het vigerende plan bestemd als ‘Bedrijven’ en met de daarbij behorende maximale toegestane hoogtes.

  • De bestemming ‘Groen’ is aangepast, zodat uitsluitend bestaande parkeervakken en bestaande lichtmasten zijn toegestaan.

  • De bestemming ‘Agrarisch’ is aangepast, zodat alleen nog bestaande gebouwen zijn toegestaan en de maximale hoogte van erfafscheidingen is teruggebracht naar 1 meter.

  • Conform de ‘parapluherziening lichtmasten’ is het ‘uitzonderingsgebied hoogte licht- en vlaggenmasten’ alsnog verwerkt in het bestemmingsplan. Tevens is op een gedeelte van het tweede wedstrijdveld van voetbalvereniging Sprinkhanen een zone opgenomen waar geen lichtmasten zijn toegestaan.

  • De ligging van enkele aardgastransportleidingen zijn aangepast, zodat deze nu correct op de verbeelding zijn weergegeven.

  • Een aantal gasdrukmeet- en regelstations is verwerkt in het bestemmingsplan.

 

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 14 juli 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis in Didam (Bergvredestraat 10) en is tevens via www.montferland.info en www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen.

 

Gedurende de hierboven genoemde termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze aangaande het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn of haar zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • een belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Montferland bij de vaststelling van het plan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

 

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking daags na afloop van bovengenoemde termijn, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingediend beroep een afzonderlijk verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van bovengenoemde afdeling van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Didam, 13 juli 2016

Burgemeester en wethouders van Montferland.

Naar boven