Bekendmaking gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Bedrijventerrein Spekholzerheide, Kerkrade

Logo Kerkrade

Burgemeester en wethouders van Kerkrade maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Kerkrade in de vergadering van 29 juni 2016 het bestemmingsplan “Bedrijventerrein Spekholzerheide” gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plan voorziet in een actuele planologische regeling voor het bedrijventerrein Spekholzerheide en de directe omgeving daarvan. Met het plan is beoogd de bestaande situatie vast te leggen. Het plan biedt beperkte ontwikkelingsmogelijkheden. Het plangebied van dit bestemmingsplan wordt globaal begrensd door in het westen de straat Locht, in het zuiden achterzijde percelen Drievogelstraat, in het oosten het bedrijventerrein, Spekhofstraat en Winckelen en in het noorden de Euregioweg.

Bestuurlijke lus

Het plan is gewijzigd vastgesteld naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) d.d. 6 april 2016 (201506709/1/R1; ECLI:NL:RVS:2016:899). De Afdeling ziet in het belang bij een spoedige beëindiging van het geschil aanleiding de raad op de voet van artikel 8:51 d van de Algemene wet bestuursrecht op te dragen de geconstateerde gebreken in het bestreden besluit binnen 20 weken na verzending van deze uitspraak te herstellen. Door middel van het raadsbesluit d.d. 29 juni 2016 is invulling gegeven aan de opdracht van de Afdeling om binnen 20 weken na verzending van de uitspraak en met inachtneming van de overwegingen van de Afdeling een nieuw besluit te nemen.

Wijzigingen

In het bestemmingsplan zijn ten opzichte van het oorspronkelijk op 24 juni 2015 vastgestelde bestemmingsplan “Bedrijventerrein Spekholzerheide” (NL.IMRO.0928.BPBtSpekholzerheid-Vg01) de volgende wijzigingen aangebracht:

  • a)

    De generieke categorie-indeling van het perceel Drievogelstraat 80 op de verbeelding en in de planregels van het bestemmingsplan “Bedrijventerrein Spekholzerheide” in die zin te wijzigen dat de planregeling in overeenstemming is met de systematiek en brochure “Bedrijven en milieuzonering” van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten; concreet betekent dit dat de begrenzing van de functieaanduidingen met betrekking tot de milieucategorieën (stroken met milieuzonering) op de verbeelding van het plan in de bestemming ‘Bedrijventerrein’ aangepast is en milieucategorie 3.2 toegevoegd is; in artikel 4, lid 4.1, van de planregels wordt de navolgende planregel toegevoegd: ‘ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 3.2': bedrijven tot en met categorie 3.2 zoals opgenomen in de Staat van bedrijfsactiviteiten - Bedrijventerrein (bijlage 2 bij deze regels), evenwel uitsluitend voorzover de bedrijven niet zijn aan te merken als risicovolle inrichting’;

  • b)

    Aangezien de gebruiksbepaling van artikel 4, lid 4.1, onder d, van de planregels te restrictief is, de Staat van bedrijfsactiviteiten - Bedrijventerrein - appendix (bijlage 2 bij de regels) aan te passen in die zin dat bij omschrijving ‘Grofkeramische producten’ vermeld wordt in plaats van ‘Baksteen en baksteenelementfabrieken’, en de afstanden in meters bij gevaar aangepast wordt van 30 naar 10 (SBI – codes blijven ongewijzigd);

  • c)

    Aangezien in artikel 4, lid 4.2.1, van de planregels de bouwregels opgenomen zijn voor bedrijfsgebouwen, in die bepaling het woord “hoofdgebouwen” aan te passen in “bedrijfsgebouwen” waardoor de aanhef van artikel 4, lid 4.2.1, van de planregels als volgt komt te luiden: “Voor het bouwen van bedrijfsgebouwen gelden de volgende regels:”;

  • d)

    Aangezien de kadastrale percelen gemeente Kerkrade K1330 en 1331 onderdeel uitmaken van de verleende omgevingsvergunning d.d. 14 januari 2015 de bestemming van deze percelen aan te passen van ‘Wonen’ naar ‘Bedrijf’ inclusief de aanduiding ‘wonen’.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Bedrijventerrein Spekholzerheide” ligt met ingang van 14 juli 2016 gedurende 6 weken ter inzage bij het vakloket Bouwen, Wonen, Leefomgeving van het Stadskantoor Markt 33, 6461 EC Kerkrade. Inzage is enkel mogelijk na telefonische afspraak via het algemeen telefoonnummer van de gemeente: 14 045. Het bestemmingsplan kan ook digitaal worden ingezien via de gemeentelijke website www.kerkrade.nl onder de rubriek “Wonen&Leven\ Projecten\ Ruimtelijke plannen in procedure” en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0928.BPBtSpekholzerheid-Vg02

Beroep

Gedurende de periode van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld tegen de door het nieuwe vaststellingsbesluit aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag door:

− belanghebbenden die eerder een ontvankelijke zienswijze kenbaar hebben gemaakt ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan;

− belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest binnen de daartoe gestelde termijn een ontvankelijke zienswijze in te dienen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan;

− belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de door het nieuwe vaststellingsbesluit aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.

Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen via het digitaal loket van deze instantie. Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ voor meer informatie.

Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens de Voorzitter van de Afdeling verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Kerkrade, 13 juli 2016

Het college voornoemd,

J.J.M. Som, burgemeester,

H.J.M. Coumans MPM, secretaris.

Naar boven