Voorontwerp Omgevingsplan en ontwerp plan-MER Buitengebied 2016, gemeente Boekel

Logo Boekel

 

Burgemeester en wethouders van Boekel maken bekend dat het voorontwerp Omgevingsplan “Buitengebied 2016” van 27 januari 2016 tot en met 9 maart 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt. In het kader van de procedure is ook een milieueffectrapportage opgesteld (ontwerp plan-MER). In het plan-MER is beschreven en onderzocht wat de mogelijke effecten zijn van het plan op het milieu. Het ontwerp plan-MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd en ligt tevens ter inzage.

 

Plangebied

Het gaat om een actualisatie van het huidige bestemmingsplan Buitengebied 2005 en het verbreden van dit bestemmingsplan naar een Omgevingsplan ofwel “bestemmingsplan met verbrede Reikwijdte”, zoals bedoeld in de Crisis- en herstelwet, artikel 7c van het daarbij behorende besluit (Amvb), 11e tranche. Het plangebied wordt grofweg gevormd door het grondgebied van de gemeente Boekel, met uitzondering van de volgende (plan)gebieden:

  • 1.

    bestemmingsplan Kom Boekel

  • 2.

    (ontwerp) beheersverordening Kom Venhorst

  • 3.

    bestemmingsplan De Run – MOB complex

  • 4.

    bestemmingsplan De Donk

  • 5.

    bestemmingsplan Bedrijventerrein De Vlonder en De Vlonder-west, fase 3

  • 6.

    bestemmingsplan De Driedaagse

  • 7.

    het plangebied van het vernietigde bestemmingsplan Boekels Ven

De globale begrenzing van het plangebied is in de bijlage opgenomen.

 

Het Omgevingsplan: een “bestemmingsplan met verbrede reikwijdte”

 

Crisis- en herstelwet

Het omgevingsplan is een “bestemmingsplan met verbrede reikwijdte” onder de Crisis- en herstelwet (11e tranche, artikel 7c). Het besluit waarin het Omgevingsplan is opgenomen treedt naar verwachting in maart 2016 in werking. Voor het voorontwerp is het juridisch gezien niet relevant of dit besluit al in werking is getreden.

 

Inhoud van het Omgevingsplan

Het doel van het Omgevingsplan is een goede en gezonde fysieke leefomgeving. Dit wil de gemeente bereiken door regels voor toetsing achtergrondbelasting, een emissieplafond geur en ammoniak, het verbod op omschakeling van veehouderijen en diverse andere regels. Ook worden de regels uit de Verordening ruimte 2014 en bestaande beleidsregels vertaald in het Omgevingsplan. De beleidsregels zijn gekoppeld aan het gebruik, het bouwen of het ontwikkelen van locaties. Ze vormen daarmee een concreet toetsingskader. Een plan of aanvraag kan hierop worden getoetst en vergund óf geweigerd. Met dit alles moet een beter milieu, een betere gezondheid voor mens en dier en een verantwoorde veehouderij worden gerealiseerd. Maar ook een meer flexibel en makkelijker uitvoerbaar plan ontstaan dat kan inspelen op de huidige wensen en dynamiek in het buitengebied.

Het omgevingsplan heeft ook als doel om te voorzien in een actueel (planologische) regiem. Geldende rechten voor functies en bouwen worden overgenomen. Met het omgevingsplan wordt slechts een beperkt aantal nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt: de zogenaamde meelifters. Andere nieuwe ontwikkelingen of functies moeten via aparte procedures geregeld worden. De (mogelijke) meelifters zijn in een aparte bijlage benoemd.

 

Raadplegen Omgevingsplan

Digitaal

Het voorontwerp omgevingsplan is door de pilotstatus en de veel bredere reikwijdte niet meer goed analoog raadpleegbaar. Op een analoge verbeelding zou óf te veel informatie staan om het nog te kunnen lezen óf te weinig om volledigheid van informatie te kunnen borgen. Het Omgevingsplan is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl, onder IDN-code NL.IMRO.0755.Omgevingsplan2016-VO01. Voor een beter raadpleegbare versie verwijzen wij naar de digitale raadpleegomgeving: http://omgevingsplan.crotec.nl, ook te benaderen via www.boekel.nl/omgevingsplan.

 

Analoog inzien

Het voorontwerp Omgevingsplan en bijbehorende stukken, inclusief het plan-MER, liggen gedurende voornoemde termijn ter inzage bij de publieksbalie op het gemeentehuis van Boekel, St Agathaplein 2 te Boekel. Dit met uitzondering van de verbeelding. Deze is alleen digitaal raadpleegbaar. Gedurende de inzagetermijn kunnen de stukken eventueel ook op afspraak ’s avonds worden ingezien. Neem hiervoor contact op met de balie.

 

Consultatie bij de gemeente

Tevens kunt u een consult aanvragen voor uw locatie. In het gesprek met onze medewerker wordt uitgelegd hoe het plan werkt en wat de status van uw locatie is. Ook kan er gekeken worden naar hoe zich dat verhoudt tot het oude bestemmingsplan. In dit gesprek wordt echter niet ingegaan op nieuwe ontwikkelingen die u wellicht voor ogen heeft.

 

Reactie indienen

Gedurende de genoemde inspraaktermijn kan iedereen reactie geven op het voorontwerp Omgevingsplan of het ontwerp plan-MER. Deze reactie richt u aan burgemeester en wethouders van Boekel, Postbus 99, 5427 ZH te Boekel. U kunt ook reageren via de digitale raadpleegomgeving en de “reactieknop”. Uw schriftelijke of digitale reactie moet voorzien zijn van uw naam, adres, locatie waar het over gaat en dagtekening. Als onderwerp geeft u “inspraakreactie Omgevingsplan / plan-MER Buitengebied” aan. Om een mondelinge reactie in te dienen moet u binnen de inzagetermijn een afspraak maken met onze medewerkers. Hiervan wordt verslag gemaakt. Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur schriftelijk.

Boekel 26 januari 2016

Het college van burgemeester & wethouders

Naar boven