Vaststelling structuurvisie “Emmen, Windenergie” en Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen”

Logo Emmen

Op 28 juni 2016 heeft de gemeenteraad de structuurvisie “Emmen, Windenergie” en de Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen” vastgesteld.

Structuurvisie "Emmen, Windenergie"

De structuurvisie "Emmen, Windenergie", als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0114.2015003-S701, stelt ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van windparken in de gemeente Emmen. De structuurvisie wijst locaties aan voor windenergie binnen de gemeente Emmen. Binnen de gemeente Emmen kan voor in totaal maximaal 95,5 MW aan opgesteld vermogen worden vergund.

De gemeente streeft in de eerste plaats naar een beperking van hinder en gezondheidsrisico's voor omwonenden. Om deze reden wordt een zo groot mogelijke afstand tussen woongebieden en windmolens aangehouden. Bij het opstellen van de structuurvisie is rekening gehouden met de uitkomsten uit het Gebiedsproces Windkracht3 en het planMER.

De structuurvisie treedt een dag na publicatie in werking. Het is niet mogelijk om tegen deze structuurvisie bezwaar of beroep in te stellen. Initiatiefnemers kunnen nu op basis van de structuurvisie vergunningen voor windparken aanvragen. Tegen deze vergunningen kan in een later stadium eventueel wel bezwaar en beroep worden ingesteld.

De structuurvisie ligt ter inzage bij het Klant Contact Centrum, Raadhuisplein 1 te Emmen. Op afspraak kunt u de structuurvisie inzien bij het Klant Contact Centrum, Raadhuisplein 1 te Emmen (op verzoek ook buitenkantooruren). Voor nadere informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente Emmen tel: 140591.

De structuurvisie en bijbehorend raadsbesluit zijn ook digitaal beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen”

De gemeente Emmen maakt met de Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen” duidelijk richting omwonenden, initiatiefnemers en grondeigenaren hoe zij verwacht dat deze betrokkenen met elkaar omgaan bij de ontwikkeling van windparken en welke rol de gemeente Emmen daarbij wil spelen. De Gedragscode geeft uitgangspunten aan voor op te stellen omgevingsovereenkomsten tussen exploitanten en omwonenden. De Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen” is daarmee richtinggevend voor de inhoud van de omgevingsovereenkomsten.

De Gedragscode “Windenergie gemeente Emmen” ligt ter inzage bij het Klant Contact Centrum, Raadhuisplein 1 te Emmen. Op afspraak kunt u de Gedragscode inzien bij het Klant Contact Centrum, Raadhuisplein 1 te Emmen (op verzoek ook buitenkantooruren). Voor nadere informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente Emmen tel: 140591.

De Gedragscode is volledigheidshalve ook opgenomen als Bijlage 22 in de structuurvisie "Emmen, Windenergie", als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0114.2015003-S701. Daardoor kan de Gedragscode via deze structuurvisie eventueel ook digitaal worden geraadpleegd op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Emmen, 7 juli 2016

burgemeester en wethouders van Emmen,

Naar boven