Kennisgeving Notitie reikwijdte en detailniveau MER Zeeburgereiland 2016

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken bekend dat met ingang van 1 juli 2016 de concept Notitie reikwijdte en detailniveau MER Zeeburgereiland 2016 gedurende een termijn van zes weken ter inzage ligt bij Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

Momenteel wordt een ruimtelijk besluit voorbereid voor de verdere ontwikkeling van Zeeburgereiland. Tot de voorgenomen activiteit worden gerekend de ontwikkeling van de Sluisbuurt, de Bedrijvenstrook en de Baaibuurten Oost en West. Het gaat om de realisatie van bebouwing, de bijbehorende infrastructuur en parkeervoorzieningen (waaronder een P&R-plek), alsmede om de realisatie van openbaar groen en waterberging in de betreffende gebieden. Ten behoeve van dit bestemmingsplan wordt ook een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Het MER heeft betrekking op een stedelijk ontwikkelingsproject (Categorie D11.2 van het Besluit m.e.r.).

Het MER bevat mogelijk een passende beoordeling in verband met de mogelijk significante gevolgen voor een of meerdere Natura 2000-gebieden in de omgeving van het plangebied, in welk geval het voorgenomen bestemmingsplan een plan als bedoeld in artikel 7.2a lid 1 Wet milieubeheer betreft.

Zowel de meer concrete plannen voor de Sluisbuurt en de Bedrijvenstrook worden onderzocht (project MER), als ook de globalere plannen voor de Baaibuurten waar pas in de verdere toekomst gebiedsontwikkeling aan de orde is (plan MER). Vooralsnog wordt er daarom van uitgegaan dat het MER Zeeburgereiland 2016 een gecombineerde plan- en project -m.e.r. betreft.

Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Als eerste stap in de m.e.r.-procedure Zeeburgereiland is een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Het doel van deze notitie is het beschrijven voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek verricht zal worden in het milieueffectrapport (MER). Verder wordt inzicht gegeven in de voorgenomen ontwikkelingen, de omvang van het onderzoeksgebied en het detailniveau dat benodigd is voor een goede besluitvorming. De NRD Zeeburgereiland 2016 beschrijft dan ook de afbakening van het plangebied, het voorgenomen programma en de te onderzoeken milieuaspecten met hun scope.

Om inzicht te krijgen in de milieueffecten en de haalbaarheid van bepaalde ontwikkelingen wordt in het MER voor de ruimtelijke ontwikkelingen volgens een bandbreedtebenadering gewerkt. In een dergelijke benadering wordt met een minimum- en maximumscenario van het ruimtelijk programma de bandbreedte aan mogelijke effecten verkend. Op basis van de effectvoorspellingen voor deze twee scenario’s wordt een voorkeur voor de ontwikkeling van het betreffende gebied bepaald. Het uiteindelijke programma hangt af van de milieueffecten die gepaard gaan met de herontwikkeling van het gebied. Tevens wordt een fietsverbinding tussen de Sluisbuurt en Sporenburg onderzocht.

Over de concept Notitie reikwijdte en detailniveau MER Zeeburgereiland 2016 zal het bevoegd gezag advies vragen aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Mede op basis van de ingebrachte adviezen en zienswijzen over de concept notitie wordt de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld door de burgemeester en wethouders.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Zeeburgereiland 2016 met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 1 juli 2016 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

De notitie met bijbehorende stukken is digitaal beschikbaar via de website www.zeeburgereiland.nl

Hoe kunt u uw zienswijzen naar voren brengen? Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over de concept Notitie reikwijdte en detailniveau MER Zeeburgereiland 2016 naar voren brengen.

Schriftelijke zienswijzen over de concept Notitie reikwijdte en detailniveau MER Zeeburgereiland 2016 kunt u richten aan het college van Burgemeester en Wethouders. Per adres: de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, t.a.v. team IJ / dhr. J. de Rijke, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Als u een vraag heeft over de notitie of voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met Ruimte en Duurzaamheid, de heer J. de Rijke, telefoonnummer 14 020.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen MER Zeeburgereiland 2016.

Het MER Zeeburgereiland 2016 wordt te zijner tijd ter inzage gelegd, gelijktijdig met het ontwerp van het eerste ruimtelijk besluit dat voorziet in de beoogde ontwikkelingen. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennis gegeven.

 

Amsterdam, 30 juni 2016

burgemeester en wethouders,

 

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

 

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

Naar boven