Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 juni 2016, nr. 2016-0000145098, tot wijziging van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling vanwege de Wet pensioencommunicatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, vierde lid, en 9, tweede lid, van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In hoofdstuk 2 komt het opschrift van paragraaf 1 te luiden:

Paragraaf 1. Communicatiebepalingen

B

In hoofdstuk 2, paragraaf 1, wordt voor artikel 15 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 14. Informatie over de pensioenregeling

De opschriften, iconen en sjablonen, bedoeld in artikel 2, tweede en derde lid, van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling, betreft de opschriften, iconen en sjablonen die op 30 juni 2016 op de website www.pensioen123.nl zijn gepubliceerd.

C

In artikel 15 wordt ‘artikel 9, vierde lid’ vervangen door: artikel 9, tweede lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 juni 2016

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

Als gevolg van de Wet pensioencommunicatie is de startbrief vervangen door laag 1 van de Pensioen 1-2-3 waarin basisinformatie wordt opgenomen over de pensioenregeling. In het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling is nader bepaald welke informatie laag 1 van de Pensioen 1-2-3 in ieder geval moet bevatten.

Het doel van de basisinformatie is dat de deelnemer makkelijk duidelijke informatie kan vinden over de belangrijkste kenmerken van de pensioenregeling, de keuzemogelijkheden die hij heeft en dat hij weet wanneer hij in actie moet komen. De Pensioen 1-2-3 is ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars en geeft deelnemers vergelijkbaar en gelaagd de belangrijkste informatie. De Pensioen 1-2-3 bevat ook een speciaal onderdeel om sollicitanten en deelnemers te helpen om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Ten behoeve van dit onderdeel zijn sjablonen ontwikkeld.

In artikel 2, tweede en derde lid, van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling, is bepaald dat pensioenuitvoerders bepaalde opschriften, iconen en sjablonen moeten gebruiken bij het verstrekken van informatie. In deze regeling wordt geregeld dat de opschriften, iconen en sjablonen worden gebruikt die op 30 juni 2016 op de website www.pensioen123.nl zijn gepubliceerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Naar boven